Mii de firme au fost amendate în 2012 de Protecția Consumatorilor. Amenzile au fost aplicate atât de firmelor din comerț, cât și celor care ofereau diverse servicii – financiar-bancare, de telefonie, de energie sau internet. Sute de reclamații, în mare parte anonime, au rămas nesoluționate pentru că nu se știa identitatea reclamantului sau a reclamatului.
Florentin RADU
Pe adresa Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Bacău au sosit într-un singur an aproape 1.000 de reclamații din partea băcăuanilor. Circa două treimi dintre acestea au fost considerate întemeiate de comisarii CJPC și, prin urmare, soluționate. În schimb, 61 de petiții au fost clasate pe motiv că nu se cunoașteau datele de identificare ale reclamantului sau ale entității reclamate, ori lipseau bonul fiscal sau factura prin care a fost cumpărat bunul respectiv. În plus, în alte sute de cazuri, multe reclamate anonim, s-au respins plângerile pentru simplul fapt că motivele invocate de reclamant nu erau în sarcina firmelor reclamate ori fiindcă nu s-a putut dovedi cu documente proveniența produsului achiziționat. „Sunt cazuri în care cetățeanul reclamă că nu i-a fost eliberat bonul fiscal sau factura, situație în care nu-i respingem petiția, însă nici nu-i putem da automat câștig de cauză, pentru că nu avem în spate dovada. Este o procedură-cadru de control pe care trebuie să o respectăm și, de aceea, este foarte important să cerem un bon sau o factură în momentul în care este achiziționat un bun sau un serviciu”, a subliniat șeful CJPC Bacău, Alin Năstasă.
Amenzi pentru facturi „umflate”
Aproape 2.900 de acțiuni de control în tot județul au efectuat, în 2012, comisarii de la Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Bacău. În aproape 2.000 dintre cazuri, verificările s-au lăsat cu amendă sau avertizări ca urmare a deficiențelor depistate de comisari. Cele mai multe nereguli au fost descoperite la comercianții de produse alimentare (899 procese verbale de constatare a contravențiilor încheiate) și la firmele care ofereau produse nealimentare (632). Interesant este că aproape jumătate din valoarea produselor neconforme controlate proveneau din afara spațiului comunitar. Au mai călcat, însă, pe bec și restaurante, baruri, unități de alimentație publică – 125, atelierele sau punctele de lucru pentru reparații electrocasnice și electronice, service-uri auto, precum și furnizorii de utilități (energie electrică sau termică, apă, internet, televiziune sau telefonie, transport aerian) – 258. „Oamenii reclamau tot soiul de situații legate de facurare. Unii susțineau că nu sunt de acord cu consumul de energie facturat sau se plângeau că au fost taxați în plus, în vreme ce alții reclamau că le-a venit factura prea mare din cauza regularizării, ori că li s-a schimbat contorul și au fost încărcați la consum”, a explicat Alin Năstasă, șeful CJPC Bacău.
Băncile și firmele de leasing, în top
Nu au scăpat fără amendă nici firmele din zona serviciilor financiare. Au fost găsite nereguli la creditele acordate de IFN-uri, la depozitele și produsele de economisire, precum și la contractele de leasing auto.
În plus, au fost sancționate și firme care prestau servicii financiare derulate prin cont curent, cu cardul, credite bancare, schimb valutar. „Cei care au reclamat firmele din zona serviciilor financiar – bancare s-au plâns, de regulă, în privința dobânzii, că nu le-a fost acordată sau că le-au plătit dobânda necorespunzător. Alții, însă, au reclamat că împrumutul a suferit modificări în privința condițiilor de creditare fără a fi de acord și ei cu această măsură”, a completat comisarul Năstasă. Totodată, au fost luate la rost de comisarii Protecției Consumatorilor și firmele din sectoarele medicină, turism sau igiena și estetica personală – 29. Toate firmele prinse în ofsaid de Protecția Consumatorilor au „cotizat” din greu la bugetul de stat, în total, valoarea amenzilor aplicate ridicându-se la aproape 872.000 de lei (peste 8,7 miliarde de lei vechi). În plus, au fost distruse produse confiscate în valoare totală de peste 117.000 de lei (aproape 1,2 miliarde de lei vechi).
Lasă un răspuns