Patronii încă nu s-au convins că a ține oameni la muncă fără a le încheia contracte se poate sfârși cu amenzi uriașe. De la începutul anului și până în prezent, cele mai mari amenzi aplicate de Inspectoratul de Muncă au fost pentru firme la care s-au găsit angajați fără forme legale.
„De la începutul anului, inspectorii au aplicat o amendă de 100.000 lei pentru 5 persoane nedeclarate găsite la lucru, în domeniul HORECA. O altă amendă de 80.000 de lei a fost aplicată pentru o firmă din domeniul construcțiilor, pentru 4 persoane găsite la negru la lucru”, a declarat Dan Buftea, purtător de cuvânt al ITM Bacău.
Alte 12 amenzi de câte 40.000 de lei au fost aplicate firmelor la care s-au găsit câte doi angajați la negru, tot din domeniul Horeca, construcții, comerț. Numele firmelor nu pot fi făcute publice, pentru că, evident, patronii au contestat amenzile în instanță. Din experiența acestor procese, sunt însă puține șanse ca ei să și câștige.
Dacă până acum Codul Muncii prevedea pedepse cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă, Guvernul a eliminat această prevedere, care îi introducea în sfera penală pe patronii sau administratorii de firme care luau muncitori ”la negru” în condițiile menționate. Pentru fiecare lucrător la negru, amenda aplicată este de 20.000 de lei.
Uppsala a zis
Mergeti pe santierele de constructii ale blocurilor samsarilor imobiliari. Iar in rural, nu exista santier care sa aiba oameni angajati cu forme legale. Doar la negru, cu ziua.