Cortul de campanie montat de organizația de sindicat de la societatea Amurco, în fața pavilionului central al întreprinderii, găzduiește din nou un numeros lot de angajați care au decis să facă greva foamei. Soluția aleasă de ei vine după alte manifestări de protest (un marș sindical, un miting și o întâlnire cu prefectul județului, Dorian Pocovnicu), motivele invocate fiind de fiecare dată aceleași: patronatul grupului industrial InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, nu-și mai plătește angajații pentru munca prestată. În cazul Amurco, prima unitate preluată în grup, salariile sunt restante de patru luni. Miercuri, 28 mai, la Amurco a fost, astfel, a treia zi de grevă a foamei.
Miercuri dimineață, la prima oră, salariații greviști i-au primit în cortul lor pe directorul general, Laurențiu Hotea, și pe liderul sindicatului „Chimfert”, Gheorghe David. Camaraderește, stând pe paturile de campanie improvizate în cort, ei au vorbit pe îndelete despre situația creată în combinat nu de acum, de câteva zile, ci de luni întregi și poate chiar mai demult. Cu puțin timp în urmă, salariații au fost din nou dezamăgiți că promisiunea patronatului de a plăti măcar o parte din salariile restante nu s-a materializat decât în câte 200 de lei de fiecare om și, se pare, încă nu pentru toți din combinat. „Ce înseamnă 200 de lei? – se întreba și Laurențiu Hotea. Și miercuri, pe 28 mai, am dat tot așa, câte 200 de lei, pentru că numai atâția bani am avut. Numai 60.000 de lei, care erau în cont.”
În combinat, în paralel, se fac și disponibilizări de personal, pentru că patronatul a anunțat că va închide întreprinderile din grup dacă prețul gazului metan, materie primă de bază, nu scade. “Disponibilizările – spunea directorul general de la Amurco – se fac în etape. O parte din oameni sunt deja în șomaj, o altă parte așteaptă disponibilizarea, iar acum se fac documentele. Mai avem în schemă 128 de oameni, care vor rămâne, dar nici pentru ei nu putem garanta ce va fi în continuare.”
Și ieri dimineață, două echipaje ale Ambulanței erau în fața combinatului, iar greviștii foameii treceau, rând pe rând, la analize medicale. „Glicemia și tensiunea încă îmi sunt în limite normale – spunea unul dintre oameni. Dar până când?”. Acum două zile, unul dintre greviști a fost dus la spital pentru că i s-a făcut rău, dar a revenit între tovarășii lui, pentru că vrea să continue protestul cu orice preț.
Situația de la Amurco rămâne tensionată. Protestatarii nu știu ce să mai înțeleagă. Nu știu cum să mai procedeze. Colegii lor de la Nitramonia Făgăraș s-au urcat într-un turn tehnologic de unde amenințau că se vor arunca în gol dacă nu vor primi salariile. Nu vine, însă, nicio soluție, de la nimeni. Acum circa zece zile, când premierul Victor Ponta a fost la Piatra Neamț (unde se află de asemenea un combinat de îngrășăminte chimice al InterAgro), a avut o discuție și cu reprezentanții sindicatelor de acolo, și de la Amurco. S-au prezentat o serie de probleme ale combinatelor, dar nu se întrevede niciun efect. „Ce e curios – opina Laurențiu Hotea – este că avem guvern de stânga și reacție moartă vizavi de problemele populației. În plus, nu e normal că se lasă să moară o ramură atât de importantă a industriei, industria chimică. Mai ales că noi producem în mare parte produse destinate agriculturii, o ramură în plină revenire.”
În fiecare zi, și Federația sindicală de care aparține sindicatul din Amurco este în contact cu conducerea InterAgro. Se așteaptă găsirea unor soluții. ” Și ministrul Economiei aștepta ca miercuri, 28 mai, să se dea acea modificare la ordonanța de urgență a Guvernului cu privire la prețul gazelor naturale – spunea Gheorghe David. Dar lupta mare este pentru lefurile tuturor salariaților din grupul InterAgro. Lunea viitoare, salariații de la Piatra Neamț vor organiza un marș și un miting de protest, prima oară în fața combinatului, apoi, la două zile, în fața Prefecturii. Tot luni așteptăm să se formeze și o delegație sindicală care să se întâlnească cu președintele Ioan Niculae, din care vom face parte și noi.”
Lasă un răspuns