Foamea începe să facă ravagii printre grevişti. Până ieri dimineaţă şase protestatari au ajuns în spital. Unul mai era încă internat.
Fără mâncarea pe care o refuză voluntar şi numai cu apă, greviştii foamei de la societatea Amurco, care au ajuns, astăzi, 15 iulie, în a noua zi de protest, încep să resimtă serios efectele gestului lor. Până ieri dimineaţă, când am ajuns din nou în mijlocul lor, şase oameni fuseseră deja prin spitalul din Bacău, unul dintre ei fiind încă internat acolo. Echipajele de la Ambulanţă au din ce în ce mai mult de lucru, în sensul că monitorizarea medicală este acum tot mai profundă. Numai cu apă, oamenii riscă să se îmbolnăvească de diaree, glicemia scade, tensiunea arterială fie creşte, fie scade, după fiecare caz în parte, iar lipsa de vitamine, în special vitamina C, favorizează alte simptome de boală, cum ar fi sângerările mult mai uşoare.
Greviştii sunt tot mai apatici, stau mai mult în paturile de campanie pe care le-au pus sub o copertină din parcarea întreprinderii. De acoperişul acesteia au mai agăţat câte o pătură, pentru a face umbră, pentru că de data aceasta greviştii nu mai au la dispoziţie cortul de campanie al combinatului şi nici pe cel care a fost adus numai pentru o zi de la Cucea Roşie, dar care a fost luat înapoi, pentru că o astfel de organizaţie – au spus reprezentanţii ei – „nu are datoria să intervină decât în cazuri de calamitate naturală”. Pe cei 19 grevişti ai foamei poate să-i plouă, să-i ardă soarele, să-i prindă răceala nopţilor umede!
Cei şase grevişti care au ajuns în spital până ieri dimineaţă erau Mihăiţă Marian, Constantin şi Mirela Panaite, Mihai Demşa, Nicolae Păduraru şi Nicolae Ciobanu, ultimul fiind încă internat pentru mai multe complicaţii. Mihai Demşa, de exemplu, a ameţit şi a căzut în parcarea combinatului, unde s-a lovit rău la cap. Şi acum poartă un pansament. Alţii au probleme cu tensiunea arterială, unul a leşinat în maşina salvării, alţii au probleme stomacale.
Greviştii foameii protestează pentru că nu şi-au primit salariile compensatorii după ce au fost disponibilizaţi. Combinatul de îngrăşăminte chimice din Bacău are instalaţiile oprite, dar circa 120 dintre cei 420 de salariaţi încă mai vin la muncă. Situaţia combinatului este încă incertă, iar speranţele actualilor şi foştilor salariaţi de a-şi primi drepturile salariale nu au un suport cert. Pentru cei care sunt acum în greva foamei, speranţa mare este ca măcar astăzi sau în următoarele una-două zile să primească banii. Însă, până atunci câţi vor mai rezista fizic şi psihic.
Protestatarii sunt din nou monitorizaţi de echipaje de jandarmi şi de poliţişti, permanent, ca şi la acţiunile similare precedente.
Lasă un răspuns