Cei 15 salariați ai societății Amurco Bacău care au anunțat că vor intra, de ieri, 12 mai, în greva foamei, pentru că nu și-au mai primit salariile, au renunțat la protest. „Președintele societății, Ioan Niculae – ne-a declarat liderul sindicatului de la Amurco, Gheorghe David – a promis că va da salariile, dar salariații au început să primească documentele de preaviz pentru concediere. Se pare că domnul Niculae vrea să închidă combinatul. Cel puțin știm că a anunțat că din această lună nu-l mai susține financiar”. Directorii societății au plecat, însă, la București, pentru a discuta cu patronul, sperând că ar mai putea întoarce această situație.
Directorul general al Amurco, Laurențiu Hotea, a dat publicității un comunicat de presă în care anunță posibila închidere a combinatului. „Începând cu data de 27 februarie 2014, Combinatul nu a mai putut funcționa. Instituțiile statului au folosit toate mijloacele pentru blocarea funcționării combinatului, iar Contractul de Procesare a fost suspendat. Combinatul nu a dispus și nu dispune de mijloace financiare fără ajutorul societății Interagro. Din aceste motive, independente de voința noastră, suntem nevoiți să închidem Combinatul și să disponibilizăm personalul.”
Ioan Niculae a cumpărat combinatul din Bacău în 1997.
A fost primul din rețeua pe care și-a creat-o ultrior, cu mai multe întreprinderi de același fel preluate de la stat, iar salariații băcăuani spun că el n-ar trebui să uitea aceasta. Laurențiu Hotea reamintește, de asemenea, că privatizarea s-a făcut după o lungă perioadă în care instalațiile au funcționat cu intermitență, iar perspectivele de funcționare erau incerte. Societatea avea datorii la bugetele publice și față de o serie de furnizori care rămăseseră neplătiți din perioada de funcționare. „O serie de active erau ipotecate, deci urmau să fie lichidate pentru ca aceștia să-și recupereze creanțele – a precizat directorul general. O mare parte dintre specialiștii și muncitorii cu înaltă calificare își pierduseră încrederea în viitorul societății și ca urmare au părăsit locurile de muncă și se împrăștiaseră în toată țara și în lume. Interagro (firma patronatoare) s-a angajat, în baza Contractului de vânzare-cumparare și a Contractului de procesare să investească sume uriașe pentru modernizarea instalațiilor, aducerea acestora la nivelul celor mai bune tehnologii și menținerea acestora în funcțiune. În perioada 1997 – 2014, platforma chimică de la Bacău a funcționat menținându-se locurile de muncă și angajând specialiștii și muncitorii plecați înainte de privatizare.” Acum, după o nouă scumpire a gazului metan, necesar procersului tehnologic, instalațiile au fost din nou oprite. Ar putea fi pentru multă vrreme sau pentru totdeauna.
Amurco are circa 420 de salariați. O parte au fost deja concediați, alții rechemați la lucru. Cu puțin timp în urmă, șapte salariați au intrat în greva foamei pentru salarii neplătite timp de trei luni. A doua zi salariile au irat în conturile oamenilor. Gestul lor putea fi repetat de alții, dar promisiunile patronului au fost mai tentante.
Mihaela a zis
Pe „Domnul Magnat” cand il inchide DNA-ul?