– societatea Servchimex Itești speră la o recoltă de circa patru tone la hectar
Petru DONE
Primăvara pare ușor capricioasă în această perioadă, cu dese fronturi de ploi, dar anul agricol se arată unul foarte bun pentru cultura de rapiță și în județul Bacău. Peste lanuri s-a așezat galbenul seducător al florilor, iar plantele au crescut viguros, mai sus de brâul omului. La Itești, pe zona de șes, dar și pe deal, societatea Servchimex, administrată de inginerul Ioan Chiriac, recolta ar putea ajunge la patru tone, în acest an, dacă vremea va ține cu fermierul până la recoltare.
Sola de rapiță de la șosea are 45 de hectare. Inginerul Petrică Rusu ne arată m-ndru cultura și ne duce într-un loc pe care el îl numește „Altarul părintelui Arsenie Boca”. Este, cu adevărat, un colț de rai. Acolo, inginerul vine uneori și se roagă pentru recoltele de care se îngrijește 365 de zile pe an. „În lanul de rapiță am pus, în acest an – spune Petrică Rusu – sămânță KWS (Traviata) și Procera (Hybristar), hibrizi pe care i-am avut în testare aproape șapte-opt ani și s-au dovedit cei mai productivi. Acest an agricol (2013 – 2014) a fost bine început. Am semănat la timp rapița, în perioada 26 – 27 august, și am avut noroc și de un front de ploi în toamnă. De asemenea, și iarna a fost mai bună ca în alți ani. În această primăvară ploile au venit la timp. Până acum sunt circa 60 de litri pe metru pătrat, în câteva serii. Cu sămânță certificată, cu lucrările făcute la timp. Am lucrat cu freza și cultivatorul și am mărunțit foarte bine pământul. Am aplicat îngrășăminte complexe, în toamnă și în primăvară”.
Fermierii au ajuns, acum, la faza de tratament fitosanitar, pentru că a fost stare de vegetație bună și trebuie urmărită și îngrijită cultura. Fiind cald și umezeală, au apărut și dăunătorii. Agricultorii spun că, de când cultivă rapița, este cel mai mare atac de gândac lucios, gândac păros și gărgărițe și ploșnițe. Am văzut ce rămâne din flori după ce apare gândaul păros: petale veștede, compromise definitiv. Dar, fermierii de la Servchimex tocmai au încheiat, de câteva zile, tratamentul pentru acest dăunător.
Lanul de rapiță este înflorit în prima fază. Florile galbene au apărut pe tija principală și împrăștie mirosul lor dulceag, iar florile de pe tijele laterale deja stau să se desfacă. Este o vreme propice pentru dezvoltarea plantelor, iar procesul se va amplifica în lunile mai și iunie. Dacă nu se făcea tratamentul fitosanitar era mare pericol de avort la flori, iar la plante de a nu lega, cu mare pierdere de producție. Administratorul societății Servchimex a adus, pe lânfă tehnologia modernă de care dispune și câțiva apicultori, cu familiile lor de albine, pentru a asigura polenizarea plantelor. Polenizarea făcută în acest fel dă un spor de producție de peste 20%. Albinele înnobilează, astfel, munca agricultiorilor.
Servchimex a cultivat, în acest an, 92 de hectare de rapiță, într-o cultură de mare ținută. În alte lanuri a fost pusă și sămânță Pioneer, care a rodit foarte bine. „Unul dintre loturi – a precizat Petrică Rusu – are caracter demonstrativ, care aduce producătorului de semințe, dar și fermierului rezultate importante în cercetarea comportamentului unor hibrizi de top. Nu folosim hibrizi care să ne provoace dureri de cap toamna. După asemenea exepriențe am dedus și noi care sunt hibrizii cei mai buni pentru zona noastră de cultură. Astfel, așteptăm recoltatul rapiței, din luna iulie, și cred că vom avea ce arăta.”
Într-un an normal, un hectar de rapiță poate genera o producție de trei tone, adică încasări de 1.100 de euro la hectar, cu o marjă netă de cel puțin o treime.
Lasă un răspuns