Creșterea prețurilor la energia electrică îi obligă pe consumatori să caute soluții pentru a nu depăși pragul compensat de 255 KWh/lună. Însă, o mare parte a populației (în special cei cu venituri mici) nu va reuși acest lucru din cauza electrocasnicelor vechi, care consumă foarte mult, atrage atenția Asociației RESPO DEEE.
„Din nefericire, exact segmentul de populație cu venituri mici este expus depășirii pragului de 255 KWh/lunar, deoarece folosește încă electrocasnice cumpărate în urmă cu peste 10 ani, care consumă multă energie.
Ei au ales să le repare, în tot acest timp, și nu să cumpere altele noi, sperând că le vor prelungi durata de viață. Din păcate, reparația electrocasnicelor vechi, considerată până de curând o practică recomandată, morală și necesară, nu mai este fezabilă în contextul actual. Odată reparate, electrocasnicele vechi vor consuma la fel de multă energie, astfel că nu va exista niciun impact pozitiv asupra facturilor”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE, potrivit economedia.ro.
Valoarea tichetelor din programul „Rabla pentru electrocasnice” trebuie reevaluată
Soluția, conform asociației, ar fi eficientizarea programului „Rabla pentru electrocasnice”, care a fost un eșec din punctul de vedere al eficientizării consumului de energie, având în vedere că doar 40% din voucherele emise au fost folosite.
Motivul este valoarea prea mică a voucherului, comparativ cu prețul, de exemplu, a unui frigider clasa A, care poate ajunge și la 4500 lei. Pentru a fi cu adevărat de ajutor, voucherul ar trebui să fie aproximativ 30% din valoarea produselor eficiente energetic.
„Pentru cei care dispun de resurse, înlocuirea nu ar reprezenta nicio problemă. Pentru ceilalți însă, care reprezintă majoritatea, trebuie să se dezvolte programe eficiente și concrete care să încurajeze schimbarea periodică a echipamentelor vechi cu cele noi, performante, prin acordarea de vouchere (…)
Dacă dai un voucher de 400 lei pentru cumpărarea unui frigider ce costă 4500 lei, atunci cei mai mulți vor renunța la această facilitate pentru că nu-și pot permite să plătească diferența de 4100 lei. Dacă însă valoarea voucherelor ar crește și ar ajunge, spre exemplu, la 2500 lei, atunci realitatea ar fi cu totul diferită. Programul Rabla pentru electrocasnice a fost definit ca fiind unul care urmăreste eficiența energetică, dar, în realitate, cel mai mare beneficiu a fost doar că s-au colectat deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) din casele românilor”, spune Pocol.
Cei mai mari consumatori dintr-o gospodărie
Trei tipuri de electrocasnice din casele românilor sunt cele mai mari consumatoare de energie electrică, spun reprezentanții asociației – frigiderele, mașinile de spălat haine și cele de spălat vase, și, tocmai de aceea, este indicat ca măcar acestea să fie încadrate în clasa energetică A.
Exemplul dat de cei de la Asociația RESPO DEEE este cel al unui frigider de 330 L din clasa F, care consumă anual în jur de 300 kWh. Un produs similar, încadrat în clasa de energie E, consumă anual 258kWh, iar unul din clasa A ar consuma anual doar 66 kWh.
„Diferența de consum între clasele energetice este astfel, în medie, de 50 kWh pe an, iar înlocuirea unui frigider din clasa energetică F cu unul din clasa A va duce la scăderea consumului anual cu 240 kWh”, a mai spus președintele Pocol.
XXX a zis
De ce nu spun „EXPERTII” de la asociatia lu’ peste prajit si care e diferenta pretului de achizitie a unui frigider clasa A si a unuia de clasa F.
Astfel incat sa vedem daca in durata de viata a unui frigider recuperam diferenta de pret din valoarea economiei de energie.
Mircea a zis
Regula e simpla, saracii tot mai saraci, bogatii tot mai bogati. Diferenta e ca saracii stiu sa se bucure de lucruri simple ca viata e trecatoare in timp ce bogatii cred ca vor trai vesnic, alearga sa stranga tot mai multi bani.