Anca Sigartău a fost instalată azi oficial în postul de director al Teatrului Municipal „Bacovia”, după ce comisia de concurs a respins contestațiile depuse de unul dintre concurenți. S-a organizat și o conferință de presă susținută, pe lângă noul manager al teatrului, și de primarul Romeo Stavarache, viceprimarul Radu Ababei, Dragoș Pandele -asistentul Ancăi Sigartău, și Tiberiu Șerban, cel care a condus interimar teatrul, după plecarea fostului director.
Primarul Romeo Stavarache a anunțat că activitatea Teatrului de Vară „Radu Beligan” va fi subordonată Teatrului Municipal „Bacovia”. La dispoziția teatrului băcăuan va fi pus și amfiteatrul de pe insulița de la Insula de Agrement, aflată în modernizare. De asemenea, fațada clădirii în care funcționează teatrul și care aparține unei firme în faliment, va fi renovată pe banii municipalității, urmând ca toate cheltuielile să-i fie imputate proprietarului.
„Este un nou început, sunt încrezător că Teatrul «Bacovia» va avea o activitate schimbată în bine, în următoarea perioadă. Dacă noua conducere are un proiect viabil, îi vom da tot sprijinul, ca să fie realizat așa cum a fost prezentat la câștigarea concursului”, a mai spus primarul Romeo Stavarache.
„Îmi doresc să fie un teatru care să intre în circuitul național și internațional al teatrelor prin spectacole de valoare”
Anca Sigartău a insistat pe capacitatea asistentului său, Dragoș Pandele, originar din Onești, de atragere a fondurilor europene. În CV-ul acestuia, de altfel, ar fi și proiectul de succes «Sibiu, capitală culturală europeană».
„Este un început pentru mine, sunt foarte bucuroasă că mă aflu aici, de-abia aștept să mă apuc de treabă. Îmi doresc să fie un teatru care să intre în circuitul național și internațional al teatrelor prin spectacole de valoare, în primul rând. Am emoții, pentur că știu că voi întâlni un colectiv, sunt suflete, sunt colegi, pe scenă. Știu ce înseamnă actor cu salariu mic, știu ce înseamnă foarte multe probleme cu care se confruntă actorii. Sunt aici ca să construiesc, nu ca să am scandaluri, mă obosesc, sunt pierdere de vreme. Nu sunt infailibilă, vin cu bune și rele, mi le asum. Mă raportez și mă voi raporta la teatrul de valoare, sunt un om care se duce acasă și plânge dacă are un spectacol prost. Mă raportez la teatrul Bulandra, unde am o experiență de care sunt extrem de mândră”, a afirmat Anca Sigartău.
Referitor la standardele culturale ale Bacăului, directoarea Anca Sigartău a dat un răspuns deloc măgulitor, dar optimist: „Dacă e să fim cinstiți, zona culturală în care funcționează Teatrul Bacovia nu prea există. La Piatra Neamț, era un teatru de elită, din păcate acum am rezerve. Dar ce se întâmplă cu Teatrul Național din Iași, la potențialul și fondurile pe care le are? E un oraș mult mai mare decât Bacăul și, cu toate astea, rezultate nu sunt. Bacăul este un oraș cu o infrastructură extraordinară, mult mai dezvoltată decât era Sibiul în 2000, înainte să devină capitală culturală europeană. Avem Festivalul «Gala Star», care se poate dezvolta. Trag linie și spun că există o suficiență din care vreau să ieșim. Vreau un teatru vizibil, în primul rând!”.
Anca Sigartău a mai afirmat că nu crede în teatrul destinat exclusiv elitelor și că scopul ei este ca sala de spectacol să fie plină la fiecare reprezentație.
Mai multe detalii, pe filmarea conferinței de presă:
Lasă un răspuns