• ISJ a dispus o anchetă la centrul de examen de la Școala nr. 2, după ce „Ziarul de Bacău” a scris că o candidată s-a lăudat că elevii au putut schimba, în timpul probei de română, foile între ei
Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a fost pus pe jar de o informație apărută în ediția de ieri a „Ziarului de Bacău”. În articolul „Limba română, arma mortală a Capacității de toamnă” am reprodus afirmația unei candidate, Ana Maria, care a susținut prima probă a Capacității de toamnă la centrul de examen de la Școala nr. 2. La sfîrșitul examenului, aceasta s-a „aruncat” în brațele bunicii sale, mărturisindu-i că a avut parte de o comisiei de examen „beton”. „Ce comisiei am avut! Am schimbat foile între noi”, a spus Ana Maria. O afirmație care a determinat-o pe inspectorul general adjunct Ana Marchiș, președinta Comisiei județene de examen, să dispună, ieri dimineață, demararea unei anchete la școala cu pricina. „Orice informație de genul celei pe care ați publicat-o trebuie verificată, de aceea i-am spus doamnei Balcan (Bobița Balcan, fostă inspector de personal în cadrul ISJ și președintă a centrului de examen de la Școala nr. 2 , n.r.) să cerceteze cazul. Dacă afirmațiile fetei se dovedesc adevărate, cei doi supraveghetori de la clasa cu pricina nu vor mai veni de mîine (astăzi, n.r.) să supravegheze. Ulterior, doamna Balcan m-a sunat și mi-a spus că problema cu pricina ar fi o falsă problemă. Oricum, mîine (astăzi, n.r.) voi vedea personal ce s-a întîmplat la Școala nr. 2”, ne-a declarat adjuncta Ana Marchiș.
Interesant este însă faptul că, ieri după amiază, ne-a vizitat la redacție profesorul Mihai Nistor, soțul profesoarei Elena Nistor, care a recunoscut că, în urma anchetei amintite, s-ar fi ajuns la concluzia că toată întîmplarea ar fi avut loc în clasa la care supraveghetoare a fost soția sa și o doamnă profesoară Budău. „Inspectoratul Școlar a dispus ca de mîine (astăzi, n.r.) soția mea să nu se mai ducă la supraveghere. Totuși, nu a fost vorba de plimbarea foilor între elevi, ci de o schimbare repetată a foilor de examen a unui candidat care, venit de la țară, a greșit de vreo două-trei ori lucrarea. Se pare că această mișcare a fot interpretată greșit de către fată”, a susținut profesorul Nistor.
Dincolo de o părere sau alta, cazul de la Școala nr. 2 își va găsi, probabil, rezolvarea în cursul zilei de astăzi. Pînă atunci, ieri s-a consumat proba scrisă de matematică a Capacității de toamnă. O probă care a readus, într-o oarecare măsură, zîmbetul pe fețele candidaților, atît timp cît subiectele de la „mate” au fost categorisite de mai toată lumea drept „accesibile”. În aceste condiții, singurul lucru notabil ar fi creșterea numărului de absenți de la 150 la 162. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns