Cunoscutul Andre Muit, președintele Asociației Betania din Bacău, dar și președinte al Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), acuză abuzuri în cazul controalelor declanșate după scandalul „azilelor groazei”.
„În ultimele două zile, organizațiile cu servicii rezidențiale pentru adulți și copii din federația noastră și din cele partenere cu noi în Platforma SOCIALA.ro au fost controlate de echipe ale Comisariatului pentru Protecția Consumatorului, Inspectoratului de Poliție, Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitar-Veterinare, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspecției Sociale, Poliției Economice, Jandarmeriei – toate odată. Practic, se acționeză ca și cum aceste instituții nu au controlat nimic niciodată și vin acum într-o descindere fără precedent, te pun la zid și caută”, afirmă Muit, într-o postare pe Facebook.
„În decurs de câteva zile unii dintre acești inspectori, sub pretextul că vin să controleze modul în care sunt ”asistați” beneficiarii, au intrat cu bocancii în viața acestor oameni, au debarcat înarmați și agitați în apartamentele lor, le-au readus la viață toate fricile și angoasele cu care noi ne luptaserăm ani de zile, doar pentru că au o temă politică de executat. Nu suntem noi responsabili că s-au comis atrocitățile de la Ilfov. NU NOI!”, mai spune olandezul stabilit în Bacău.
Redăm comunicatul dat publicității de Andre Muit și FONSS:
Incetați să tratați organizațiile neguvernamentale ca pe infractorii din Ilfov!
În fața unui bloc în care există un apartament cu statut de locuință protejată, cu licență de funcționare în regulă, opresc 5-6 mașini și din ele coboară diverși oameni, printre care unii înarmați și în uniformă … Grupul e numeros, are între 10-12 persoane. Aceștia urcă, bat la ușă și intră toți odată în apartament. Vecinii, care și așa de multe ori sunt suspicioși și temători știind că ”acolo stau unii de la protecție socială”, privesc curioși spectacolul.
Urmeză un control de circa șase ore, cu 12 inspectori îngrămădiți în locuință peste un lucrător social și uneori un îngrijitor, alături de cei patru beneficiari speriați că vor fi dați afară din casă. Toți inspectorii deodată cer documente, deschid frigidere, scotocesc.
Nu mai există prezumția de corectitudine, respect, intimitate.
Se pun întrebări legate de inexistența camerelor de supraveghere pe holul apartamentului, despre motivul pentru care un capăt de gresie ciobită nu a dus la o reparație imediată, despre motivul pentru care beneficiarii gătesc și nu mănâncă hrană adusă printr-un serviciu ”normal” de catering.
Chiar dacă acest grup pleacă lăsând în urmă doar ”recomandări de îmbunătățire”, în urma lor rămâne de fapt frustrarea că ai fost considerat infractor pe nedrept, frica de a nu fi dat afară din spațiul care îți este casă de ani de zile (chiar dacă e locuință protejată) și rămâne suspiciunea vecinilor care va face și mai grea integrarea în comunitate a persoanelor cu dizabilități sau a persoanelor cu probleme de sănătate mintală.
Și muncești de ani de zile să creezi punți…
În fața acestor situații nu putem decât să vă cerem să ne respectați munca.
Dacă vreți să veniți în controale e absolut normal, asta e treaba instituțiilor de control, dar veniți pe rând și, până aveți cu adevărat proba contrarie, tratați-ne ca pe profesioniștii care fac asistență socială corect, cu drag de oameni și care reușesc să aducă atâtea persoane vulnerabile la o viață normală.
Controalele din ultimele zile din centrele rezidențiale au bulversat viata oamenilor de acolo și au generat frică și neîncredere, atât în rândul beneficiarilor, cât și al angajaților.
In ultimele două zile, organizațiile cu servicii rezidențiale pentru adulți și copii din federația noastră și din cele partenere cu noi în Platforma SOCIALA.ro au fost controlate de echipe ale Comisariatului pentru Protecția Consumatorului, Inspectoratului de Poliție, Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitar-Veterinare, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspecției Sociale, Poliției Economice, Jandarmeriei- toate odată.
Practic, se acționeză ca și cum aceste instituții nu au controlat nimic niciodată și vin acum într-o descindere fără precedent, te pun la zid și caută.
Suntem unii din cei mai buni furnizori de servicii sociale din țară, avem unele activități și servicii pe care nicio instituție publică nu le-a făcut vreodată, lucrăm cu fonduri atrase de noi prin proiecte, am reușit să oferim o viață normală oamenilor care își petrecuseră toată tinerețea în orfelinatele și căminele spital comuniste. Acum acești oameni trăiesc în case sau apartamente obișnuite, cu servicii de suport.
Am muncit ani de zile pentru a respecta drepturile fundamentale ale acestor oameni și pentru a-i învăța să trăiască autonom, în locuințe normale, cu o viață frumoasă și demnă, fără să avem finanțările confortabile ale instituțiilor publice și fără proptelele politice pe care se sprijină grupurile infracționale care au trecut pe sub radarul dumneavoastră, ani de zile.
În decurs de câteva zile unii dintre acești inspectori, sub pretextul că vin să controleze modul în care sunt ”asistați” beneficiarii, au intrat cu bocancii în viața acestor oameni, au debarcat înarmați și agitați în apartamentele lor, le-au readus la viață toate fricile și angoasele cu care noi ne luptaserăm ani de zile, doar pentru că au o temă politică de executat.
Nu suntem noi responsabili că s-au comis atrocitățile de la Ilfov. NU NOI!
E corect să plătească cine greșește, nu din nou niște beneficiari care acum sunt duși înapoi în spitale, pentru că locuințele lor sunt suspendate pentru motive ridicole sau inventate.
Sub pretextul că la ei vă gândiți, în fapt fix pe ei îi afectați.
In ultimele zile patru beneficiari cu afecțiuni psihice au ajuns în spital, pentru că au decompensat din pricina comportamentului agresiv al inspectorilor. În timpul acestui control, Protecția Consumatorilor avea cel mai energic și vocal inspector.
Are Protecția Consumatorilor căderea să verifice serviciile sociale?
Au înțeles cei de la Protecția Consumatorilor oare că aceste persoane au voce, opinii proprii, se informeză, au dreptul și vor să vorbească la rândul lor, despre viața lor în aceste servicii?
La un alt centru, tot ieri, s-a oprit controlul definitiv și inspectorii au plecat șocați atunci când beneficiarii s-au dus să-i îmbrățișeze, pentru că așa fac ei când vin musafiri. Pentru că oamenii aceștia schingiuiți în căminele spital comuniste, au învățat să iubească cu sprijinul oamenilor din ONG-uri.
Noi am aflat în aceste zile că planul de amenzi bate omenia și învinge toate drepturile fundamentale ale omului.
Dacă inspectorii sociali nu au avut capacitatea sau voința să tempereze excesele unora dintre dumneavoastră, precum și să vă îndrume despre modul în care se face controlul în aceste servicii (cu care, evident, nu ați avut de-a face până acum), vă cerem noi, societatea civilă, să învățați ABC-ul controalelor sociale, în interesul miilor de oameni pe care îi îngrijim de peste 30 de ani, în locul Statului eșuat!
FONSS este o federație formată din 44 de furnizori de servicii sociale, organizații neguvernamentale, acreditate în România și își asumă pe deplin această afirmație:
Nu suntem infractorii din Ilfov. Tratați-ne cu respectul cuvenit celor de care peste 30 de ani investiți în România atrăgând finanțări pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile și făcând servicii sociale de care au nevoie aceste mii de oameni.
Lili a zis
Păi acum încearcă să își justifice salariile mari și sporurile mari, în rest stau la birou sau acasă și încasează salariu degeaba. Marea majoritate din angajații acestor instituții sunt neprofesioniști, sunt angajați pe pile. Dacă faci o sesizare nu se deranjează să verifice, să fac control.Culmea fac controale strice tot la instituțiile care sunt în regulă. Din păcate totul e politic.
:-) a zis
Trebuiau filmati,in momentul care veneau in control.Era in ograda lui,si nu comentau.Asa sa dam in ziar si sa se victimizeze,nu e bun.Bravo lui,ca face treaba buna…
Oana a zis
Au găsit tovarășe bugetar replica. La un control ai pretenția că știu ceea ce caută. Ori acești inspectori aduși din concedii, fac uz (vorba premierului null) de zel și controlează ceea ce nu înțeleg. În timp ce prefecul se gudura pe lânga Firea acu ceva timp, acum este plin de resopnsabilitate. Au căutat bine la centrele de stat? Cred că ar trebui să desființeze toate serviciile sociale private care atrag bani cu greu din finanțări europene și să vină doar inspectori serioși să preia copiii și bătrânii. Mă întreb ce face acel pnl marionetă. Tot sclavi la psd?
Florentina a zis
In judetul Bacau, numarul serviciilor sociale este foarte mare. Suntem in Romania totusi, dar sub nici o forma nu exista in judetul nostru bataia de joc la adresa beneficiarilor si camine ca cele din Ilfov. Exista totusi cativa furnizori de servicii, foarte putini la numar, care nu respecta in totalitate conditiile legale de functionare. Marea majoritate, in special cei care ofera servicii din fonduri proprii, fara a solicita taxe de cazare beneficiarilor (centre de copii), merita apreciati, sustinuti si ajutati mai mult de catre autoritatile locale si de stat.
Protectia cui a zis
Alo, piața e plină de cei care vând tigări netimbrate, hipermarketurile schimbă prețurile de pe pliante…, ati găsit unde să va dati cocosi.
Goergian Popa a zis
Pai sa dea explicații domnul prefect cum e cu comisiile interinstitutionale cu fermitatea,bla bla bla.
E si un comunicat pe pagina d-lui de FB
Relu a zis
A nu se uita, Andre Muit vine din lumea catolică sau excatolică în care principiile sănătoase de conviețuire socială au fost impuse și respectate chiar cu forța, sute de ani, uneori sub amenințarea arderii pe rug, pe când PSD-iștii și USR-iștii proprietari ai acestor stabilimente, vin din lumea ortodoxă a periferiei civilizației creștine, a permisivismului și a lui „lasă bă că merge și așa”.
bacauanul a zis
Daca n-au controlat, au aparut abuzuri..E obligatia statului sa controleze, s-a dovedit clar ca nu putem merge pe incredere.Nu inteleg legatura intre respect si control.In Franta, din respect nu te deranjeaza statul cu vreun control?Sau daca e cetatean strain, nu poate fi deranjat?E in interesul beneficiarilor sa se verifice daca au conditii decente, daca li se ofera in realitate ceea ce se declara scriptic.Totusi aceste organizatii nonprofit functioneaza din banii donati de cetateni, firme, sprijin de la stat.Sunt curios totusi de rezultatul controalelor…
Relu a zis
Băcăuanule,tu ori nu ai citit ceea ce a spus Muit ori ai și pe creier mătreață de pe la Ifov.
radu a zis
nu este firesc sa se faca control in lipsa personalului care are atributii de control.
Nu este firesc sa vina 9 institutii in control in acelasi timp si sa ceara, ca prostii, aceleasi documente stampilate „conform cu originalul” in acelasi timp si sa mai si faca mofturi ca nu le primesc instantaneu ( de parca are cineva 20 copiatoare sa le faca lor copii la orice instantaneu.
Nu este firesc sa intrre sa controleze doar cu femeia de serviciu si infirmiera in locatie. Aceste persoane nu au acces la documentele solicitate si dobitocii de-si zic inspectori considera ca nu exista.
Ana a zis
Aveți tot respectul nostru, al comunității băcăuane, domnule Andre Muit.