Ascultând vocea de privighetoare a Angelei Gheorghiu crește în noi nostalgia Paradisului pierdut, unde cântul este o nesfârșită bucurie și o necontenită înălțare a sufletului omenesc. Este greu de imaginat în arta cântului o cizelare mai delicată și o punere în lumin ă a valorilor expresive aflate în lieduri, șansonete și cântece decât acele ce caracterizează evoluțiile doamnei Angela Gheorghiu.
Glasul limpede și catifelat al unei muziciene de mare sensibilitate poate crea un fascinant joc de umbre și lumini, pătrunzând cu har înțelesul lăuntric al fiecărei partituri și modulându-l cu o stilistică poetică de mare profunzime și frumusețe. Cu un repertoriu plin de viață și mișcare, cu o interpretare proaspătă și spontană, diva a restituit cu un talent ieșit din comun lucrări muzicale culte și câteva cântece inspirate compozitorilor de melosul popular, pe care le-a valorizat cu o remarcabilă măiestrie.
În „Vocalize” de Rahmaninov, în lieduri de Massenet, Chopin, Clement Marot, Schubert sau Sabin Drăgoi și Tiberiu Brediceanu, solista a găsit accente neașteptate, menite să răsfrângă calde expansiuni (unele romantice), fără a căuta patetismul, conjugând emoția cu încântarea într-un dozaj delicat, al cărui secret nu este la îndemâna și posibilitățile oricărui interpret. Muzicalitatea superioară a minunatei soprane, arta ei lirică au lăsat o impresie de neuitat.
Nu e de mirare că doamna Angela Gheorghiu a cucerit cele mai mari și mai somptuoase scene lirice ale lumii. Dacă ar fi să ne referim numai la șansoneta franceză „Bucuriile dragostei” sau la verva din „My fair lady”, am înțelege repede cât de vaste posibilități de transfigurare vocală deține această „Privighetoare” a României. În cântecele românești, soprana a pus o profundă substanță de muzicalitate națională, în care voia bună se urzește cu umorul. Domnul Dan Grigore a însoțit cu deosebită delicatețe și căldură evoluția solistei, făcând corp comun cu stilul ei poetic, într-o uimitoare identitate de simțire. În lucrările exclusiv pianistice, dl Dan Grigore a impresionat printr-o sensibilitate nuanțată și o virtuozitate instrumentală aparținătoare numai marilor artiști. În acest sens, s-au reliefat îndeosebi o lucrare a lui Schubert și două ale lui Rahmaninov, unde anvergura de mare interpret s-a impus cu strălucire. Sunt calități pe care le dețin numai cele mai remarcabile pșersonalități.
Recitalul vocal-instrumental al doamnei Angela Gheorghiu și al domnului Dan Grigore a deschis triumfal ediția a VIII-a a Galei Star – One man show, probându-i oportunitatea și necesitatea, ca să nu sucombăm sub valurile unui ocean de indiferență, pe care navigăm cu atâta seninătate.
În încheierea concertului extraordinar, soprana Angela Gheorghiu a primit titlul de Cetățean de onoare al municipiului Bacău din partea primarului Romeo Stavarache.
Vasile PRUTEANU
Lasă un răspuns