– editia a opta a festivalului a fost organizata la Pensiunea Margareta, iar urmatoarele editii ale evenimentului se vor impaminteni in comuna Oituz
Miere, lapte, tuica, vin si bere au curs, la sfirsitul saptaminii trecute, pe malurile Oituzului, in satul Hirja. Le-au adus gospodine si gospodari priceputi din patru judete, Neamt, Vrancea, Brasov si Bacau, participanti la a opta a editie a „Festivalului placintelor”, organizat de filiala Bacau a Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural – ANTREC. Gazda festivalului a fost Pensiunea Margareta, construita intr-un colt de rai, binecuvintat de Dumnezeu, pe unde laptele si mierea au curs, se vede treaba, dintotdeauna, motiv pentru care atitea neamuri si-au dorit, in istorie, sa puna peste fata locului granite pentru totdeuna. Organizatorii au anuntat ca satul Hirja va fi, de acum incolo, casa buna a festivalului.
La Hirja, simbata, 26 noiembrie, a fost zi de iarna. Uscata, fara zapada, dar cu un vint taios, rece si subtire. In salonul pensiunii Margareta, insa, era cald si bine. Si cum sa nu fie, daca acolo erau etalate toate produsele cu care au venit participantii la Festival. Linga bunatatile rumenite in cuptoare si tigai (placinte cu brinza dulce sau iute, cu smintina sau cu ciuperci, cu spanac ori cu varza, cozonaci cu nuca, cu stafide sau cu rahat) vedete au fost placintele facute dupa retete vechi de sute de ani, ca malaiul, varzarile sau galustile cu prune, dar si dupa retete surprinzatoare, „de autor”, prin care cei inscrisi in concurs au tinut sa-si dovedeasca fantezia, imaginatia si chiar cultura gastronomica. Dar, nici in curtea pensiunii, cu tot gerul care iti pisca parsiv urechile, nu era chiar atit de rau, linga ceaunul in care fierbea de ore intregi gulasul, unde vinul fiert muia scortisoara dar si ciolanele”, iar pe gratarul incins sfiriiau de zor fleici si pulpe de pui.
„A fost prima editie a Festivalului organizata in satul Hirja – a spus Beatrice Grigoras, presedintele filialei ANTREC Bacau. Pentru ca dorim foarte mult sa pastram traditia intr-un sat mic, dar pitoresc, cu un cadru natural exceptional, dar si cu traditii foarte interesante, cu oameni dornici sa-si arate talentele. In sat fiinteaza si Fundatia «Copii in sinul familiei»”, care detine Pensiunea Trifoi. Pe copiii din aceasta pensiune ii incurajam sa cunoasca si sa mentina traditiile si floclorul romanesc. Invitatele noastre de onoare au fost doua batrinele din Hirja, Tanti Sica, de 85 de ani, si Mamaia Nuta, de 80. Si ele au participat in concurs cu placinte facute dupa retete originale si vechi.” In fapt, evenimentul a si fost dedicat copiilor din casele de copii, patru dintre echipele inscrise in concursul festivalului fiind de la Pensiunea Trifoi, de la Casa Prejmer si Asociatia Samariteanul, din Ghimbav. Ei au concurat serios cu gospodinele de la Cofetaria Fonoca, din Oituz, cu cele de la Pensiunea Iris, din Scaricica (Neamt), Asociatia Fermierul Damuc (Neamt), dar si cu o originala echipa de bloggeri (softcuisine.com si talentculinar.com).
Festivalul a avut loc in Postul Craciunului, motiv pentru care multe dintre preparate au avut acest specific, dupa retete care de regula sint originale si vechi. Participantilor le-au fost acordate premii si diplome.
Programul festivalului a fost completat de productiile artistice ale unor formatii de dansatori aflati inca la virsta copilariei, dar si de cele ale Corului veteranilor din comuna Oituz. O prezenta aparte a facut-o filiala ANTREC Vrancea, care a prezentat atit productiile vitivinicole si apicole din zona, cit si traditiile perpetuate la scoala populara de arta din Focsani de mesterii Maria Lazar si Ion Stanciu.
Lasă un răspuns