• în satele din comuna Helegiu, oamenii nu pot bea apă din propriile fîntîni, deoarece aceasta conține cantități mari de nitriți și nitrați • medicul comunei face cu greu față avalanșei de bolnavi • Primăria a inițiat un proiect de aducțiune de apă potabilă pentru satul Deleni, cea mai afectată zonă
Apa impropie consumului zilnic este, de cîțiva ani, principala problemă a oamenilor din comuna Helegiu. Neglijența sătenilor, care depozitează resturile menajere și gunoiul de grajd în apropierea fîntînilor, au făcut ca apa din cele patru sate ale acestei comune să nu fie potabilă. „Problemele cu apa sînt de vreo cîțiva ani. Sînt puține fîntîni, iar apa conține o cantitate mare de nitrați și nitriți, deoarece foarte mulți săteni aruncă dejecțiile de la animale pe unde apucă”, ne-a declarat Mihaela Bădic, primarul comunei. Deși o dată pe an, primăvara, la Izvorul Tămăduirii, oamenii își curăță fîntînile, acest lucru nu este suficient. „Oricum, solul comunei conține o cantitate foarte mare de calcar, dar, pe lîngă aceasta, oamenii nici nu vor să țină seama de niște norme elementare de igienă. Toți locuitorii, dar mai ales copiii mici, nici nu ar trebui să se spele cu această apă, darămite să o bea. Și animalele consumă apă poluată. Ele nu se îmbolnăvesc, dar laptele, carnea și ouăle sînt contaminate”, ne-a spus Elena Mitroiu, consilier local.
Din această cauză, oamenii comunei au grave probleme de sănătate, iar numărul internărilor în spitalul din Onești este din ce în ce mai mare. „Înainte de 1990, veneau mereu de la Onești și puneau clorură de var și cloramină B în fîntîni, dar acum nu le mai dezinfectează nimeni. Am și eu o fîntînă în fața porții și nu pot să beau apă de acolo pentru că mulți din vecinii care au băut s-au dus apoi la spital cu pietre la rinichi sau alte boli”, ne-a spus Elena Pașcu, o săteancă. Doctorița comunei a ridicat de numeroase ori problema proastei amplasări a fîntînilor și a făcut numeroase demersuri către Direcția de Sănătate Publică din Onești, însă acestea nu au avut nici un răspuns. „Mă confrunt cu numeroase situații grave. Vin oamenii bolnavi de geardioză, boli de ficat, rinichi, sau cu boli de piele. Nu-mi rămîne decît să le explic sătenilor că nu trebuie să mai consume apa din fîntîni. Mamelor însărcinate și copiilor le interzic categoric să se mai atingă de apă. Recomand în permanență celor care și-au făcut sistem propriu de canalizare să-și monteze filtre pentru purificare. Aceasta ar fi singura soluție, dacă nu vor să cumpere apă minerală sau plată”, ne-a declarat Alexandrina Kari, medic în comună.
Primăria comunei Helegiu a inițiat un proiect de aducțiune a apei potabile pentru satul Deleni. „Sperăm să se concretizeze proiectul. Sătenii din Deleni sînt cei mai defavorizați din această privință. Acolo, apa are gradul cel mai ridicat de infestare și oamenii se îmbolnăvesc cel mai des. Este singura soluție pe care Primăria a găsit-o pentru acest sat, dar, din nefericire, problema nu va fi rezolvată în întregime pentru toată comuna. Cei de la DSP ar trebui să ne dea o mînă de ajutor în acest sens, deoarece purificarea apei se poate realiza doar printr-un procedeu complex, ce ține de competența lor”, crede primarul comunei.
Pentru clarificarea situației ne-am adresat reprezentantului Direcției de Sănătate Publică. „Ceea ce se întîmplă în comuna Helegiu este normal. Noi nu avem ce face. Atîta timp cît nu este canalizare, aceste probleme vor exista. Problema ar fi pentru sugari, dar ei sînt urmăriți în permanență de medicul satului. De boli grave nici nu poate fi vorba, poate doar un disconfort gastric uneori. Așa este solul satului și noi nu îl putem schimba. Soluțiile dezinfectante nu au nici un rol în asemenea situații”, ne-a declarat Oana Secară, medic în cadrul Direcției de Sănătate Publică. (Olimpia FILIP)
Lasă un răspuns