– cazul Ghica, de la Comănești, unde o instanță din Covasna a contrazis instanțele băcăuane și a dat câștig de cauză unor moștenitori de gradul V este criticat de apărătorii pădurii – în joc este o suprafață de pădure de peste 43.000 de ha, retrocedate de instanța din Covasna abuziv
Ștefan POPA
Federația pentru Apărarea Pădurilor, organizație non-guvernamentală care are ca obiectiv salvarea pădurilor din România de la distrugere s-a sesizat asupra cazului de retrocedare solicitat de moștenitorii familie Ghica din Comănești. Ei critică dur modul abuziv în care s-a retocedat, prin instanță, o suprafață de 43.227 de hectare de pădure.
„Una dintre cele mai importante cauze a distrugerii pădurilor o reprezintă retrocedarea abuzivă a acestora către persoane, care deși nu justifică sau nu dovedesc dreptul de propritate aspra pădurilor, totuși, prin hotărâri ale instanțelor reușesc să intre în posesia lor – se arată în comunicatul remis de Federația pentru Apărarea Pădurilor.Un caz..îl constituie admiterea surprinzătoare de către o instanță din județul Covasna a cererii de reconstituire a dreptului de proprietate pe 43.227 ha păduri în județul Bacău. Suprafața de 43.227 ha corespunde proprietății familiei Ghica nu la nivelul anului 1948 când a avut loc naționalizarea, ci la nivelul anului 1872”.
Din dosarul aflat la instanță rezultă că din anul 1872 și până în 1948 au avut loc trei reforme agrare prin care o parte din pădurile familiei Ghica au fost atribuite locuitorilor din zonă (cca. 6000 ha), o parte au fost ipotecate și din cauza neplății ipotecii au fost cumpărate de Creditul Funciar Rural (cca. 11.000 ha), care era o bancă cu capital de stat. Mai mult, în 1947, două treimi din proprietatea deținută de succesorii lui N.D. Ghica la Comănești au fost confiscate de Ministerul Agriculturii. Direcția Silvică Bacău a adus și ea dovezi la dosar din care reiese că solicitanții pădurii sunt rude de gradul V și nu de maxim IV așa cum prevede legea.
Instanțele băcăuane au respins irevocabil solicitarea reclamanților, dar aceștia și-au găsit susținători în județul vecin, care au obținut strămutarea procesului la Sf. Gheorghe, unde inițial se respinge cererea de revizuire, dar apoi, Tribunalul Covasna admite recursul, dispunând reconstituirea dreptului de proprietate asupra 43.227 ha deși urmașii au cerut doar 23.227 ha. După război însă mulți viteji se arată, așa că intervenția ong-ului este tardivă. „Salut inițiativa acestei organizații – a declarat subprefectul Dorian Pocovnicu. Din păcate trebuie să constat cu mâhnire că se produce relativ târziu într-un moment în care discutăm de hotărâri definitive și irevocabile prin care instanțele solicită în mod expres punerea lor în aplicare. De-a lungul ultimilor ani, Instituția Prefectului, prefectul și subprefectul, împreună cu reprezentanții Direcției Silvice au făcut toate demersurile juridice pentru evitarea unei asemenea situații. Astăzi avem o hotărâre de instanță care știm cu toții, nu se comentează, se aplică”.
vlad a zis
Despre ce vorbim noi aici? Facatura de retrocedare ar trebui sa intre in vizorul DNA. Asta intr-o tara normala. Nu e cazul nostru. Asa-zisul mostenitor Ghica „sunt” in realitate grupuri de interese economice si politice reprezentate de avocati care mai de care mai jmecheri (dar nici Directia Silvica nu s-a lasat mai prejos platind cu bani grei pe Valeriu Stoica sa piarda procesul!). Veti vedea cine intra in proprietatea padurilor si va veti lamuri. Spalatul pe maini cu hotarari judecatoresti „care nu se comenteaza, se aplica” a devenit specialitatea institutiilor care in loc sa apere statul, il jumulesc de-i sar fulgii. Concret lucrurile stau cam asa: procesul cu asa-zisul mostenitor a fost castigat definitiv si irevocabil de DS Bacau in 2007, prin forte proprii. In 2009, in mod „surprinzator” cazul se repune pe rol. Era pentru PDL-PSD o placinta mult prea gustoasa pentru ca padurea sa ramana la stat. In 2010, dupa plecarea PSD de la putere, placinta e preluata spectaculos de PDL care teleporteaza alaturi de DS Bacau pe avocatul si membrul marcant al partidului, Valeriu Stoica, pentru o suma imensa fara a i se conditiona succesul in proces. Pe la inceputul lui 2012, fericire mare pe directorul Manaila Gheorghe(zis Gigi) de la DS Bacau, care, tare-n clanta, dadea interviuri la toata presa cum a castigat el procesul cu Ghica incercand saracul sa salveze aparentele: pucoiul de bani dat lui Valeriu Stoica si intersele PDL, de care Berca stie cel mai bine. Sub umbrela senzatiei ca Stoica isi face treaba profi si a „naivitatilor” de la Directia silvica, un pion important din UDMR se ocupa de trantirea spectaculoasa a procesului de la Covasna. Zis si facut : in aprilie 2012 directorul Manaila muteste definitiv, peste 42 000 ha de padure exceptionala urmand sa fie date celor care au „muncit” din greu la tunul Ghica. Viorel Ghelase, directorul actual al DS Bacau si vicepresedinte PSD are misiunea (a se intelege ordinul) de a pune in mare graba padurea la dispozitia samsarilor(atitudinea subprefectului PSD este evidenta), iar Manaila recuperat si reciclat director tehnic, contra-cost si inscris la PC sta mai mult pe sub masa, pe burta, ca-i apa mica, bai nene. Altfel e bai! In rest e pura literatura de adormit copii. Asa ca noapte buna DS Bacau, noapte buna bai Gigi, noapte buna nea Viorel, noapte buna SRI, noapte buna DNA! Sa va fie intr-un ceas bun(neaparat de 18 carate cu multe si nenumarate diamante)! Hai pa mai dragilor !
nicolae a zis
Domnilor, ca sa faceti o conexiune, ma surprinde neplacut evident, doua aspecte f.importante, si anume: Vedeti cine a fost avocatul mostenitorilor ,adica Adam de la Brasov, fruntas PSD, acum parlamentar,{ei se leaga chestia?}, si mai ales, cum de s-a stramutat in Covasna? Nui asa ca s-a „stramutat” unde trebuie?
Aceasta manevra, este similara cu legea din 2003, cand s-au retrocedat pe Valea Muntelui, terenuri, numai pe baza de tabel..
Orice instanta ONESTA, ar fi constata ca „ceva miroase”, si ar fi dat o solutie corecta.
De vazut deca dl Stoica, PE TOT PARCURSUL ETAPELOR PROCESUALE, a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale active.Aici este intrebarea.
Restul, sunt simple vaicareli, pentru a se scuza de esec.