– sustine presedintele Plannja Romania, Nicola Bocaciu
Volumul constructiilor din Romania si, in special, din zona Moldova, a determinat unul dintre cei mai conservatori producatori din lume, Plannja AB Suedia (tigla si profile metalice), sa monteze cea de a doua fabrica a sa din Europa, in afara Suediei, la Racaciuni. Evenimentul, despre care am scris la timpul potrivit, la sfirsitul saptaminii trecute, a fost prezentat dealerilor companiei, partenerilor de afaceri, oamenilor de afaceri din judetul Bacau si presei de vicepresedintele si market managerul Jan Johansson, de seful operatiunilor Plannja pentru Europa Centrala si de Est, Stanistaw Tytz, de Nicola Bocaciu, presedintele Plannja Romania, si de Misu Chiruc, directorul executiv al noii fabrici. Cu Nicola Bocaciu am discutat mai multe despre noua investitie.
– Care sint, domnule presedinte, coordonatele noii investitii in Rom-nia?
– Am pornit, la Racaciuni, o capacitate de productie de 50.000 de metri patrati de profile metalice din tabla pe luna, cu o investitie de 2,2 milioane de euro. Sintem, acum, al doilea loc de productie al Plannja in afara Suediei, dar este doar prima etapa dintr-un plan de investitii de 9 milioane de euro. Cele doua linii de productie de la Racaciuni vor fabrica tabla cutata pentru uz rezidential si industrial.
– V-ati fixat aceasta tinta de 9 milioane de euro, pentru o frabrica in care sa produca mai multe linii?
– Nu tinta este cea mai importanta, ci drumul pina la ea. Acest drum l-am inceput, acum mai bine de 13 ani pentru Romania. Acesta, astazi, ne da satisfactie deosebita. Iar acesta este doar inceputul. Sint pregatite planuri de investitii mult mai mari. Sa trecem cu bine de prima perioada de anul viitor, sa vedem unde va duce criza economica. Dar, aceasta criza nu ne impiedica sa consideram Romania un viitor centru de productie si distributie pentru Plannja.
– Dar drumul pentru investitia din Racaciuni cind a inceput?
– Plannja AB a achizitionat operatiunile sale din Romania de la distribuitorul sau autorizat anul trecut, dar productia abia acum a inceput. In acest timp, distributia a functionat normal, dar s-a planificat aducerea la Racaciuni a unei linii de productie. Cum spuneam, este primul pas, ne obisnuim acum cu noua linie, dar vor mai urma alte citeva, anul viitor. Suedezii sint foarte conservatori si se extind greu in Europa. Linii de productie mai sint in Suedia, in Finlanda, dar in restul Europei numai in Polonia si in Romania.
– Exterm de important este sa ne spuneti cite locuri de munca a creat fabrica din Racaciuni.
– Aici am creat 24 de locuri de munca. Pe linia de productie nu lucreaza, insa, decit cite doi oameni. Racaciuni are o scoala profesionala, Scoala de Arte si Meserii, unde, vara, de doi ani, elevii fac practica in domeniul nostru. Ii invatam sa lucreze cu tabla, iar ei pot avea astfel un job, sa monteze tabla. Avem nevoie de montatori meseriasi. Pina la sfirsitul investitiei, vom lucra, in total, cu 30 de oameni, probabil. Muncitorii sint din comuna si i-am perfectionat in Suedia si in Polonia.
– Cum ati descoperit comuna Racaciuni, pentru o astfel de investitie si la ce segment de piata sperati cu noua fabrica?
– Partea noastra de piata nu este chiar atit de mare. Numai la tablele tip tigla poate ca avem undeva la 5%. Dar producem la o calitate la fel cu aceea din Suedia. De ce Racaciuni? Putea sa nu fie aici, dar este o comuna cu deschidere la un drum european si amplasata in centrul Moldovei. Moldova este o piata foarte buna, se construieste mult. In plus, Racaciuni are acea scoala profesionala. La Racaciuni mai avem, cumparati, 25.000 mp de teren, in capatul celalalt al satului, pentru o noua investitie. Am planificat, deci, 9 milioane de euro in investitie, in 2010 si, poate si 2011. Aici, cealalta linie de productie vine in ianuarie si va fi pentru tigle metalice.
Presedintele companiei Plannja Romania, Nicola Bocaciu, s-a nascut in anul 1951, la Salciua, judetul Alba. Dupa terminarea studiilor, intre anii 1977 – 1978 a ocupat un post de profesor in Vaslui. In anul 1985, a plecat din tara, stabilindu-se in Suedia. La numai trei ani, a reusit sa infiinteze prima firma proprie cu activitate de impresariat. In peroada 1988 – 1992, a absolvit, in Suedia, diferite cursuri de specializare in domeniile marketing, management, vinzare si juridic. In anul 1993, a devenit membru al Asociatiei Comerciantilor din Suedia. A urmat o perioada de patru ani in care s-a implicat intr-o serie de afaceri de import-export cu produse industriale, iar din anul 1997 a inceput specializarea si activitatea ca reprezentant Plannja in Romania. Are ca hobby-uri pescuitul, tenisul de masa, golful si calatoriile.
Lasă un răspuns