Aproximativ 27.000 de beneficiari ai plăților pe suprafața de teren agricol (SAPS) din județul Bacău au fost invitați de Centrul Județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să depună, în perioada 3 martie – 15 mai, fără penalități, cererile lor pentru acest tip de subvenție. APIA Bacău derulează, deja, campania de informare a fermierilor privind depunerea cererilor, sub sloganul „Ești fermier european. Depune la APIA cererea de sprijin! 2014 – anul tranziției către noua Politică Agricolă Comună”.
„Obiectivul principal al acestei campanii – ne-a informat directorul executiv al Centrului APIA Bacău, Gabriela Mazilu – este informarea fermierilor cu privire la termenele pentru depunerea cererilor de sprijin pe suprafața de tere aferente Campaniei 2014, la modalitățile de completare a acestora, la condițiile de eligibilitate impuse de legislația europeană și națională, precum și la pachetele financiare care care pot fi accesate.” În a doua jumătate a lunii februarie, se vor organiza întâlniri cu agricultorii și vor fi puse la dispoziția acestora materiale informative. Ei vor afla direct cum să-și identifice parcelele și cum să completeze cererea de plată și care sunt normele de ecocondiționalitate și bunele condiții agricole și de mediu.
De la începutul acestui an, în domeniu se aplică un nou regulament al Uniunii Europene și a fost abrogat Regulamentul Comisiei Europene privind sprijinul pentru dezvoltarea rurală acordat de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. În campania 2014, nu este permisă încheierea unor noi angajamente pentru măsurile 211 (Sprijn pentru zona montană defavorizată), 212 (Sprijin pentru zone defavorizate – altele decât zona montană) și 214 (Plăți de agromediu) din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Angajamentele care au expirat în anul 2013 vor putea fi prelungite cu un an, sub rezerva aprobării modificării PNDR de către Comisia Europeană.
În perioada 16 mai – 9 iunie, inclusiv, se vor putea depune cereri, dar se vor aplica penalizări de întârziere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare, cu excepția cazurilor de forță majoră și a circumstanțelor excepționale.
În perioada 2014 – 2020, formele de sprijin pe care femrierii le vor accesa vor fi Schema de plată de bază, Schema de plată unică pe suprafață (tranzitorie), Ajutorul național tranzitoriu facultativ pentru fermieri, Plata redistributivă facultativă, Plata pentru fermierii care aplică practici agricole benefice pentru climă și mediu, Plata facultativă pentru fermierii din zonele care se confruntă cu constrângeri naturale, Plata pentru tinerii fermieri care își încep activitatea agricolă și Schema simplificată facultativă pentru micii fermieri.
„Centrul Județean APIA Bacău – a precizat Gabriela Mazilu – invită fermierii care nu au mai beneficiat de sprijin să depună cereri la Centrul Județean sau la centrele locale la care sunt arondați, iar actualii fermieri beneficiari să depună cereri conform invitației primite de la centrele APIA. Rugăm fermierii să respecte data și ora alocate prin invitație, pentru a evita aglomerația specifică finalului de campanie”
Lasă un răspuns