Cuantumul de plată înscris în adeverință este de 300 de lei pe cap de animal.
Beneficiarii plăților naționale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic, la specia bovine, pot solicita adeverințe pentru accesarea de credite pentru finanțarea activităților curente de la băncile care au încheiat convenții cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Creditele oferă producătorilor agricoli posibilitatea utilizării de resurse financiare, necesare activităților curente, până la efectuarea, de către APIA, a plății primelor pe exploatație și pe cap de animal la care sunt îndreptățiți potrivit prevederilor legale. Fondul de Garantare a Creditului Rural și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii garantează creditele acordate de bănci fermierilor. Cuantumul de plată înscris în adeverință este de 300 de lei pe cap de animal.
La solicitarea scrisă a fermierului, APIA va elibera o adeverință de înregistrare prin care confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru PNDC – sectorul zootehnic la specia bovine pentru anul 2013, că s-au efectuat verificările administrative asupra cererii de solicitare a plății naționale complementare – sector zootehnic, până la data emiterii adeverinței, precum și numărul de animale eligibile pentru schema decuplată de producție în sectorul carne. De asemenea, în adeverință se precizează că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii adeverinței, că acesta a atașat cererii toate documentele prevăzute de legislația în vigoare și că beneficiarul îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite în PNDC – sectorul zootehnic schema decuplată de producție în sectorul carne la specia bovine.
Adeverințele se eliberează numai pentru schema decuplată de producție în sectorul carne, pentru dosarele complete care au verificarea administrativă finală și „Confirmare procesare RNE – APIA”.
Important este ca solicitanții să-și aleagă creditorul numai după un studiu atent al condițiilor de creditare impuse, pentru a obține condițiile cele mai avantajoase și care se potrivesc cel mai bine profilului exploatației sale.
Banca trebuie să respecte nivelurile costurilor aferente acordării creditelor pentru beneficiarii plăților directe, astfel încât dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăși ROBOR 6M plus 4%, respectiv între 6 și 9%, inclusiv comisioanele aferente creditului, de maximum 1%.
Petru DONE
Lasă un răspuns