Apicultorii băcăuani au prins gustul activităților promoționale și pot fi văzuți tot mai des cu standuri proprii la acestea. Cea mai recentă manifestare a fost Expo Agro, organizată la Centrul de Afaceri și Expoziții din Bacău, unde am putut sta de vorbă chiar cu vicepeședintele filialei Asociației Crescătorilor de Albine, Relu Grigoraș, directorul Societății Apicola Bacău.
Standurile apicultorilor, la Expo Agro, au fost organizate sub auspiciile Asociației Apicultorilor. „Am adus numai produse apicole de calitate – susține Relu Grigoraș. Anul apicol care s-a încheiat a fost unul mediu spre bun, iar unii apicultori chiar au scos producții bunișoare. Suntem mulțumiți! Dar, ceea ce ne bucură pe noi acum este calitatea familiei de albine care se pregătește de iernare. Ne așteptăm la o iernare destul de bună. De aceea, acum sperăm și la o ieșire bună în primăvară și, desigur, la șanse mari, pe această bază, pentru producții mari de miere și produse apicole în anul care vine.”
Crescătorii de albine spun că și piața produselor apicole este în creștere. Se simte aceasta și în magazinul Apicola, din centrul Bacăului, prin creșterea vânzărilor. „Oamenii – a opinat Relu Grigoraș – s-au învățat cu produsele de calitate, dar noi am venit și cu produse noi, în ultimul timp. De exemplu, produsul Apiprotect, care, practic, înglobeză toate produsele apicole (miere, lăptișor de matcă, propolis, polen), care este un produs foarte bun, un adjuvant foarte căutat, și care ajută corpul uman la creșterea imunității. Mai avem, însă, și produsul Apiimun, bazat pe miere de albine, dar în care am înglobat o doză de cătină, produs natural foarte bogat în vitamine, benefic pentru organismul uman. De asemenea, am reușit să obținem autorizările necesare pentru tinctura de propolis, foarte apreciată de cei care au folosit-o până acum, pentru care raportul preț-calitate este foarte bun, cu toată creșterea de acciză la alcool. Dar, asta este piața, și accizarea este necesară pentru bugetul statului.”
Destul de bine a început să meargă și exportul cu produse apicole. În această săptămână Apiocola Bacău pregătește un lot de produse pentru export, iar după două-trei săptămâni pe cel de al doilea. Societatea Apicola dispune și de o linie de procesare a mierii de albine, care lucrează la foc continuu. „Cu aceasta – a mai spus directorul societății – ne cam încheiem obligațiile contractuale pe relația eport. Dar, cum spuneam, cel mai mult ne bucură că și românii încep să înțeleagă beneficiile pe care le obțin pe seama produselor apicole, pentru sănătate în primul rând. Produse care pot fi luate în doze mici, într-o perioadă îndelungată. Mierea de albine nu este un panaceu universal. Ea contribuie la creșterea imunității organismului dacă este consumată în timp.”
Asociația Crescătorilor de Albine din Bacău are peste 1.000 de membri. Majoritatea sunt din județul Bacău, dar în asociație s-au înscris și crescători de albine din județele învecinate, care au venit într-un program de promovare a mierii ecologice promovat de aceasta. „Noi, apicultorii, nu intrăm, însă, în hibernare, ca albinele, ci vom continua activitatea de asociație, iar la iarnă vom organiza câteva reuniuni profesionale” – a mai spus Relu Grigoraș.
Petru DONE
Lasă un răspuns