În prima jumătate a anului, aproape 2.500 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în spațiul economic european au fost înregistrate în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău.
Dintre acestea, doar 960 au reușit să-și găsească un loc de muncă peste granițe. De reținut că aceste cifre nu reflectă neapărat situația reală a angajărilor la firme din Occident, în condițiile în carecei care optează pentru mâna de lucru de la noi nu sunt obligați să raporteze autorităților române rezultatele procesului de recrutare. Prin urmare, în evidențele AJOFM nu se regăsesc și băcăuanii superspecializați care și-au găsit de lucru în celelalte state ale UE, cum ar fi medicii, inginerii ori specialiștii din IT. Cu toate acestea, putem constata că, Occidentul a dovedit o atenție predilectă în special față de mâna de lucru brută, prea puțin calificată, știut fiind că româmii, de regulă, nu emit foarte mari pretenții la angajare și sunt, totodată, printre cei mai muncitori dintre „stranieri”. Acest fenomen poate fi pus și pe seama faptului că, în țările din Vest, protecția socială le permite celor fără servicii să aleagă șomajul în locul unui loc de muncă.
„În Spania, am avut ocazia să fac un schimb de experiență, în urmă cu doi ani, cu colegii de acolo – spune Daniela Bălan, purtătorul de cuvânt al AJOFM Bacău -, și, într-adevăr, am constatat că sistemul îi avantaja pe spaniolii aflați în căutarea unui loc de muncă. Presupun că și în Germania, care a rămas economia cea mai puternică din UE că se întâmplă la fel”. Cest este că băcăuanii care au căutat un loc de muncă peste granițe au fost angajați în special în domeniile hotelier, comerț și construcții. Au fost căutați băcăuani specializați în meseriile de bucătar, brutar, ospătar și barman. Occidentalii au mai încadrat însă și spălător de vase, cameriste, frizeri, magazioneri, vânzători și muncitori necalificați în gastoronomie/hotelier ori în parcuri de distracții. (Florentin RADU)
Lasă un răspuns