Bursa locurilor de munca pentru absolventi bacauani, eveniment consumat la finele saptaminii trecute, a adus, in ciuda crizei economice tot mai acute, o participare mai slaba din partea tinerilor comparativ cu actiunea similara din 2009. In mare, oferta locurilor de munca venita din partea a circa 50 de agenti economici din judet a fost cam aceeasi cu cea de anul trecut, respectiv peste 700 de posturi, cei interesati insa de ele au fost mult mai putini. Astfel, daca in 2009, Bursa a stirnit interesul a peste 900 de tineri din care circa 800 de absolventi ai unei forme de invatamint promotia 2009, la actiunea de la sfirsitul saptaminii trecute, doar 800 de tineri si-au perindat pasii prin fata angajatorilor, 670 fiind absolventi ai promotiei 2010. Cele mai multe locuri de munca au fost, ca de obicei, in domenii in care nu se solicita studii superioare, absolventii de facultate avind la Bursa de „ales” doar dintre citeva posturi de economist, jurist, agenti vinzari sau agenti asigurari. Oferta generoasa a fost in domeniile industrie usoara, industrie alimentara, comert, constructii, servicii si asigurari. Potrivit datelor furnizate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau – organizatorul Bursei – in urma actiunii, 445 de tineri prezenti au fost selectati in vederea incadrarii. Acestia au fost programati pentru perioada urmatoare la interviuri cu angajatorii, urmind ca dupa circa 30 de zile, AJOFM Bacau sa poata trage o concluzie finala asupra reusitei Bursei din 2010, in functie de numarul efectiv de absolventi incadrati in munca. AJOFM Bacau a contactat circa 1.500 de agenti economci din judet, dintre acestia doar 50 venind cu oferta de angajare, la Bursa. (Madalina ROTARU)
B.S a zis
Citez din articol: „absolventii de facultate avind la Bursa de “ales” doar dintre citeva posturi de economist, jurist, agenti vinzari sau agenti asigurari.”
E hilar, in afara de primele doua poziti (jurist si economist) nu sunt necesare studii superioare. Daca si pentru un agent de vanzari banal iti trebuie studii superioare, e vai si amar.
Madalina a zis
B.S. – pentru posturile amintite, unii angajatori prezenti la actiune solicitau studii superioare sau cel putin asa ne-au declarat noua…
B.S a zis
@Madalina
Stiu, tocmai de aceea. Imi amintesc si de unele anunturi de prin ziarele autohtone in care la o renumita patiserie cereau studii superioare.
Astfel se observa de o buna perioada ca nivelul studiilor superioare e de preferat si pentru job-uri ale caror nivel sunt pentru studii medii.
unompozitiv a zis
Pentru B.S. …..gramatica lasa de dorit… ,,…. nivelul studiilor superioare e de preferat si pentru job-uri ale caror nivel sunt pentru studii medii.” nu sesizezi dezacordul?
E bine ca cerintele sunt mai mari…poate asa o sa progresam si noi romanii sa nu mai avem ,,perle” de genul
,,succesuri” si altele… si guvernantii ar face bine sa puna mana pe carti de economie…doar cu investii am putea iesi din criza (investitii reale nu pe ,,frunze verzi” cu bani de la UE trimisi tot la ei). Agricultura, industrie, cercetare sunt doar cateva domenii, care ar trebui puse pe picioare si ar aduce un plus de valoare pentru noi toti. Eliminarea ,,gaurilor” din buget gen Krivoi Rog, atragerea tinerilor brilianti in proiecte gen ,,Let do it Romania” si pastrarea lor in tara….idei bune exista…nu se doreste punerea lor in practica.OARE DE CE?
B.S a zis
@unompozitiv
Uneori e bine sa „arunci prosopul” ori „sa fii aidoma berbecului” dar vreau sa fac o remarca. Observ ca In afara de acel dezacord involuntar pe care eu l-am facut n-ai reusit sa comentezi fata de orientarea profesionala a absolventilor de studii superioare care adesea sunt retrogradati spre slujbe ale caror nivel de pregatire sau cerinte sunt de nivel inferior.
Nu as comenta daca slujbele din urma ar fi bine platite, dar cred ca ai prins ideea.
unompozitiv a zis
@B.S.
…..dezacordurile continua….,,retrogradati spre slujbe ale caror nivel”……cat despre cerinte….unii au doar pretentiile unui nivel de studii superioare pe care le fac doar de dragul de a parea mai mult decat sunt…..parintii le crediteaza studiile si apoi ei pretind peste nivelul lor real….e bine sa-i aduca cineva cu picioarele pe pamant…valoarea adevarata mai devreme sau mai tarziu se face remarcata….daca ajung la stadiul de simplii ”nu stiu ce” inseamna ca acolo e nivelul lor real.