Ingrediente: ardei grași, varză albă sau roșie, boabe de piper,
hrean, felii de morcov, 1 l de oțet, 3 l de apă, 100 g sare, 1 linguriță
de salicilat.
Mod de preparare: Se curăță ardeii de codițe și semințe si se
opăresc scurt, in apa dată in clocot. Varza se toacă mărunt, se
sărează și se frămînăa puțin. Se opărește cu apă amestecată cu
oțet. Se lasă să stea șsa trei ore. Se stoarce bine in palme, apoi se
amesteca cu boabe de piper. Se umplu ardeii cu varza opărita și
stoarsă. Se pun în borcane mari, așezați în rînduri bine îndesate.
Se toarnă deasupra oțetul clocotit. Se leagă la gură cu celofan și se
fierbe 20 de minute în aburi.
Zacuscă I
Ingrediente: 10 vinete mari, 30 de gogoșari, 10 ardei grași
cărnoși, 1kg ceapă curățată, un litru de untdelemn de bună calitate, un litru de pulpă de roșii, sare, piper, două lingurițe de salicilat.
Mod de preparare: Într-un litru de ulei încins se prăjește
ceapa tocată. Se spală gogoșarii, se curăță de codițe și semințe, se
dau prin mașina de tocat carne și se pun peste ceapa prăjită. Se
lasă să scadă pe marginea sobei sau pe aragaz, la flacără mică. Ardeii grași mai întîi se coc și se curăță de pielițe, de semințe și de codițe, apoi se dau prin mașina de tocat carne. Se toarnă și aceștia peste ceapa prăjită. Vinetele se coc, se curăță de coaja, se toacă, se adaugă în restul compoziției. Se adaugă roșiile curățite de pieliță și date prin mașina de tocat carne. Se amestecă totul, se sărează, se piperează, se pune salicilatul, se amestecă bine. Se fierbe,
amestecînd continuu cu o lingură de lemn. Nu e voie ca zacusca
să se prindă de fundul cratiței. Produsul e gata cînd uleiul începe să
iasă la suprafață. Se pune fierbinte în sticle gata încălzite, se leagă
si se lasă in șervete groase, pînă a doua zi.
Zacuscă II
Ingrediente: 1 kg de ceapă, 400 g morcovi, 400 g pătrunjel, trei kg vinete, 35 bucăți gogoșari, 25 ardei grași cărnoși, un litru de pulpă de roșii, un litru și un sfert de ulei, sare, piper, foi de dafin, 3-4 căței de usturoi, două lingurițe de salicilat.
Mod de preparare: Se spală morcovii și pătrunjelul, se curăță
de coajă, se dau pe răzătoarea cea mica și se călesc în ulei
împreună cu ceapa tocată și usturoiul tocat. În rest, preparatul se
pregătește ca rețeta precedentă.
Ghiveci pentru iarnă
Ingrediente: un kilogram și jumătate de ceapă, 0,750 l ulei, două kg morcovi curățati și tăiați rondele, două kg ardei tăiați mărunt, două kg fasole verde ruptă bucățele, cinci kg vinete curățate de coajă și tăiate cubulețe.
Mod de preparare: Se călește ceapa tocată în untdelemn, se
adaugă pe rînd morcovii, ardeii, fasolea și vinetele. Se amestecă
toate și se fierb cam o oră, apoi se adaugă trei kilograme și jumătate de roșii curățate de coajă și tăiate. Se fierbe totul una-două ore. Ghiveciul se pune fierbinte în borcane, care se fierb o oră în aburi. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns