Centrul Județean Bacău al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) atrage din nou agricultorilor atenția cu privire la respectarea condițiilor agricole și de mediu (GAEC 5 și GAEC 8) referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale, pe terenul arabil, și la arderea pajiștilor permanente. „Celor care nu respectă condițiile GAEC – a precizat directorul executiv al Centrului Județeanm, Gabriela Mazilu – li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, tocmai conform modului de aplicare a sancțiunilor pentru nerespectarea GAEC.”
GAEC sunt norme de ecocondiționalitate în schemele și măsurile de sprijin, care se aplică pentru activitatea agricolă și pe suprafața agricolă a exploatației. Obiectivul acestor condiții este menținerea materiei organice în sol, prevenirea poluării atmosferei și menținerea unui nivel minim de întreținere a solului prin protejarea pajiștilor permanente. Fermierul care utilizează teren arabil (inclusiv pajiști temporare și permanente) nu trebuie să ardă miriștile și/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartofi, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, de rapiță, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiștilor temporare sau permanente etc.).
Între APIA, Garda Națională de Mediu și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a fost încheiat un Protocol de colaborare al cărui scop este creșterea eficienței acțiunilor de control privind respectarea, de către fermierii care solicită plăți directe, a condițiilor GAEC referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente.
Conformitatea sau neconformitatea cu GAEC 5 și GAEC8 se stabilește la controlul pe teren. În cazul în care arderea a fost provocată de cauze necunoscute, iar agricultorul prezintă sesizarea înregistrată la poliție sau la inspectoratul general pentru situații de urgență privind acest fapt, se consideră că GAEC 5 este respectat. Documentele doveditoare trebuie emise de autoritățile competente înainte de data efectuării controlului.
Gravitatea nerespectarii GAEC 5 și 8 se evaluează în funcție de suprafața parcelelor cu miriști sau resturi vegetale arse, raportată la totalul suprafeței arabile sau la totalul suprafeței de pășuni determinate din exploatație. (Petru DONE)
Lasă un răspuns