Filiala Teritorială Bacău-Neamţ a Ordinului Arhitecţilor din România organizează în perioada 5-7 iunie 2015 primul forum zonal de arhitectură şi urbanism dedicat proiecţiei de viitor a teritoriului Moldovei, limita de Est a Europei de pe ambele maluri ale Prutului. Detalii au fost prezentate într-o conferință de presă organizată joi, la sediul din Bacău al OAR Bacău-Neamț.
Evenimentul este gândit ca un mix intens şi bogat de prezentări şi dezbateri menite să evidenţieze şi să aducă în atenţia opiniei publice, a specialiştilor şi factorilor decizionali vasta problematică a organizării teritoriale, a căilor de comunicaţie, a stării demografice şi a condiţiilor de mediu specifice acestei zone geografice, considerată la ora actuală unul din polii sărăciei în Europa.
Personalităţi de anvergură din domeniul arhitecturii şi urbanismului din România şi Republica Moldova, împreună cu membri ai comunitaţii de afaceri şi ai autoritaţilor centrale şi locale vor analiza posibile soluţii pentru viitorul dezvoltării echilibrate a acestui teritoriu pe care trăiesc circa zece milioane de oameni, vor aborda cu spirit critic contextul actual şi vor avansa idei şi viziuni constructive şi aplicabile pentru ca zona Moldovei să devină în termen scurt, un reper al dezvoltării investiţionale într-un mediu curat, având ca obiectiv alinierea nivelului de trai al populaţiei, al gradului de confort şi al peisajului urban, la standardele regiunilor dezvoltate ale Europei.
„Vom discuta împreună despre ce fel de viitor ne dorim, despre proiectele existente la ora actuală şi cum răspund ele dorinţei noastre de a crea urmaşilor condiţii de trai mai bune într-o infrastructură modernă, inteligentă, cu sisteme de transport eficiente şi economice, cu spaţii publice prietenoase, cu o estetică funcţională a clădirilor, demnă de mileniul trei. Vom vorbi despre strategii, investiţii şi posibile parteneriate, despre pragmatism şi viziune, despre implicarea factorilor decizionali ai administraţiei locale şi centrale şi, în general, despre motivele pentru care localităţile noastre sunt departe de a avea strălucirea şi ambianţa pe care o merităm”, au informat organizatorii.
Filiala Teritoriala Bacău-Neamt a Ordinului Arhitecţilor din România îşi propune abordarea unei atitudini percutante în faţa inerţiei, apatiei, mediocrităţii şi prostului gust care afectează peisajul urban şi nivelul de civilizaţie în multe spaţii publice din oraşele noastre. „Dorim să afirmăm necesitatea reconsiderării autenticului şi specificului arhitectural al localităţilor din zona Moldovei, integrându-i în mod armonios repere constructive moderne şi vă invităm să vă alăturaţi demersului nostru imaginând iniţiative curajoase şi eficiente”, a afirmat Liliana Bârgu, șefa OAR Bacău-Neamț.
Se speră ca demersul organizării acestui forum să fie un prim pas în declanşarea unei emulaţii comune care să genereze şi să pună în practică un contract social între arhitecţi, politicieni, tehnicieni, constructori şi cetăţeni, printr-un tip de atitudine şi acţiune „smart” care poate face în scurt timp din zona estică a Europei un spaţiu dezvoltat armonios cu o înaltă calitate a vieţii.
Alte documente: program FORUM MOLDOVA REPER 2030
ella a zis
Dupa ce s-a daramat aproape tot ce era de valoare , dupa ce s-au umplut orasele de prost gust , ca nu stii incotro sa iti mai feresti privirea , iar Bacaul este un exemplu viu ( vezi cladirea telekom cu coloanele ei URATE alaturi de bietul teatru care se darama ; cladirea ANAF -monstruozitate in marmura; BCR ca o felie de tort , si alte incercari complet nereusite ale unor arhitecti fara cultura si inspiratie !!!!!!! ) a venit vremea sa se ia atitudine ! Dar pentru ce s-a stricat , pentru ce s-a uratit in spatiul urban ( ca de cel rural ce sa mai vorbim…) cine da seama si cine mai repara ????????
EGO a zis
Intr-o tara plina de infractori,in care se poate admite ” suspiciunea rezonabila” ca si nenascutul poate deveni un infractor ( ” ce se naste din pisica…..”) Biserica este libera sa-si apere proprietatea stabilind singura grosimea,inaltimea si materialul din care-si confectioneaza gardul,respectand distanta prevazuta de lege fata de constructiile din jur.Poate,la cerere,sa conceapa un joc de orificii in gard,asa incat curiozitatea estetica a unora sa poata fi satisfacuta!!! Si daca se „muta” si OZN-ul langa Biserica, comunitatea,lipsita de alte griji (decat cele estetice) va avea cu ce se lauda .
neutru a zis
In cazul gardului,, arhitectonic” din dreptul Bisericii Sf.Neculai, este mana divina a vesnicului candidat si omiprezent in toate partidele, domnul BARZU.Si-a nedezit colaborarea cu sfanta Biserica, doar doar, enoriasii o sa aiba o orienare politica dirijata si cu folos….
Efectiv nu pot sa-mi dau seama la ce foloseste acest gard, atatia ani spatiul a fost liber si acum s-a incatusat.