Ana Maria Ungureanu, artist plastic ce aparține noului val al picturii românești, cunoscută și ca Anemona_rt, revine pe simeze la Iași. Ea va expune la Ateneul Național, în Sala Regală, sub egida filialei locale a Uniunii Artiștilor Plastici.
Noua expoziție de artă contemporană, intitulată ”Similia similibus curantur” (”Asemănător se vindecă cu asemănător”), va fi vernisată marți, 22 septembrie 2020, la ora 17. Despre artistă și lucrările ei vor vorbi criticii de artă Constantin Tofan și Iulian Bucur, iar curatorul expoziției este Patricia Iacob.
În vara aceasta, Ana Maria Ungureanu a expus tot în Iași, la Galeriile Victoria, o serie de lucrări grupate sub titlul ”Sic transit gloria mundi”.
Ana Maria Ungureanu se definește ca artist cu un fel de brevet de invenție. Acesta constă în sigiliul și semnătura 3D personalizată în diverse culori, o notă de distincție într-un tot unitar echilibrat cu dinamica tabloului. Acestea amintesc cumva de fashion logo sau de o marcă, pe care artista o sigilează și o videază, și doar privitorul primește dreptul la a umbla și desigila sinele artistei, în sensuri, și de a se poziționa pe axa vieții lui.
În ceea ce privește experimentul, Anemona_rt a ales mai multe paliere de decantare, unul la nivelul suprafeței compoziționale și unul asupra autorității semnăturii, folosind ca element de autenticitate semnătura 3D și sigiliul. Semnătura nu este nicidecum discret amplasată lateral, ea este evidentă, în relief, multicoloră în funcție de lucrare. Fiind vizibilă și inimitabilă, nu poate fi confundată. În același timp, semnătura 3D relevă personalitatea artistică, ea nu se ascunde, ci mai degrabă completează echilibrul fiecărei lucrări.
”Realizate în tehnică mixtă – afirmă criticul de artă Maria Bilaşevschi – compoziţiile aluzive cu note autobiografice ale Anei Maria se ramifică într-un un grafism liric, decorativ cu conotaţii poetic-figurale şi experiment, în termenii conjugării unui limbaj propriu, în compoziţii abstractizate, prin petele viguroase sau liniile divergente, simetrice, ce se unduiesc pe întreaga suprafaţă a pânzei. Departe de a fi dizolvat precum impresioniştii reprezentarea, artista articulează forme solide, forme culoare, procedând la un amestec fizic şi optic, în funcţie de culoarea dominantă aleasă. Ţesăturile realizate între forme şi conceptele inserate (a se vedea lucrarea “Per Aspera Ad Astra”) declanşează, pornind de la motiv, ceea ce Elle Faure numea “viaţă ce nu rezidă numai în obiect, ci în toate raporturile sensibile ale obiectelor între ele şi raporturile lor intuitive cu cei care le contemplă”. Mai precis, nu doar trimiterile plastice conturează discursul, ci inserţiile textuale, acele titluri cu care Ana Maria întregeşte imaginea.”
Ana-Maria Ungureanu este absolventă a Liceului „Vasile Alecsandri’’ Bacău, promoția 1999, și a Școlii Populare de Arte Bacău, clasa de pictură (2003). A finalizat și Facultatea de Educație Fizică și Sport în 2005. În prezent, studiază la Universitatea de Artă „George Enescu” Iași, Secția Pedagogia Artei.
Artista își începe activitatea expozițională în anul 1999, continuă la Școala Populară de Artă Bacău, apoi cucerește publicul cu mai multe expoziții la Galeriile de Artă „Ion Neagoe” Iași, fiind invitată și la importante evenimente artistice în Italia, Elveția, Luxembourg.
A mai expus: 2019 – Expoziția de artă vizuală „Careu de dame’’, ediția a V-a, eveniment organizat în perioada 1 iulie-3 septembrie 2019, la Galeria de Arta „Ion Neagoe” – Casa Corpului Didactic Iași; 2019 – Artbox Project Zurich (Elveția), în cadrul Swiss Artexpo, 15-19 august; 2019 (21 iunie-29 iunie), Biennale Internazionale D’arte Contemporane della Versilia -Villa Gori – prin Artexpertise; 2019 – Luxembourg – Art Prize – Pinacoteque (5-30 mai); 2019 – Sotheby’s Institute of Art – Participation & Certification for „Running a Contemporary Gallery’’ (1-30 august);
Alte expoziții la care a participat: 2019 – Expoziția colectivă de artă vizuală „Portret’’ – Galeriile de Artă „Ion Neagoe”, Casa Corpului Didactic „Spiru Haret’’; 2018 – Expoziția de artă vizuală „Identități ieșene’’, ediția a VII-a, eveniment organizat în perioada 5 octombrie – 5 noiembrie 2018, Galeriile de Artă „Ion Neagoe”, Casa Corpului Didactic „Spiru Haret’’; 2006 – Prato – Italia – participare la expoziția colectivă – Open Art Gallery; 2007 – Florența (Italia), Expoziția colectivă Artexpertise – 15 septembrie – 30 septembrie; 2003 – Expoziție colectivă în cadrul Școlii de Artă Bacău; 1999-2001, participare la Expoziția online Ebay cu vânzare ArtPhila (PhilArt); 2001 (iulie) – participare la tabăra de creație Bran, în cadrul ArtPhila; 1999-2002 – Expoziție online Danco Art-Ebay.
Lasă un răspuns