Din istorie se ştia că cel mai bun prieten al omului este calul, care l-a însoţit în bătălii, dar şi la muncă. Vremurile s-au schimbat şi de când calul a devenit, cu sau fără voia noastră, aliment, câinele este cel mai bun prieten al omului.
Animale de companie pot fi: câinele, pisica, hamsterul, iguana, papagalul, canarul etc. Pentru că aceste animale devin membri cu drepturi depline ai familiei, se pot încheia asigurări şi pentru ele, care să acopere riscurile de îmbolnăvire , accidentare sau chiar deces.
Fetiţa mea cea mică m-a întrebat cine va avea grijă de căţelul nostru după ce vom muri, pentru că a auzit că oamenii pot muri, dar căţeii nu.
Majoritatea companiilor de asigurări din România încheie poliţe pentru animale de companie. Riscurile acoperite sunt otrăvirea subită (intoxicaţia) cu substanţe toxice, asfixierea, înecul, lovirea, căderea, accidente de maşina şi altele. Înainte de încheierea unei asigurări pentru animalul de companie, trebuie stabilită vârsta acestuia, o valoare de piaţă după calităţile dresajului, pedigree (descendenţa) şi aptitudinile acestuia. Trebuie, de asemenea, înscris în evidenţele unei clinici veterinare autorizate, unde „medicul de familie” îi întocmeşte o fişă care conţine vaccinurile efectuate, eventuale tratamente şi analizele periodice.
Riscurile acoperite de asigurarea animalului de companie sunt: decesul animalului ca urmare a bolilor chirurgicale, obstreticale şi medicale sau a accidentelor provocate de incendii, trăsnete, cutremure de pământ, furtuni, avalanşe de zăpadă, prăbuşire sau alunecare de teren, inundaţii, ploi torenţiale, asfixierea, înecul, lovirile sau rănirile subite, căderea pe animalul de companie a unor corpuri, arsuri, înţepături de insecte, sincopa organismului în timpul unei intervenţii chirurgicale practicate de urgenţă de un medic veterinar în vederea menţinerii vieţii animalului de companie.
Asigurarea de sănătate acoperă:
– costul intervenţiei chirurgicale efective, consecinţă a unei boli interne, chirurgicale, obstetricale şi accident;
– costul tratamentului după intervenţia chirurgicală pentru boli interne, chirurgicale sau accident.
Deşi devin membri ai familiei, animalele de companie nu trebuie hrănite împreună cu noi la masă cu tot felul de alimente care le pot provoca ocluzii intestinale sau alte boli grave. Am văzut recent un reportaj în care pisicile pot deveni membri cu drepturi depline în organizaţii de control a calităţii şi compoziţiei alimentelor.
O parte dintre societăţile de asigurare au inclus poliţa de asigurare a animalelor de companie în poliţa de asigurare a locuinţei. O altă companie oferă asigurarea de răspundere civilă a proprietarilor de câini periculoşi şi agresivi. Această poliţă nu acoperă evenimente nefericite ce duc la vătămarea câinelui, ci doar pagube materiale şi vătămări corporale produse terţilor.
Condiţii de asigurare:
– vârsta este un criteriu important pentru întocmirea unui contract de asigurare, limita minimă este o lună şi limita maximă 8 ani, după această vârstă animalele fiind mult mai expuse la boli şi accidente.
– pisicile trebuie vaccinate împotriva gripei feline, enteritei infecţioase şi a leucemiei feline, iar câinii trebuie să primească mai multe vaccinuri, printre care şi cel împotriva hepatitei contagioase, a rabiei şi a bolii Carre.
Suma asigurată se stabileşte în funcţie de rasă, descendenţă, trăsături, calităţi şi nu poate depăşi 2.000 de euro, chiar dacă în sufletul nostru animalul de companie este nepreţuit. Prima de asigurare pentru un animal de companie se situează între 10 – 20 euro/lună.
Le doresc animalelor dumneavoastră de companie o viaţă lungă, fără îmbolnăviri sau accidente, alături de stăpânii lor.
Paul COJOCARU
Broker de asigurare
www.conectasigexpert.ro
Domnule cojocaru; Importante sunt toate asigurarile doar ca mai important este ca si dumneavoastra sa fiti corecti , ceea ce in acest moment nu sunte-ti .
Face-ti parte din categoria asiguratorilor ce mint necunoscatorii iar cand acestia constientizeaza ce le-ati facut le transmiteti cu nesimtire ca trebuiau sa citeasca inainte de a semna !
Eu am avut la dumneavoastra o asigurare la care de fapt de drept nu eram asigurat la nimic 🙂