PAUL COJOCARU
Broker de asigurare
www.conectasigexpert.ro
Asigurarea maritimă este cea mai veche formă de asigurări cunoscută, fiind o formă de protejare a navigatorilor genovezi și venețieni împotriva furtunilor sau a numeroaselor războaie care se desfășurau în acea perioadă. La ora actuală, comerțul pe apă este considerat cel mai ieftin și rentabil comerț. România, ca întotdeauna, este țara marilor paradoxuri, astfel că înainte de 1989 eram cotați ca fiind în primii zece producători și transportatori mondiali maritimi. În prezent, după ce a fost „vândută” sau „pierdută”, flota românească aproape nu mai există. Visul ,,Conducătorului Iubit” de a traversa România de la Constanța la Baia Mare cu vaporul s-a năruit, deși ar fi fost un mare câștig pentru toată lumea (transport ieftin, irigații, regularizări de cursuri de râuri).
Circulația maritimă și fluvială este reglementată la fel ca circulația terestră sau ca cea aeriană, existând reguli clare care trebuie respectate cu strictețe. Pentru obținerea permisului de conducere a ambarcațiunilor se urmează școală de conducere și se dă examen. Îmi amintesc un episod petrecut în frumoasa noastră Deltă, unde marea majoritate a participanților la traficul fluvial respectau regulile de circulație, mai puțin un fost component al trupei Talisman, care era să ne răstoarne cu șalupa lui foarte puternică.
Asigurări maritime:
– Asigurarea navelor și a încărcăturii acestora; prin navă se înțelege orice tip de vapor, corabie, iaht, navă petrolieră etc. În cadrul polițelor de asigurare a navelor pot fi asigurate, pe lângă proprietarul vasului, și agenții care asigură managementul sau operarea navei în numele proprietarului și companiile care încheie contracte de transport tip charter. În polița de asigurare pot fi menționate și alte organizații care au un anumit interes financiar în asigurarea navei.
În România, asigurările maritime se referă la: asigurarea bunurilor care fac obiectul transportului extern (cargo); asigurarea navelor comerciale, de pescuit și colectoare, precum și altor ambarcațiuni și utilaje plutitoare asimilate (casco); asigurarea de protecție și indemnizație (răspunderea față de terți).
Asigurarea bunurilor care fac obiectul transportului maritim și fluvial (Cargo) cuprinde bunurile care fac obiectul transportului extern și se încheie pentru valoare bunurilor respective, inclusiv cheltuielile de transport vamale și alte cheltuieli.
Asigurarea poate fi încheiată în:
– Condiția A: acoperă, cu unele excepții, toate riscurile de pierdere și avariere a bunului asigurat;
– Condiția B: acoperă, cu unele excepții, pierderile și avariile bunurilor asigurate cauzate de: cutremur de pământ, erupție vulcanică sau trăsnet, incendiu sau explozie; coliziunea, eșuarea, scufundarea sau răsturnarea navei, sacrificiul în avarie comună, luarea de valuri, intrarea apei în navă, descărcarea mărfii într-un port de refugiu;
– Condiția C: acoperă pierderile și avariile la bunurile asigurate cauzate de: incendiu sau explozie, coliziunea, eșuarea, scufundarea sau răsturnarea navei; sacrificiul în avarie comună; descărcarea mărfii într-un port de refugiu.
Se mai pot adăuga riscuri suplimentare ca furt, jaf și nelivrare, „riscuri de depozitare”, „riscuri de război”, „riscuri de greve”.
Nu sunt acoperite prin asigurare pierderile, avariile și cheltuielile cauzate de: comportarea voit necorespunzătoare a asiguratului; uzura normală; pierderea de bunuri asigurate; întârzieri, chiar dacă acestea sunt determinate de un risc asigurat; insolubilitatea sau neîndeplinirea obligațiilor financiare de către proprietar, administrator, navlositori sau operatori ai navei.
Vă doresc voiaje maritime plăcute, fără evenimente.
Bacurile care traverseaza dunarea sunt asigurate
obligatoriu sau optional
ce fel de asigurare