• majoritatea serviciilor medicale importante efectuate de stomatologi nu sînt decontate de Casa Asigurărilor de Sănătate • singurii pacienți care beneficiază de gratuitate în cabinetele stomatologilor din rețeaua de asigurări sînt copiii de pînă la 18 ani • din drepturile adulților a dispărut decontarea de la asigurări, în proporție de 60%, a problemelor stomatologice apărute după un consult profilactic
Spre deosebire de medicii de familie, cabinetele stomatologilor sînt frecventate de pacienți doar în cazuri de extremă urgență. Foarte puțini dintre băcăuani se prezintă din vreme la stomatolog, atunci cînd o simplă carie poate fi tratată în cel mult două ședințe, majoritatea pacienților ajungînd la ușa acestor specialiști atunci cînd problemele sînt mult mai grave și mult mai costisitoare ca terapie. Tot puțini sînt și cei care își cunosc drepturile ca asigurat de sănătate în cabinetul unui medic stomatolog și cei care știu că foarte puține dintre serviciile stomatologice sînt decontate de Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS). Anul acesta, de pildă, dreptul ca un asigurat de sănătate care și-a făcut la timp controalele să beneficieze de o decontare de 60% din partea CAS atunci cînd are nevoie de tratamente și lucrări stomatologice nu mai este valabil. Pentru plătitorii asiguraților de sănătate a rămas aplicabil pentru anul 2003 numai dreptul ca din fondul pentru sănătate să le fie suportate în proporție de 40% cîteva dintre procedurile stomatologice aplicabile pentru tratarea unei carii simple. Acestea sînt în număr de cinci, din 10 cîte se aplică în astfel de cazuri în cabinetele stomatologice și sînt valabile doar pentru pacienții adulți. Copiii cu vîrste de pînă la18 ani beneficiază de gratuitate, dar asta numai în cabinetele medicilor stomatologi care au contract cu CAS. Gratuitatea și chiar decontarea în proproție de 40% se aplică numai pentru tratamentele efectuate cu materiale tradiționale, și nu cu cele din categoria celor moderne sau de ultimă generație. Pe lîngă faptul că se decontează de la asigurările de sănătate numai serviciile cele mai ieftine, numărul asiguraților care pot beneficia de aceste drepturi este limitat. Fiecare medic stomatolog are un plafon lunar, care se epuizează cu mult înainte ca toți pacienții care au nevoie de tratamentele suportate și de CAS să mai prindă ceva din bani. În această situație, pacienților nu le rămîne decît să-și aleagă singuri materialele din care doresc să le fie efectuate plombele sau lucrările și să plătească integral costul serviciului stomatologic. „În județul Bacău există un număr de 135 de medici stomatologi în contract cu CAS, marea lor majoritate avînd cabinete în policlinica veche și la țară. Mulți dintre stomatologii din oraș lucrează pe cont propriu, iar aici pacientul își decontează integral costul tratamentului sau al lucrării. Încă de la începutul asigurărilor de sănătate, serviciile stomatologice au fost considerate un lux, iar medicii din această branșă au beneficiat de bani mai puțini de la asigurări. De fapt, în majoritatea țărilor europene, stomatologii nici nu sînt integrați în sistemul asigurărilor”, ne-a declarat Gabriel Sahaghian, purtătorul de cuvînt al CAS.
Asigurații care au nevoie de proteze dentare sînt și ei nevoiți să scoată bani din buzunar, fie că merg la un stomatolog din sistemul asigurărilor, fie la unul pe cont propriu. „Doar 40% din costul unor proteze acrilice totale sau parțiale sînt suportate de CAS și asta numai din prețul care reprezintă manopera medicului. Întrucît tehnicienii dentari nu sînt în contract cu noi, manopera lor este suportată integral de pacient. Pentru o reparație simplă la o proteză acrilică și pentru un croșet, asigurările de sănătate decontează prețul 100%. Pentru o proteză monomaxilară, un asigurat beneficiază de aceste decontări numai o dată la trei ani. În acest interval, orice proteză de care mai are nevoie același pacient se suportă de către acesta”, a mai spus Sahaghian. În cazul copiilor care au nevoie de tratamente de ortodonție, adică de îndreptare a danturii, numai opt operațiuni sînt suportate de CAS în proporție de 100% și tot cele mai ieftine. Pentru operațiunile mai complicate și mai costisitoare, părinții sînt cei care trebuie să scoată bani din buzunar pentru plata serviciilor stomatologice. Printre serviciile gratuite la care au dreptul asigurații de sănătate se află și unele tratamente profilactice care se efectuează o dată la trei sau șase luni și unele care se decontează o singură dată la doi ani. Chiar dacă vă propuneți să fiți grijulii cu propria dantură, numai unii dintre dumneavostră vor avea șansa să prindă servicii suportate, fie și în parte de CAS, întrucît bugetul de anul acesta repartizat stomatologilor este mai mare cu doar un miliard de lei față de anul trecut. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns