Criza financiară prin care trece acum Protecția Copilului nu va lovi doar în micuții din centrele de plasament din județ, ci și în cei aflați în grija asistenților maternali profesioniști. În județ sînt acum circa patru sute de părinți de profesie, care au luat acasă în grijă nu mai puțin de 436 de copiii orfani sau ai căror părinți sînt cunoscuți, dar nu vor copiii. Primul mare șoc pe care-l vor avea asistenții maternali profesioniști va fi pe 20 septembrie, cînd, în mod firesc, lor le-ar trebui plătite avansurile pe luna septembrie. Bani nu sînt și, cel mai probabil, va mai dura pînă se vor găsi sumele necesare. Din datele primite de la Protecția Copilului, doar pentru asistenții maternali, instituția ar avea nevoie, pînă în luna decembrie, de circa nouă miliarde de lei. O sumă deloc de neglijat, care ar acoperi salariile celor care și-au făcut o profesie din a crește copiii altora.
Și în anii trecuți s-a mai întîmplat ca DGPC să nu aibă tot timpul la momentul stabilit banii pentru achitarea lefurilor. Părinții de profesie au înțeles, însă, și au continuat să se ocupe cu grijă de obiectul muncii lor: copiii. Probabil că șefii sistemului de protecție a copilului mizează tocmai pe acest atașament care apare automat între micuți și părinți. Pentru că sluja de părinte de profesie nu e ca oricare alta. Nu renunți la copil și-l scoți în stradă, doar pentru că leafa nu ți-a venit pe 15, ci cu cinci sau zece zile mai tîrziu. Ceea ce par să uite șefii Consiliului Județean, de unde vin majoritatea fondurilor, este că mulți asistenți maternali profesioniști sînt oameni nevoiași. Care au luat un copil în grijă tocmai în ideea că un salariu, fie el și mic, și o carte de muncă, nu strică. Numai că experiența de pînă acum i-a făcut pe mulți asistenți maternali să înțeleagă că, de fapt, ei cheltuie mai mult cu copiii, decît le dă lor statul lunar. Și-atunci nu mai poate fi vorba de o afacere, de un profit. Ce se va întîmpla cînd acești părinți temporari nu vor mai avea bani? Chiar dacă ar avea bune intenții, se vor uita în buzunar și vor vedea că nu au ce să le ofere copiilor. Care nici măcar nu sînt ai lor. Și nu poate garanta nimeni în acest moment că nu vor exista cazuri de părinți de profesie care ar putea aduce de mînă copilul la Protecția Copilului, unde să-l lase în grija statului. Stat care nu poate să își onoreze nici măcar o singură datorie: aceea de a plăti un salariu unui om care face mai mult decît o muncă.
Doi părinți de profesie își pun deja problema să renunțe la copii
Una dintre familiile de asistenți maternali din județ este cea a Gabrielei și Anton Iștoc din Bijghir. Cei doi au luat în îngrijire patru copii, doi băieți și două fete. Cazul șoților Iștoc, care s-au decis ca pe lîngă cei doi fii ai lor să mai ia în îngrijire alți patru copii, este unul dintre cele fericite. Părinții au reușit să le asigure toate cele necesare pentru școală celor mici, chiar dacă recunosc că nu a fost simplu. „Am primit haine, alimente și rechizite pentru cei mici de la Centrul Lalelelor, de unde i-am și luat, dar nu au fost suficiente. Am fost nevoită să le mai iau și eu cîte ceva din salariul meu. Cerințele sînt destul de mari chiar și pentru fete, care sînt la grădiniță”, spune Gabriela Iștoc, mama celor șase copii. Aceasta spune însă că se descurcă mai bine cu mîncarea. Locuind la țară, soții Iștoc au mai acoperit din cheltuielile pentru hrană cultivînd pămîntul pe care îl dețin. Cît îi privește pe vecini, aceștia par a se fi acomodat cu copii: „Nu cred că ne desconsideră pentru că am luat în îngrijire acești copii. Ba, din contră, cred că ne apreciază. La început credeam că vor fi ceva probleme, dar m-am înșelat. Copiii s-au integrat foarte bine și oamenii din sat s-au obișnuit cu ei. Ar fi mulți care ar putea lua în îngrijire copii, însă condițiile pe care trebuie să le asigure acestora îi fac să renunțe”, adaugă femeia.
Casa soților Iștoc pare însă a îndeplini condițiile necesare pentru îngrijirea micuților. Aceștia au în curte 70 – 80 de păsări și trei porci. Nici la capitolul igienă nu stau prea rău. Hidroforul, boilerul electric și mașina automată de spălat asigură condiții bune pentru toți cei din casă. Cît privește veniturile familiei Iștoc, acestea se compun din cele două salarii primite de asistenții maternali, care fac împreună aproximativ 5,8 milioane de lei, și din alocațiile de întreținere, de 670.000 de lei pentru fiecare copil. În condițiile în care acești bani nu ar mai fi asigurați, asistenții maternali nu sînt dispuși să mai îngrijească copiii. „Practic, nu am avea cum să-i mai ținem. Un copil necesită o mulțime de cheltuieli și noi nu am mai avea posibilități să-i creștem. Cînd ne-am decis să luăm copiii de la centrul de plasament, nu aveam un loc de muncă. Acesta mi s-a părut a fi un serviciu stabil și m-am hotărît să-l accept. Dar asta în condițiile în care ni se asigură un venit cu care să ne putem descurca”, ne-a mai spus Gabriela Iștoc.
Neplata la timp a salariilor îi va speria pe părinții de profesie. Familia Iștoc este unul din cele mai elocvente exemple. Oamenii sînt bine intenționați, își doresc să aibă grijă de niște copiii de care s-au lepădat părinții, dar nu oricum. (Roxana POPA)
Lasă un răspuns