Început în anul 2015, proiectul „O Şansă la Demnitate!” are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţilor copiilor şi tinerilor cu speranţă de viaţă limitată, prin deschiderea primei unităţi de tip hospice, din România, dedicată în totalitate îngrijirilor paliative pediatrice şi este implementat de către Asociaţia Lumina în parteneriat cu Fundaţiile Velux, din Danemarca.
Hospice-ul este situat în municipiul Bacău, pe strada Căpitan Ernest Târţescu, nr. 5 (paralel cu Calea Romanului, în imediata apropiere a fostei reprezentanţe Peugeot România), va deservi regiunea de nord-est a României, şi va crea 30 de noi locuri de muncă. Prin intermediul acestui centru vom putea oferi îngrijiri paliative şi consiliere unui număr de până la 428 de beneficiari, copii şi familiile lor, în fiecare lună.
Pe suprafaţa de 3.000 mp, oferită cu titlu gratuit de către Consiliul Local Bacău, s-a edificat o clădire cu regim de înălţime parter şi etaj parţial cu suprafaţa desfăşurată de cca 1.050 mp. distribuiţi astfel: 750 mp. la parter pentru zona saloanelor destinate internării pacienţilor, servicii medicale conexe îngrijirii şi primirii beneficiarilor, zona de activităţi indoor, kinetoterapie, cameră senzorială, capelă, cabinet consilierepsihologică/ psihoterapie, zona servicii de curăţenie, servicii de masă, zonă vestiare personal şi centrală termică şi 300 mp. la etaj, destinaţi spaţiilor administrative ale Asociaţiei Lumina.
Valoarea totală a proiectului este de 1,8 milioane euro, din care Fundaţiile Velux au susţinut 1,2 milioane euro.
Principalii parteneri din România sunt Consiliul Local Bacău, care a oferit suprafaţa de 3000 mp. de teren, Consiliul Judeţean Bacău, care a sprijinit construcţia şi dotarea hospice-ului cu 1.000.000 lei (aprox. 220.000 euro), compania Dedeman, care a oferit cea mai importantă finanţare (120.000 euro) şi Cemacon S.A, din Cluj-Napoca, care a donat întreaga cantitate de cărămidă necesară construcţiei.
un calator a zis
daca tot ne place sa ne pierdem in cuvinte englezesti doar pentru ca suna mai interesant si de bon ton, ce ar fi sa explicati ce insemana „hospice”, asa pentru toata lumea ?
Daca ziaristii care ar trebui sa fie formatori de opinie si cultura „se sparg in figuri ” folosind cuvinte aiurea, ce sa mai zicem despre tinerii care invata mai nimic la scoala ?…
Hospice = Azil / cabana/ adapost pentru calatori .. care este acceptiunea cuvantului in textul nostru ? este rusinos sa scriem explicit pe romaneste ?
un calator nedumerit
adrian a zis
Felicitari Asociatiei Lumina pentru implicarea in asigurarea de tratamente paliative persoanelor in nevoie intr-un cadru modern! Amintim ca, de aproape 10 ani, Municipiul Bacau se chinuie sa faca un Spital Municipal si nu reuseste!