Asociația pentru o Europă Unită, în parteneriat cu administrația locală a Comunei Corbasca, a început în luna mai 2014 implementarea proiectului „Renașterea tradițiilor culturale rome – calea spre dezvoltare armonioasă a comunității locale”, care se va încheia în luna aprilie 2016.
Proiectul se derulează pe o perioadă de 24 luni și beneficiază de finanțare în cadrul mecanismului financiar al SEE 2009-2014, prin programul Fondul ONG în România, încadrându-se în ariile tematice ale Componentei 2 – Justiție Socială, Subcomponenta 2.1 – “Dezvoltarea comunităților rurale interetnice prin asigurarea participării active a ambelor etnii”, deoarece dorința comunității este reînființarea simbolului local, “Fanafara de la Băcioiu”.
Obiectivul general este reînvierea tradițiilor culturale rome prin diferite activități specifice în vederea dezvoltării relațiilor interetnice, dar și a situației sociale și economice a populației de etnie romă din comuna Corbasca, județul Bacău. Obiectivele specifice sunt reînființarea Fanfarei de la Băcioiu; instruirea tinerilor muzicanți în vederea obținerii unei minime culturi muzicale; asigurarea promovării “Fanfarei de la Băcioiu” prin internet și mass media;
Beneficiarii sunt copiii și tinerii de etnie romă. Reprezentanții Asociației pentru o Europă Unită apreciază că 50 copii și tineri și minimum 108 adulți de etnie romă și română sunt beneficiarii direcți ai proiectului. Indirect, întreaga comunitate va profita.
Într-o conferință de presă de bilanț intermediar, la jumătatea perioadei de implementare a proiectului au fost realizate următoarele obiective propuse: a fost lansat proiectul în comunitate; a fost promovată în comunitate și realizată preselecția celor 50 de copii și tineri din Băcioiu; au fost ținute lecțiile de muzică, conform programului stabilit, pentru ca beneficiarii direcți să fie inițiați în tehnicile muzicale ale instrumentelor pentru fanfară; copiii și tinerii implicați în proiect și-au îmbogățit repertoriul cu încă două melodii dragi comunității; beneficiarii direcți ai proiectului au participat lunar la ateliere cu diferite tematici care i-a ajutat să se cunoască mai bine, să se împrietenească și să le crească încrederea în propriile forțe.
La conferința de presă au participat atât membrii Asociației, cât și reprezentanți ai partenerului și ai Centrului de Resurse pentru Comunitățile de Romi – CRCR.
Documentele prezentate presei:
– Comunicat de presa
– Raport activitate proiect pentru conferinta de presa
Lasă un răspuns