– vor fi modernizate secțiile Medicină Internă, Neurologie și O.R.L. – Oftalmologie u scopul reabilitării secțiilor este obținerea acreditării
– valoarea totală a investiției se ridică la 4,5 milioane lei
Aleșii județeni băcăuani au aprobat, la prima ședință din 2014, asocierea cu Primăria Onești pentru modernizarea a trei secții a Spitalului Municipal, care asigură servicii de sănătate pentru întreaga populație de pe Valea Trotușului. „Spitalul Municipal Onești reprezintă un obiectiv important care acoperă, prin serviciile sale, o bună parte din județul Bacău și deservește o populație estimată la 167.000 de locuitori – a declarat Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău. Asocierea este complexă, cu un procent de invesiții mai mare pentru Consiliul Județean – 90% din totalul investiției. Valoarea totală este estimată la 4,5 milioane lei, inclusiv TVA. Urmează ca studiile tehnico-economice să fundamenteze acest lucru și să revină cu aprobarea în Consiliul Județean. Reabilitarea și modernizarea acestor secții sunt necesare în vederea obținerii acreditării”.
Consilierul Mihai Ichim (PNL) a intervenit cu rugămintea ca proiectul să fie votat, întrucât toate spitalele sunt într-un proces de acreditare și au nevoie să fie susținute: „Vă rog să lăsați deoparte alte aspirații la buget și să dați prioritate asistenței sanitare”. Dragoș Benea a adăugat, amuzat: „N-am înțeles intervenția. Mă rugați să votez un proiect pe care l-am inițiat? Nu cred că vor fi probleme”.
Neefectuarea lucrărilor va atrage neacreditatea
Lucrările de modernizare și reabilitare vor fi efectuate la secțiile Medicină Internă, Neurologie și ORL – Oftalmologie . Primăria Onești nu dispune de fonduri suficiente pentru realizarea investițiilor propuse, motiv pentru care consilierii județeni băcăuani au hotărât să acopere 90% din valoarea totală a investiției, iar diferența de 10%, plus cheltuielile conexe investiției să fie asigurate de Consiliul Local Onești. În proiectul înaintat Consiliului Județean se arată că neefectuarea lucrărilor va avea drept consecință neacreditarea Spitalului Municipal Onești, fapt ce ar putea cauza un prejudiciu major pentru beneficiarii serviciului de sănătate. În cadrul aceluiași proiect, s-a dispus realizarea documentației tehnico-economice de către Consiliul Județean Bacău cu sprijinul Consiliului Local Onești, urmând ca documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, a expertizelor și a altor studii de fundamentare să fie efectuate de solicitant.
Instalațiile sanitare și electrice vor fi înlocuite
De-a lungul timpului, cu bani puțini, Primăria Onești a realizat lucrări de reparații și întreținere la cea mai mare parte a spitalului, însă cele trei secții propuse nu au intrat în programul de reabilitare. În prezent, sunt spații improprii pentru desfășurarea activității medicale și nu corespund regulilor și normelor sanitaro-igienice. Astfel, se vor efectua demolări, compartimentări, amenajări interioare, lucrări de reparații la pereți și tavane, vor fi înlocuite instalațiile sanitare și electrice învechite sau deteriorate, tâmplăriile interioare, se vor instala lavoare, se vor face compartimente pentru depozitarea rufelor și deșeurilor, se vor reface placajele de gresie și faianță, pe holurile secțiilor vor fi montate tavane false, instalații de aer condiționat și, nu în ultimul rând, fiecare încăpere va avea instalații pentru aer comprimat și oxigen.
Spitalul Municipal Onești (construit în 1965) are o suprafață de 53.000 mp, cuprinde trei pavilioane – clădirea centrală, clădirea Boli Infecțioase și Maternitatea – și are o capacitate de peste 573 de paturi.
Lasă un răspuns