Astăzi este marcată Ziua Mondială a Tuberculozei, împlinindu-se 140 de ani de la descoperirea bacilului Koch, bacteria care provoacă tuberculoza. Conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău a făcut publice, cu această ocazie, o serie de statistici îngrijorătoare cu privirea evoluției bolii în județ, arătând că reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică, având în vedere numărul mare de cazuri diagnosticate, cu mult peste media națională.
Spitalul TBC din Bacău a prezentat date statistice la nivelul anului 2019, cele ulterioare fiind imprecise. Motivul pentru care statisticile din aniii 2020, 2021 pot fi imprecise se explică prin faptul că, în contextul pandemiei COVID 19, accesul pacienților cu tuberculoză la diagnostic si tratament s-a redus pe fondul restricțiilor. Astfel, a fost afectat accesul persoanelor cu simptome de TBC la diagnostic, au fost reduse serviciile de screening si campaniile de informare, au fost diminuate activitățile de monitorizare derulate în comunități.
Statisticile prezentate de Spitalul TBC Bacău arată că, deși a înregistrat o evoluție descendentă a numărului de cazuri diagnosticate, de la 94.6 cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2017 la 79.6 cazuri în anul 2019 (primele 9 luni) județul Bacău se situa pe locul 9 la nivel național ca număr de cazuri cu TBC înregistrate, cu o valoare a incidenței cu mai mult de 22.5 puncte peste media națională.
Incidența cazurilor de TBC noi și a recidivelor din județul Bacău arată că numărul pacienților la care boala a recidivat în județ este ridicat. Astfel incidența recidivelor în județul Bacău era de 15.3 de cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2019, fiind pe locul 5 la nivel național ca număr de persoane cu TBC la care boala a recidivat. Numărul de decese din cauza tuberculozei în anul 2018 a fost de 55, județul Bacău situându-se pe locul 2 la nivel național.
„Numărul cazurilor de tuberculoză rezistentă la tratament (TBC-MDR) în primele nouă luni ale lui 2019 a fost de 9, în scădere față de anul 2018 când au fost înregistrate 12 cazuri. Numărul de decese din cauza tuberculozei în anul 2018 a fost de 55, județul Bacău situându-se pe locul 2 la nivel național. În perioada 2014 – 2018 s-a înregistrat o creștere a numărului de decese din cauza tuberculozei la nivelul județului Bacău de la 40 de cazuri în anul 2014 la 55 în anul 2018”, arată Grațiela Chiriac, Șef Laborator Spital Pneumoftiziologie și Director Medical.
Principala unitate medicală de tratament a bolnavilor de tuberculoză din județul Bacău este Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău. Unitatea are 170 de paturi dintre care 79 la secția de pneumoftiziologie, 85 la cea de pneumologie și 6 la cea de recuperare medicală respiratorie.
„În subordinea spitalului se află dispensarul TBC cu 6 cabinete în Bacău și unul în Comănești. În cadrul Dispensarului de pneumoftiziologie Bacău au fost acordate 22.439 de consultații în anul 2018, cu o medie de 3.205 consultații/medic (mai mult de 100 de consultații/zi lucrătoare)”, arată Mădălin Pârâianu, Manager Spital Pneumoftiziologie Bacău.
Sanatosul a zis
Ce mai conteaza?
Important e sa avem parcari si supermarketuri.