– Banca Centrală Europeană pregătește o întreagă serie de bancnote noi, numită „Europa”
Petru DONE
Banca Centrală Europeană (BCE) dezvăluie astăzi, 10 ianuarie, publicului noua bancnotă de 5 euro. Aceasta face parte dintr-o nouă serie de bancote, intitulată „Europa” și va intra în circulație în toate țările zonei Euro din luna mai.
Bancnota din seria „Europa” va fi ușor de verificat utilizând metoda „atinge, privește, înclină”. Nu este necesară utilizarea vreunui instrument. Elementele din categoria „atinge” ale noii bancnote de 5 euro vor fi dezvăluite tot astăzi, împreună cu toate elementele grafice ale acesteia.
Noua serie de bancnote este denumită „Europa” deoarece unele dintre elementele de siguranță ale bancnotelor conțin un portret al Europei, personaj din mitologia greacă de la care a fost preluat numele continentului nostru.
Bancnote noi vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani, în ordine crescătoare și începând cu noua bancnotă de 5 euro. Cupiurile se mențin neschimbate: 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR și 500 EUR.
Întrucât bancnota de 5 euro este una dintre cupiurile cele mai expuse uzării și deteriorării, durabilitatea acesteia a fost îmbunătățită prin aplicarea unui înveliș de protecție.
Pentru a epuiza stocurile rămase, timp de câteva luni bancnota de 5 euro din prima serie va fi pusă în circulație în paralel cu noua bancnotă. Bancnotele din prima serie își vor păstra întotdeauna valoarea. Data la care prima serie de bancnote euro încetează să mai reprezinte un mijloc legal de plată va fi anunțată din timp.
Euro este moneda unică adoptată, în prezent, de 17 state membre ale Uniunii Europene care, împreună formează zona euro. În momentul lansării, la 1 ianuarie 1999, euro a devenit noua monedă oficială a 11 state membre. Dar, alte două state, care nu sunt în UE, Muntenegru și Kosovo, au ca monedă națională euro. Două țări (Danemarca și Regatul Unit) au optat pentru clauza de neparticipare prevăzută în Tratat, iar restul (majoritatea noilor state membre și Suedia) nu au îndeplinit criteriile stabilite în vederea adoptării monedei unice.
La început, euro a fost introdus ca monedă virtuală pentru efectuarea de operațiuni de plată care nu implicau bancnote și monede, precum și în scopuri contabile, în timp ce vechile monede, considerate subunități ale euro, continuau să fie folosite pentru efectuarea de plăți în numerar. Ulterior, la 1 ianuarie 2002, euro a fost introdus sub formă de bancnote și monede.
Lasă un răspuns