Magazinele Kaufland au introdus de curând un regulament privind parcarea mașinilor în incinta supermarketurilor. Astfel, șoferii care își lasă mașinile mai mult de 3 ore în parcarea magazinului, sau în afara programului, riscă să se trezească cu roțile blocate.
Pentru a debloca mașina, șoferii vor fi nevoiți să plătească o amendă de 100 de lei. Sancțiunile sunt mai drastice pentru parcarea în locurile destinate persoanelor cu handicap, ajungând la 2000 de lei.
Măsura a fost introdusă în alte orașe de mai multă vreme și este foarte contestată. În Timișoara, de exemplu, Poliția susține că măsura este ilegală. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că societatea comercială nu este autorizată cu privire la astfel de activități, dispunându-se astfel confiscarea a 10 blocatoare, în același timp societatea comercială a fost sancționata contravențional conform Legii 12/1990.
În cazul Bacăului, Poliția susține că nu are competențe, iar cei păgubiți ar trebui să se adreseze instanțelor de judecată.
Având în vedere clasificarea şi încadrarea drumurilor prevăzută în O.G. nr. 43/1997 actualizată privind regimul drumurilor, parcările supermarketurilor fac parte din categoria drumurilor de utilitate privată, care asigură, de regulă, accesul nediscriminatoriu al vehiculelor şi pietonilor. Acestea pot fi cu acces controlat sau deschise circulaţiei publice și sunt administrate de persoanele fizice sau juridice care le au în proprietate sau în administrare, poliția rutieră neavând competență de a aplica sancțiuni contravenționale referitoare la oprirea, staționarea sau parcarea vehiculelor, prevăzute de O.U.G. nr. 195/2002 actualizată privind circulația pe drumurile publice. Orice persoană care se consideră păgubită ca urmare a blocării roților vehiculelor în parcările de utilitate privată, de către societățile care le administrează, se poate adresa instanței civile în scopul soluționării litigiilor de acest tip. – se arată într-un răspuns oficial al IPJ Bacău.
Am încercat să luăm un punct de vedere de la Kaufland însă reprezentații companiei nu au trimis până acum un răspuns.
gogu a zis
foarte bine ca fac asa ceva. la cati martalogi exista care parcheaza unde ii taie capul si mai ales pe locul destinate persoanelor cu handicap
Bla a zis
Initiativa este foarte corecta , trebuie sa educam prin acest mod , doar ca , este ilegal , cat timp nu ma ingradeste sa intru in parcare , este domeniu public , daca vor sa scape de parcagii de ocazie , sa bage manuta in buzunar (ca au de unde) si sa instaleze bariere !
Catalin a zis
NU este domeniu public! Este terenul investitorului deci este domeniu privat!
Alex a zis
Este un domeniu privat deschia publicului. Sa instaleze bariere. Este o ilegalitate pentru ca o firma privata nu poate sechestra bunul unei persoane.
oeG a zis
Atata timp cat acel domeniu privat este deschis publicului, proprietarul este obligat sa isi ia masuri! Si anume sa puna o bariera de acces, sa limiteze timoul de parcare etc! Sau sa inchida parcarea definitiv pentru accesul publicului prin ingradire! Altfel nu are ce face! Atata timp cat nu au un regulament al parcarii si un sistem minim cu bariera functional, NU poate bloca proprietatea privata a nimanui!
Blabla a zis
Initiativa este foarte corecta , trebuie sa educam prin acest mod , doar ca , este ilegal , cat timp nu ma ingradeste sa intru in parcare , este domeniu public , daca vor sa scape de parcagii de ocazie , sa bage manuta in buzunar (ca au de unde) si sa instaleze bariere !
paul a zis
daca parcarea este cu acces necontrolat normal ca este ilegal. Sunt si eu pentru educarea conducatorilor auto dar o firma privata nu poate da amenzi asa cum vrea ea. Politia Bacau ca de altfel mai in toate orasele mici, nu cunoaste legislatia ori nu are chef sa isi faca treaba. E si o chestie de mentalitate pana la urma, pe care politistii bacauani o confirma. Este un bun privat care a fost indisponibilizat fara drept. Cum poti sa zici du te in instanta. Lasa ti va de meseria si faceti altceva
silviu a zis
„Este un bun privat care a fost indisponibilizat fara drept” asa este , locul de parcare este un bun privat care a fost indisponibilizat fara drept.
Gothhab a zis
Eu traiesc in Arkansas si vreau sa spun ca la fel ca si in Romania, taranismele se elimina doar cu parul. Daca ai parcat aiurea pe terenul cuiva, fie ca e magazin sau alt gen de private property, meriti sa platesti dauna. La americani, nu se complica nimeni cu blocarea rotilor, iti ridica masina imediat si ai de platit cam 500 de dolari ca sa o recuperezi. Foarte buna masura, romanii sunt foarte cuminti ca soferi atunci cand pleaca din Romania, dar acasa se compporta ca animalele. Good job, Kaufland ! By the way, Politia locala nu poate interveni in Romania in astfel de cazuri pentru ca pe o proprietate privata nu e corect ca o politie platita de catre contribuabili sa intervina si sa rezolve problema. Procedura corecta este angajarea unei firme private de ridicare a masinilor, care le duce frumos undeva pe la Cleja, pe un camp, si de acolo cei necivilizati au ocazia sa le ridice !
Florin a zis
Bine punctat, numai că românului când nu-i place ceva, este abuz, el are doar drepturi 🙂
Marian a zis
Foarte bine, trebuia să fie 2 ore și ar fi bine sa se bage asta și în Lidl, Cora etc Este debandata totala cu parcările la Kaufland și Lidl unde uneori in magazin nu sunt clienți dar afara este plina parcarea și tu, clientul magazinului, n ai unde parca.
gogu a zis
o firma privata nu poate amenda asa e. dar de exemplu pui afis ca e parcare privata. primele 2-3 ore sunt gratuite apoi costa 10 lei ora. si taxezi conform legii. dupa o saptamana de parcat o masina la vanzare o poate da cadou in schimbul taxei catre kaufland. simplu.
Radu a zis
Am fost aseara la Cora si am avut surpriza neplacuta sa stau la coada vreo cateva minute, cu masina, ca sa pot intra in parcarea subterana. Asadar, cocalarii care de ani de zile isi tineau epavele la subsolul magazinului, chit ca acum probabil ca dispar, lasa o problema in spate, si anume bariera asta care daca vin zece masini, se face coada pana la sosea. Daca le spargeam parbrizele cocalarilor, nu se punea bariera, dispareau ei natural. Apropo, auzeam ca si sefii de la Cora luau spaga ca sa permita samsarilor sa parcheze masinile acolo, la subsol. E adevarat ?
alta intrebare a zis
Pariem ca si dupa introducerea taxei de parcare vom gasi masini lasate acolo ? Cei interesati se vor …descurca, c’asa-i in tenis ! Si nu ma refer la Halep, care nu mai e in tenis.
cosbuc a zis
La Timisoara – Lidl Miresei samsarii isi desfasoara activitatea nestingheriti, masini expuse la locuri de cinste!
Geo a zis
Daca nu se pune bariera cu taxare etc si parcarea ramane deschisa, blocarea rotilor este ilegala! Parcarea este deschisa publicului si ramane libera pentru a parca cine vrea, cand vrea si cat vrea, atata timp cat nu au un sistem de taxare, o poarta/bariera de acces etc!