Comercianții scot pe tarabe mărfuri dubioase
• inspectorii OJPC Bacău au oprit de la comercializare și au distrus carne, pește sau vinuri în valoare de peste 265 de milioane de lei • valoarea amenzilor date de DSP și OJPC se ridică la peste 165 de milioane de lei
Controalele efectuate de inspectorii de la Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorilor (OJPC) din Bacău în rîndul comercianților de produse alimentare și băuturi specifice sărbătorilor de iarnă au scos în evidență grave abateri, care pun în pericol sănătatea cumpărătorilor. Timp de o săptămînă au fost verificați 30 de agenți economici din județ și s-au aplicat amenzi în valoare de 65,5 milioane de lei. „Controlul a urmărit calitatea produselor din carne și preparate din carne, pește, dulciuri și băuturi alcoolice. La aproape toate unitățile verificate s-au constat abateri care au fost sancționate cu amenzi sau avertismente”, ne-a declarat Sorin Elisei, director executiv la OJPC Bacău.
La măcelaria societății Angelo del Ciello Prod Com SRL Comănești, mușchiul de porc scos la vînzare avea suprafața lipicioasă și miros nespecific, iar pasta de mici era expirată. La Vargaval Com SRL din Luizi Călugăra, pasta de mici nu avea eticheta cu denumirea produsului, a producătorului, lista ingredientelor, condițiile de depozitare și termenul de valabilitate. La un patron băcăuan și la alți doi comercianți din Dofteana s-au găsit carne de pasăre preambalată, carcasă și tacîm de pui fără etichete pe produs, la peste 30% din cantitatea scoasă la vînzare. Peștele oceanic scos la vînzare de patru societăți punea în pericol sănătatea consumatorilor, deoarece etichetele nu ofereau suficiente informații despre proveniența și termenul de valabilitate. Salata de icre cu ceapă produse de SC Negro 2000 SRL București nu avea mențiuni privind ingredientele utilizate. Cele mai mici deficiențe au fost descoperite la vînzarea dulciurilor, unde patronii au încălcat doar normele de etichetare și informare: lipseau traducerea în limba română, gramajul, țara de origine și adresa importatorilor și nu erau specificați coloranții și aromeli utilizate în procesul de fabricare.
Nici la capitolul băuturi băcăuanii nu pot sta liniștiți. Vinul de masă alb, vrac, comercializat de societatea Movimex SRL, nu era limpede, vinul „Golden Odobești” și de Dragomirești nu avea trecută lizibil pe etichetă data îmbutelierii. „În urma controlului s-au încheiat 30 de procese verbale de contravenție și s-au aplicat amenzi de peste 60 de milioane de lei. Au fost oprite definitiv de la comercializare și distruse produse din carne, pește și vin în valoare de 2,6 milioane de lei. Pentru că nu ofereau clienților informațiile specificate în lege, au mai fost oprite de la vînzare temporar produse în valoare de 265 milioane de lei”, a precizat Sorin Elisei. Conducerea OJPC Bacău îi sfătuiește pe băcăuani să cumpere produsele pentru masa de sărbători de la unitățile avizate, iar sesizările și reclamațiile se pot face la telefon 511.273, inclusiv în zilele de sărbători, între orele 8.00 – 20.00.
Amenzi pentru patronii de restaurante
Controalele inspectorilor sanitari prin unitățile cu profil alimentar din
județul Bacău i-a prins cu nereguli grave pe mulți dintre
administratorii verificați. Ajunul sărbătorilor de iarnă, perioadă a
anului în care vînzările la produsele alimentare cresc, este
exploatat la maxim de patronii magazinelor și a restaurantelor. Unii
dintre ei se gîndesc doar la propriul buzunar și nu mai dau atenție
respectării normelor sanitare.
Descoperiți de inspectorii sanitari, patronii neglijenți au plătit
în ultimele zile amenzi în valoare de 100 de milioane de lei.
Sancțiunile aplicate de cadrele medicale ale Inspecției Sanitare de
Stat din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) în luna
decembrie se ridică la peste 300 de milioane de lei, amenzi date
numai în sectorul de alimentație publică și colectivă. „Luna
decembrie a fost rezervată controalelor în unitățile care organizează
mese festive de revelion, restaurante, baruri și moteluri. În urma
controalelor s-au dat nu numai amenzi, dar s-au și retras autorizații
sanitare de funcționare”, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru,
director DSP. În ultima săptămînă, amenzile în valoare de 100 de
milioane de lei au fost date pentru neprezentarea angajaților la
controlul medical periodic și nerespectarea dispozițiilor impuse de
inspectorii sanitari la controale anterioare.
Tot în urma controalelor de săptămînă trecută, cadrele medicale de la DSP au decis că patru dintre localurile băcăuane care au anunțat că doresc să organizeze mese festive de revelion nu îndeplinesc normele sanitare. „Aceste patru localuri nu au bucătăriile și grupurile sanitare igienizate, iar vesela este deteriorată. Din acest motiv, nu au primit avizul pentru organizarea petrecerilor de revelion”, a mai spus doctorița Cojocaru. Unui alt resturant, de această dată din Onești, i-a fost retrasă autorizația sanitară de funcționare pentru că făcea lucrări de modernizare în același timp în care continua să-și servească clienții. Tot la Onești, controalele efectuate de inspectorii sanitari s-au soldat cu retragerea temporară a activității unui motel. Personalul angajat la acest motel depozita lenjeriile murdare pe jos, iar spălarea se făcea manual.
Petarde vîndute ilegal
În pragul sărbătorilor de iarnă, unii mici întreprinzători sau persoane
fizice au ales să facă din vînzarea petaredelor și artificiilor o afacere bună. Chiar dacă perioada de comercializare și utilizare a fost
stabilită între 27 și 31 decembrie, orașul a început deja să bubuie. Ca urmare, inspectorii din cadrul Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului (OJPC) din Bacău a inițiat un control în rîndul comercianților de petarde. Pentru a avea sorți de izbîndă, inspectorii, sprijiniți de reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Bacău, au efectuat controalele icognito. „Inspectorii noștri au mers în raid fără cravată, costum și mape. Ei s-au transformat în cumpărători, pentru a nu-i face pe comercianți să fugă. Acțiunea a avut ca rezultat descoperirea de persoane fizice care vindeau aceste produse fără autorizație de deținere eliberată de Inspectoratul Teritorial de Muncă și cel de Poliție”, ne-a declarat
Sorin Elisei, director executiv la OJPC Bacău.
Îmbrăcați în blugi, inspectorii de la Protecția Consumătorului au reușit să prindă în flagrant cîteva persoane fizice care vindeau petarde. În urma raidului nu a fost depistați producători și importatori ai unor asemenea produse, semn că proveniența este îndoielnică. În Complexul Comercial Bistrița au fost descoperite două persoane care vindeau ambulant petarde, artificii și rachete. Au motivat că produsele provin de la alte persoane fizice, pe care nu le cunosc. În urma raidului, a mai fost identificat un colet plin cu petarde, dar proprietarul a rupt-o la fugă cînd a văzut că este vorba de un control, așa că nu s-a putut afla identitatea lui.
La Dofteana, alte două persoane fizice care comercializau pocnitori înainte de 27 decembrie, nu aveau autorizații de vînzare. Produsele pe care inspectorii OJPC Bacău le-au găsit pe piață nu au etichete în limba română cu specificații despre temperatura maximă și minimă în limitele căreia se pot transporta, adresa și denumirea importatorului, producătorului, data fabricației și mai ales instrucțiunile de folosire. Pînda inspectorilor s- a soldat și cu sancțiuni contravenționale. „Fiecare persoană fizică depistată vînzînd petarde și pocnitori a fost amendată cu cîte două milioane de lei fiecare și avertismente, urmînd ca restul măsurilor să fie stabilite de oragnele de poliție”, a precizat Sorin Elisei. Din
declarațiile celor prinși în flagrant a reieșit că pocnitorile provin din
tîrgul din Suceava și sînt importate din China și Polonia. Valoarea
totală amenzilor aplicate este de inspectorii OJPC este de opt milioane de lei.
În schimb, specialiștii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din
Bacău nu au aplicat nici o amendă comercianților de petarde, cu toate că au efectuat controale în aceeași perioadă. (Claudiu TĂNĂSESCU, Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns