La aproape 60 de ani, Martin Benchea-Joca (CSM Bacău 2010) a alergat pentru prima dată în viața sa un maraton și l-a dus la capăt în mai puțin de 4 ore, respectiv 3:59,02. A fost pe locul 289 la total (din peste 1000 de concurenți ce au alergat maratonul) și pe locul 6 la categoria sa de vârstă. Evident, cursa a avut pe podium sportivi din Kenya și Etiopia. „Nu voi mai alerga de-acum încolo decât curse de maraton și semimaraton”, a decis veteranul, sub impulsul entuziasmului, sugerându-ne că 5000 sau 10000 m au devenit un mizilic. „În următoarea zi, am fost cu mașina la Valea-Seacă. Este pentru prima dată când mi s-a părut mică distanța, dacă eu am fost în stare să alerg cam tot atâta. Pe de altă parte, eram uimit: am reușit să fug eu așa de mult?”, ne-a împărtășit Martin Benchea-Joca.
Exponent al tendinței generale
În opinia neobositului alergător de cursă lungă, atletismul va deveni în scurt timp sportul nr. 1 al României: „De șapte ediții, maratonul organizat de Raiffeisen Bank este din ce în ce mai populat. S-a început cu 300 de alergători, iar acum s-a ajuns la un cros de 8000. Iar asta este valabil peste tot în România, sunt din ce în ce mai mulți concurenți. Cum am fost eu cucerit de alergare, probabil că așa au fost foarte mulți”. El a fost uimit de calitatea organizării și de faptul că fiecărui concurent de la maraton i-a fost atașat un cip, care-i monitoriza timpii și poziția pe traseu: „Acest lucru mi-a fost de mare ajutor. La jumătatea cursei am putut afla că a trecut cam 1 oră și 28 de minute, iar apoi am știut că sunt în grafic pentru a termina sub 4 ore. A fost greu spre final, dar când am văzut Piața Constituției și știam că mai sunt doar 2 km, am și accelerat puțin. După ce am trecut linia de sosire mi-am făcut cruce și eram beat de fericire”. În context, Martin Benchea-Joca i-a observat și pe atleții africani: „Când îi vezi la start, mititei și slabi, nu dai două parale pe ei, dar când începe cursa de uiți cum dispar în zare. La 10 km, aveau deja 1 km avans față de următorul pluton. Eu m-am menținut cam pe același loc de după start. După 6 km, am mai fost depășit doar de vreo patru sau cinci alergători”.
Dulcele fruct al celebrității
Băcăuanul se gândește deja la următorul maraton, care va fi în martie 2014, la Budapesta, iar în iunie vor fi Europenele. „Mai întâi, trebuie să le mulțumesc dlui dir. Gabriel Lupu – pentru faptul că am putut concura la București, și drei antrenor Carmina Gorgan – care m-a pregătit special pentru maraton și m-a încurajat. Fără ei, probabil că n-aș fi izbutit. Sportul la o vârstă înaintată mi-a adus o celebritate pe care n-am visat-o și care mă emoționează și-mi dă aripi să mă antrenez și mai bine. Pe Stadionul Letea, am fost abordat de un grup de copii care mi-au cerut autograf, aflaseră despre mine din presă; a fost pentru prima dată în viața mea când am dat autografe, nici nu știam cum se face. Și am mai avut surpriza să fiu recunoscut și felicitat într-un magazin de o vânzătoare”.
Peter KELMANN
Runner a zis
Bravo,bravo si iar bravo