Peste câteva luni, bolnavii din județul Bacău care au nevoie de radioterapie nu vor mai fi nevoiți să se ducă pentru tratament la Iași, Cluj sau București. Din vara viitoare, Spitalul Județean de Urgențe Bacău va avea compartiment de specialitate, iar lucrările au fost inaugurate azi de conducerea Consiliului Județean Bacău, managerii SJU, aleși județeni, politicieni. Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean, a declarat că „pentru mine și colegii care au lucrat la proiect, este o investiție de mare importanță umană, sperăm să o inaugurăm cât mai repede”.
Contractul pentru finanțarea, proiectarea și construcția secției de Radioterapie s-a semnat la sfârșitul lunii august. Valoarea investiției este de aproximativ 6 milioane de euro, realizată în parteneriat cu Spitalul Județean și Compania Națională de Investiții.
„Astăzi este prima etapă practică, după semnarea contractului, ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat pe 14 decembrie. De la semnare, s-a făcut proiectare, autorizare, predarea amplasamentului către CNI. Investiția ar trebui finalizată în 6-7 luni, dacă, bineînțeles, iarna nu va fi foarte potrivnică, deoarece sunt lucrări care depind și de condițiile climaterice, a declarat președintele Benea.
El a anunțat că, în paralel, se desfășoară licitația pentru achiziția RMN-ului și a CT-ului (computerul tomograf): „Este programată la începutul lunii ianuarie și sperăm să nu fie contestații, iar tomograful să fie montat în aprilie-mai în interiorul viitoarei clădiri”. Județul Bacău mai are un RMN, dar aparatul zace nefolosit de câțiva ani la Spitalul Municipal, unitate încă nefinalizată de Primăria Bacău.
„Nu numai financiar este o investiție importantă, ci în primul rând cu puternic impact pentru sănătatea băcăuanilor. Din păcate, fiecare dintre noi avem pe cineva care într-un fel sau altul este afectat de această maladie, a cancerului”, a mai spus Dragoș Benea.
Execuția modernizării compartimentului Radioterapie a fost adjudecată, prin licitație, de asocierea de firme compusă din Varinak Europe SRL și Terra Gaz Construct. Modernizarea compartimentului de Radioterapie presupune reabilitarea integrală a clădirii, ce va oferi 24 de paturi, și dotarea cu echipamente performante (accelerator liniar de particule și computer tomograf de plan tratament.
Acceleratoarele de particule de nouă generație pot trata 70% dintre tipurile de cancer, iar zilnic pot beneficia de ședințe peste 20 de pacienți. Se pot realiza iradieri de mare precizie, fără a afecta țesuturile sănătoase din jurul afecțiunii tumorale. Anual, se vor putea face 15.000 de ședințe de iradiere.
Mai multe declarații și imagini, pe filmarea festivității.
daniel a zis
Multumim pentru aeroportul modern 😉
tucu a zis
O treaba buna, daca se realizeaza. Dar conferinte de presa a mai tinut D. Benea: cu aeroportul, soseaua de centura, etc. plimband mortul prin oras ( C. Necula) Totusi marea realizare ramane podul de la Garleni, dupa 10 ani de chin. Ar trebui pusa o placa Made in BENEA, ca pe unele drumuri asfaltate si pline de gropi.