Pe 8 martie au început orele remediale, un program prin care Ministerul Educației își propune recuperarea materiei de către elevii care nu au avut acces la educație în perioada pandemică, atunci când cursurile s-au mutat în online.
În județul Bacău, însă, numărul solicitărilor nu este atât de mare, deși în unele zone, tabletele de la Ministerul Educației au ajuns abia în luna decembrie 2020. Concret, potrivit datelor centralizate pentru luna în curs, vor merge la ore remediale doar 2.629 elevi din ciclul primar și 4.345 de elevi de gimnaziu. Mai receptive au fost unitățile de învățământ din mediul rural.
În urban, la unele unități, nu s-a înscris nici un elev
La unele unități de învățămând de top din municipiu, nu s-a înscris niciun elev pentru recuperarea materiei, iar în alte cazuri, prea puțini pentru a deschide o clasă. De exemplu, la Colegiul „Ferdinand I”, doar un singur părinte de la nivel gimnazial a cerut ca al său copil să participe la ore remediale. Pentru că el e singurul, unitatea va trebui să îi găsească un centru în apropiere pentru a-i asigura dreptul la aceste ore. Aceeași situație și la Colegiul „Dimitrie Ghika” Comănești.
La țară, sunt școli unde solicitările sunt chiar numeroase. La Săucești, de exemplu, la Școala „Ioniță Sandu Sturdza” sunt 49 de cereri la primar și 109 la gimnazial. La Lespezi, Lipova sunt deasemenea solicitări mai multe, de circa 90 de elevi pe fiecare nivel. La Berești Tazlău, 236 de elevi, în total, vor sta și la ore remediale după cursurile obișnuite din calendarul școlar. Și la Răcăciuni, sunt 85 de copii de clasele I-IV și 90 la clasele V-VIII care vor face școală după școală.
Cum se vor desfășura orele
Vestea bună este că părinții pot depune cerere de înscriere a copilului la acest program în fiecare lună, până pe data de 25, urmând ca elevul să fie inclus într-o grupă începând cu următoarea lună. Profesorul este plătit cu 100 de lei brut/oră. Plata se va face prin Inspectoratul Școlar. Și unitățile de învăţământ care organizează aceste activităţi vor primi un sprijin de 200 lei / lună / elev.
Ministerul recomandă să fie constituite grupe de 12 elevi, iar activitatea remedială să fie de 20 de ore pe lună/elev, cu prezenţă fizică în clasă, în timpul zilelor lucrătoare, nu în weekend.
Elevii pentru care sunt organizate orele de recuperare sunt cei care nu au avut acces sau au avut acces deficitar la activităţile educaţionale desfăşurate prin intermediul tehnologiei şi al internetului, se află în situaţie de corigenţă la sfârşitul semestrului I al anului şcolar 2020-2021 sau au situaţia şcolară neîncheiată la cel puţin o disciplină, au nevoie de această activitate având în vedere rezultatele şcolare obţinute în semestrul anterior sau la evaluarea iniţială de la începutul semestrului II.
„Sunt convinsă că după simulările de la clasele a VIII-a, în special, mai multe unități de învățământ, chiar și din mediul urban, vor intra în acest program. Le-am pus în vedere directorilor de școală să ia în calcul tocmai rezultatele de anul trecut la Evaluarea Națională și să includă clasele a VIII-a în acest program”, a declarat prof.Ida Vlad, inspector școlar general.
În județul Bacău sunt 27.899 școlari de învățământ primar (clasele 0-IV), 4.802 elevi în clasele a VIII-a și 5.281 de elevi în clasele terminale de liceu a XII-a și a XIII-a. Elevi în celelalte clase (a V-a, a VI-a, a VII-a, respectiv a IX-a, a X-a și a XI-a) sunt 9.804. În total, la catedră, în fața tuturor acestor preșcolari, școlari și elevi sunt 5.091 de cadre didactice.
Money a zis
La școlile de,, pseudo top,, pregătirea de baza e în particular la profesor.
Mihai S. a zis
Va rog frumos, nu va luati de profesori. Sunt sensibili.