16 americani au pus umărul la construcția unei case pentru un bătrân țintuit în scaun de două decenii.
Timp de aproape o săptămână, engleza a fost limba oficială vorbită în ograda soților Varvara și Petre Biur din satul Valea Seacă, comuna Nicolae Bălcescu. De asta, și de multe altele, s-au ocupat 16 americani între 16 la 82 de ani veniți tocmai de peste Ocean să dea o mână de ajutor la construcția unei case și să-i mai aline suferințele bătrânului țintuit în scaun de două decenii, în urma unui accident de tractor. E drept că cei doi soți mai au o casă, rămasă moștenire de la părinții soției, dar aceasta era de-acum foarte veche și risca să se prăbușescă oricând peste ei.
În plus, bătrânul trebuia ajutat mereu să urce treptele casei din deal, Varvara era neputincioasă, iar cei șase copii ai lor sunt fie plecați, fie nu au posibilități, au propriile lor familii și nu mai puteau sta permanent alături de părinții lor. Deși bătrânii au reușit, lună de lună, să mai pună ceva bani deoparte, aceștia nu erau nici pe departe îndeajuns pentru a-și duce la îndeplinire visul de a avea o locuință nouă.
De acest lucru s-au ocupat însă voluntarii de la Fundația “Habitat for Humanity” din Comănești, care au luat legătura cu alți voluntari americani și astfel s-au pus bazele unei colaborări rodnice. Atrași de provocarea unei excursii într-o țară despre care nu auziseră, poate, niciodată, și dornici de aventură, americanii au spus repede “Da” și s-au pus pe treabă. “Am luat-o ca pe o ocazie de a vedea cum trăiesc și alți oameni, din altă parte, și să învăț despre ei – spune unul dintre muncitori. Românii au nevoie de ajutorul nostru. Țara este foarte frumoasă și oamenii sunt foarte primitori. Am mai fost în Uganda să ajutăm copii, am mai făcut așa ceva în State, dar este prima oară când construim ceva în afara SUA. Este o experiență nemaipomenită și suntem o echipă minunată.”
În ograda lui nea Biur e forfotă mare și fiecare pare să știe ce are de făcut. Unii descarcă sacii de ciment, betoniera duduie, pe scheletul fundației se pun cofraje. Totul este atent calculat și, încet, încet, casa se ridică sub privirile lui Petre și ale Varvarei. “Nu prea ne înțelegem, da’ au traducător – spune bătrânul, într-o româno-ceangăiască de Bălcescu. Nu-s mofturoși, au tot ce le trebe. Ieri le-am dat un pepene și s-au bucurat tare”.
Cei care coordonează proiectul, voluntarii de la « Habitat for Humanity » Comănești, spun că sunt mulțumiți de felul în care s-a realizat această colaborare. “Sunt oameni modești și aparțin unor categorii sociale diferite – spune Andrei Chirilă, director executiv al Fundației. Este o experiență unică pentru ei. În țara lor fac campanii de strângere de fonduri și vin aici pentru a ajuta familiile care au nevoie de ei”.
Cât au stat în România, americanii au fost nerăbdători să descopere din frumusețile țării și să se întoarcă acasă cu amintiri plăcute, astfel că miercuri au vizitat Salina Târgu Ocna, pentru ca la sfârșit de săptămână să ajungă la Brașov.
Lasă un răspuns