Primăriile Moinești și Dărmănești au pierdut procesele intentate ADIS (asociația de salubrizare a primăriilor din județ), prin care vroiau să scape de plata salubrizării.
În ultimele zile, instanțele de judecată au decis să oblige cele două primării la plata a peste 3 milioane de lei, din datoriile la salubrizare. Sentințele nu sunt definitive.
Ultimele două crize ale deșeurilor din județul Bacău, din noiembrie 2017 și decembrie 2018-ianuarie 2019, au fost cauzate de refuzul unor primării de a plăti salubrizarea în conformitate cu contractele pe care administrațiile locale le-au semnat.
Ca să scape de plată, primăriile au scăzut „din pix” numărul populației, au omis să crească taxele de salubrizare potrivit graficelor agreate și au întârziat fiecare pas din sistemul integrat de management al deșeurilor din județ.
Dintre toate primăriile, în plutonul datornicilor s-au desprins orașele Moinești și Dărmănești, care au plătit cât au crezut de cuviință, în funcție de populația pe care au vrut s-o raporteze. Datoriile s-au adunat, iar primarii au crezut că scapă dacă deschid procese.
Între timp, mai întâi Romprest Service SA a sistat prestarea serviciului de salubrizare către datornici, iar apoi Eco Sud SA, administratorul depozitului de deșeuri ecologic al Bacăului, a blocat accesul mașinilor de salubrizare provenite din localitățile cu datorii. Cel mai mult suferă orașele, în care gunoaiele se adună pe zi ce trece.
În disperare de cauză, primarul din Moinești, Valentin Vieru, a anunțat luni că cere instituirea stării de alertă, ca să poată angaja o firmă de salubrizare, însă demersul este sortit din start eșecului, pentru că nu ar avea unde să depoziteze legal deșeurile.
Pe acest fond, au venit sentințele instanțelor. Judecătorii au decis că Primăria Moinești trebuie să plătească aproape 2,2 milioane de lei către ADIS, iar Primăria Dărmănești are o datorie de aproape 824.000. Deciziile instanțelor nu sunt definitive.
Puși în fața evidenței, primarii caută soluții ca să iasă din criza pe care au provocat-o prin refuzul de plată. Primarul Valentin Vieru, din Moinești, a declarat pentru Ziarul de Bacău faptul că ar fi găsit o soluție împreună cu ADIS, pentru plata datoriilor. Edilul Constantin Toma, din Dărmănești, nu a putut fi contactat.
În afara datoriilor stabilite de instanța de judecată, localitățile Moinești și Dărmănești au acumulat și alte datorii la salubrizare. Potrivit ADIS, în total, cu tot ce a dispus instanța, debitele înregistrate la 31 decembrie 2018 sunt de 3,66 de lei pentru Moinești, și 1,49 milioane de lei, pentru Dărmănești.
Gabriel a zis
Si daca au raportat ,,din pix,, populatie mai putina decat in mod real, cine ii trimite pe acei primari la Procuratura? Dar a lua din bugetul local bani pentru a plati taxa de salubritate este legal? Asa cum au fost puse de catre primari si contabili multe Consilii locale din judet. Pentru ca, fie s-a raportat in fals numarul locuitorilor, fie ca nu s-au colectat sumele de la locuitori.
Moise a zis
Presupun că numărul de locuitori a fost raportat corect, dar nu s-au colectat taxa pentru gunoi și de la acei „cetățeni” din cartierul Bratulesti „în număr f mare, din păcate, iar din 2016 și până în prezent s-au cam adunat datoriile. De reținut că nu s-a făcut nici un pas pentru a găsi o metodă de colectare a taxelor și impozitelor locale de la aceștia.
Marcel a zis
Cum? Acest Don Juan de Darmanesti, inegalabil, atotstiutorul, cel mai primar, sa fie învins de instanța? Nu pot sa cred.
1233 a zis
Mare victorie, mari buni de plată, tot din banii noștri se plătesc…Pe de altă parte dacă ar fi din bănuții a celor direct responsabili…
Ciprian a zis
Marcel, daca ar fi fost vreo problema de natura penala, acel ,,mare,, primar nu patea nimic. In civil judecatorii sunt ok, profesionisti, corecti, dar in penal, cei din ALDE-PSD sunt mana in mana cu DNA Bacau, cu Parchetele si cu politistii corupti de la Cercetari penale, in special la Onesti, Moinesti si Bacau. Unde se fura in draci nu se baga nimeni, contra-cost!?
Gabriela a zis
Raportarile nu au fost din pix, deoarece sunt scutiti de plata acestei taxe cei cu grad de handicap si toti cei care sunt plecati din localitate la munca in strainatate sau in alte localitati, inclusiv elevii si studentii. Aceste scutiri s-au aplicat in baza unor hotarari ale consiliilor locale si pe baza de documente doveditoare, care nu au fost acceptate de catre cei de la Romprest, cu toate ca documentele pe baza carora s-a acordat scutirea au fost transmise tot de catre ei. Taxa se achita pentru ceva de care beneficiezi, dar cei care lucreaza peste hotare nu beneficiaza de acest serviciu, decat 2 saptamani pe an.
E simplu sa faci comentarii sau sa publici ceva, fara cercetare.