Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Mihai Haivas, administrator, și a societății IMROM SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „participație improprie la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat că, la data de 30 decembrie 2013, între Primăria municipiului Bacău și o asociere formată din mai multe societăți printre care și SC Imrom SA, a fost încheiat un contract ce avea ca obiect un proiect finanțat din fonduri europene „Reabilitare infrastructura urbana zona I.L.Caragiale – Milcov – intersecție strada Letea din municipiul Bacău”.
În acest context, Mihai Haivas, în calitate de administrator al SC Imrom SA Roman, a determinat reprezentanții Primăriei municipiului Bacău să folosească fără vinovăție documente nereale în vederea accesării acestor fonduri.
„Concret, în cursul derulării contractului de lucrări, inculpatul a întocmit și folosit documente din care reieșea în mod nereal constituirea unei garanții de bună execuție, ce au fost depuse de către Primăria Bacău la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei de 6.755.244,24 lei din bugetul Uniunii Europene, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-a constituit parte civilă în cauză”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpatei SC Imrom SA. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
„În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se precizează în comunicatul DNA.
În mai 2015, Primăria Bacău a reziliat contractul cu asocierea de firme IMROM SA Roman – HUGE Construct Iași, Electro Univers Iași și C-ON Trust Engineering Bacău, de modernizare a străzii Milcov, semnat în decembrie 2013. De altfel, cererea de reziliere a venit chiar din partea executantului.
neutru a zis
Daca si la asfaltarea unor strazi, de centura pe vremuri, ne impiedicam, inventand tot felul de criterii de performanta stufoase,birocratice,paguboase, atunci au dreptate englezii cu privire la Romania.Suntem campioni, inventand cate o suprastructura cu personaje incompetente dar cu relatii si cu iz de capitalism dezvoltat.
Silka a zis
Deturnare de fonduri si la I.I. Cojocaru A. Maria din Osebiti, com Luizi Calugara. Cumparat tractor prin SAPARD in 2006 cand a luat de la UE peste 23000 EUR nu a lucrat cu el aproape deloc si vandut in anul urmator lui Solomon Mihai din Osebiti (vecin cu ea). Atentie in contabilitate inscrisuri fictive. Cand va ocupati si de ei?
adrian a zis
Dezastrul nu este al constructorului (asa cum reiese si din ce scrieti, nu vad vreo culpa legata de calitatea lucrarilor) ci al administratiei Stavarache care a solicitat constructorului executarea de modificari ale proiectului care NU au fost acceptate de finantator (ADR Nord-Est), constructorul fiind obligat sa sisteze lucrarea in etapa cea mai nasoala (la executia sistemului rutier)! Deci cu titluri din astea jigniti pe cine nu trebuie, nemeritat! Daca as fi in locul constructorului v-as da in judecata! Afirm, sustin si scriu: vinovatii „dezastrului” precizat mai sus sunt cei din Primaria Bacau!