Autorităţile din statele membre ale Uniunii Europene (UE) sunt obligate, de sâmbătă, 16 martie, să plătească în termen de 30 de zile calendaristice sau, în circumstanțe excepționale, în 60 de zile, bunurile și serviciile pe care le achiziționează. Sâmbătă expiră termenul de integrare în legislațiile naționale a textul revizuit al Directivei UE din 2011 privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale.
Conform Directivei, întreprinderile trebuie să-și plătească facturile în termen de 60 de zile calendaristice, cu excepția cazului în care se stabilesc intenționat condiții diferite și în cazul în care termenul nu este în mod vădit injust pentru creditor. De asemenea, IMM-urile au automat dreptul să solicite dobânzi pentru plățile întârziate și pot obține automat o sumă minimă fixă de 40 de euro cu titlu de compensație pentru costurile de recuperare a sumelor. Ele pot solicita, de asemenea, compensații pentru toate costurile de recuperare restante rezonabile .
Rata statutară a dobânzii pentru plățile întârziate crește la cel puțin 8% peste dobânda de referință a Băncii Centrale Europene, iar autoritățile publice nu au voie să stabilească o rată a dobânzii pentru plăți întârziate sub acest prag. De asemenea, directiva asigură contestarea mai ușoară a clauzelor și practicilor vădit injuste. Statele membre trebuie să publice ratele dobânzii pentru plățile întârziate.
Noile măsuri sunt opționale pentru întreprinderi, întrucât acestea dobândesc dreptul de a acționa, dar nu sunt obligate să o facă. În unele circumstanțe, o firmă poate prelungi termenul de plată cu câteva zile sau săptămâni pentru a păstra relații comerciale bune cu un anumit client. Noile măsuri sunt, însă, obligatorii pentru autorități. (Petru DONE)
Lasă un răspuns