Sute de mesaje de tip „spam” invadeaza casutele postale ale internautilor in ultimul timp, cu mesaje halucinante referitoare la posibilitatea de a te imbogati rapid, daca accepti sa participi la preluarea unei sume substantiale dintr-un cont al Bank of Africa (BOA). Mail-urile vin din zone diferite ale lumii, dar in special din tari africane si sint croite aproape dupa acelasi calapod: cer datele de identitate ale destinatarilor, ale conturilor bancare pe care le au, parole si coduri de intrare in astfel de conturi. Nu-ti trebuie multa experienta de internaut pentru a-ti da seama ca totul nu este decit o mare teapa, pentru a nu o numi o evidenta tentativa de frauda bancara cu mijloacele internetului.
„De la biroul domnului Isiaka Issama Bill” – incepe unul dintre mesajele pe care le-am primit in casuta de mail in ultima saptamina. Corespondentul meu mai spune ca reprezinta chiar „Departamentul de schimb valutar” al unei banci mari, Bank of Africa (Boa) – sucursala din Ouagadougou, Burkina Faso. Scrisoarea corespondentului meu suna familiar, de parca ne-am cunoaste de cind lumea: „Draga prietene, am vazut adresa ta pe internet. Am multa consideratie pentru tine si am decis sa-ti scriu, deoarece nu putem sta, acum, de vorba fata in fata. Citeste scrisoarea mea cu atentie! Nu o trata ca pe o gluma, am nevoie de ajutorul tau serios. Este o chestiune confidentiala si necesita urgenta”. Si, apoi, abrupt, am aflat si motivul pentru care am fost interpelat: „In departamentul meu, am descoperit, abandonata, suma de 18,3 milioane de dolari SUA, intr-un cont care apartine unuia dintre clientii nostri straini, care a murit, impreuna cu intreaga familie, intr-un accident de avion. Am primit informatii despre moartea sa si am cautat o ruda, ceva, pentru a-i elibera banii. Dar, din pacate, am aflat si ca presupusa lui ruda a murit alaturi de titular in accident si era ultimul posibil mostenitor. Astfel, m-am decis sa-ti fac aceasta propunere de afaceri, de a cere tu, in calitate de mostenitor, banii din cont. Altfel, banii vor intra definitiv in vistieria bancii”.
Chilipir! Fara efort, fara mare cheltuiala, ma pot imbogati peste noapte. „Prietenul” meu mi-a mai atras atentia ca, dupa lege, banca poate tine banii maxim 12 ani, apoi ii preia ca nerevendicati. Asadar, daca accept, pot primi 40% din suma, ca partener strain, intr-un cont bancar, 10% fiind cheltuielile de retragere din banca. Partenerul meu ar primi cealalta jumatate, dar nu inainte de a ma vizita in Romania. „Prin urmare – ma sfatuieste prietenul african -, pentru a permite transferul imediat al acestui fond trebuie sa aplici pentru prima data la banca in calitate de ruda a celui decedat, indicind numele tau, numarul de cont bancar, telefonul privat si numarul de fax, pentru o comunicare usoara si eficienta si pentru a indica locul in care banii vor fi remisi. Aceasta tranzactie este absolut gratuita pentru tine, deci nu ar trebui sa ai nici cea mai mica suspiciune sau teama”.
Au urmat, insa, alte si alte propuneri pe aceeasi tema, de la diferite persoane, din tari africane, dar si din Rusia, si de la altii care ma dadeau, de exemplu, fericitul cistigator al unei loterii organizata de la Banque Atlantique, din Coasta de Fildes. Bancile pomenite chiar exista, sint institutii bacare serioase, dar mai putin cunoscute in Europa. Pe acest motiv, teparii cauta naivi, de la care, folosindu-le datele de identificare, ar putea sustrage din conturile lor reale sume frumusele de bani, poate chiar mai mult decit le ofera ei prin mail-ri.
Nu sint un cititor de spam-uri, dar obisnuiesc sa ma uit peste titlurile lor inainte de a le sterge, pentru ca, uneori, accidental, cite un mail important asteptat ajunge in aceasta casuta postala. Iar unele mi-au atras, astfel, atentia.
Lasă un răspuns