• ziua de 1 iulie ne întîmpină cu noi scumpiri ale benzinei, energiei electrice, și gigacaloriei • majorările ar putea aduce noi scumpiri la carne și băuturi alcoolice și transport
O avalanșă de scumpiri cade pe capul românilor odată cu începutul lunii iulie. Producătorii de energie electrică anunță creșterea prețului pentru un kilowatt, Petrom a făcut cunoscute noile tarifele majorate la carburanți și tot mai scump vom plăti de acum încolo și gigacaloria. Anunțurile făcute de producători la începutul fiecărei luni privind creșterea tarifelor au ajuns deja un fapt obișnuit. Lună de lună, kilowatul mai ia în greutate cîteva sute de lei și tot la fel se întîmplă și cu benzina. De astăzi, litrul de benzină Premium cu plumb va costa 21.650 de lei, litrul de Premium fără plumb va costa 20.800 de lei, Super Plus cu plumb va putea fi cumpărat cu 22.050 de lei litrul, cel de Super Plus fără plumb cu 21.000 de lei litrul, motorina va putea fi cumpărată cu 15.650 de lei litrul, euro Premium cu 23.700 de lei litrul, iar Euro Diesel cu 17.700 de lei litrul. Creșterea prețurilor este motivată de influența cursului valutar, care nu se regăsește, însă, și în salariile românilor, care își văd dijmuite buzunarele, lună de lună. Majorarea prețului la combustibili afectează în primul rînd serviciile de transport, ale căror tarife se vor majora cu mai bine de 10%. De aici, avalanșa scumpirilor deja nu mai poate fi controlată. Firmele care au un sistem de distribuție la nivel național au anunțat, deja, scumpiri cu cel puțin 5% la prețul din magazin și o majorare a prețului de producție cu pînă la 3% din cauza creșterii tarifului la energie electrică. Majorări de tarife se anunță și la produsele alimentare. Producătorii de carne și produse din carne anunță scumpiri de doi pînă la cinci la sută, brutarii amenință cu scumpiri de doi-trei la sută și tot cu aceleași procente de majorări ne averitzează și producătorii de ulei. Și valul majorărilor de prețuri nu se oprește aici. Prețul băuturilor alcoolice va crește de la jumătatea acestei luni cu 3-5%, ca urmare a creșterii tarifelor la carburanți și energie electrică. Dacă pînă acum era folosit drept pretext de majorare devalorizarea leului în raport cu dolarul, creșterea din ultimele zile a monedei europene în raport cu leul autohton este un nou motiv de creștere a prețurilor. Euro devine astfel stăpînul portofelelor noastre doar atunci cînd trebuie să le deschidem pentru a cumpăra ceva și nu pentru a ne păstra în ele salariile, socotite în lei și care intră pe zi ce trece la apă.
Gigacaloria, coșmarul iernilor noastre
Tot de la începutul acestei luni intră în vigoare și noul tarif al energiei termice. Ca de obicei, creșterea tarifului la gigacalorie se produce vara, așa încît infleunța ei imediată nu se simte decît în prețul apei calde. De la iarnă, însă, ne vom încălzi locuințele cu o gigacalorie care ne va costa nici mai mult nici mai puțin decît 840.000 de lei. Acesta este, însă, doar prețul de referință, pentru că, la nivel local, producătorii au stabilit cu totul alte tarife. În municipiul Bacău, de exemplu, SC CET SA și SC Termloc SA, cei doi producători locali de energie termică, au anunțat luna trecută un tarif al energiei termice ce depășește binișor 1.100.000 de lei pe gigacalorie. „Populația nu va plăti decît 840.000 de lei pe gigacalorie, diferența de preț pînă la tariful actual va fi acoperită de stat, prin subvenții”, spunea Ion Butucaru, directorul general la Primăriei Bacău, în momentul în care au fost aprobate de către Consiliul Local noile tarife locale la energia termică. Este posibil, într-adevăr, ca statul să vină la toamnă cu o nouă grilă de subvenționare a energiei termice. Cum, de obicei, aceste grile se stabilesc în funcție de venituri, este posibil ca o bună parte a populației să nu poată beneficia de prea mult sprijin din partea statutului, al cărui buget este stabilit, în treacăt fie vorba, tot din încasările făcute de la cetățeni. O bună parte a populației este în pericolul de a-și lăsa la iarnă, la întreținere, aproape tot salariul. Asta în condițiile în care vom avea agent termic, pentru că autoritățile locale amenință cu neînceperea producerii agentului termic dacă datoriile din iarna trecută, care se ridică la cîteva sute de miliarde, nu vor fi achitate la timp. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns