În Bacău, autoritățile au amenajat nu mai puțin de 3 spitale pentru pacienții COVID, alarmate de situația din alte țări, unde unitățile medicale au fost supra-populate și nu au făcut față cazurilor. Previziunile au fost însă exagerate, iar acum epidemia este pe un trend descendent, autoritățile relaxând măsurile de siguranță. Între timp, persoanele infectate cu noul coronavirus continuă să fie internate în spitalele clasice, îngreunând sistemul medical și făcând dificil tratamentul bolnavilor din județ. Pe toată „afacerea”, autoritățile au cheltuit zeci de milioane de lei.
Baza Letea stă în conservare din luna aprilie, când primarul Cosmin Necula a finalizat amenajarea primului „spital COVID”, din fonduri de la bugetul local. „Peste 200 de pacienți vor putea fi tratați la Baza Letea. Aproape toate containerele de cazare sunt pe poziții iar spațiile din interior sunt pregătite în acord cu recomandările DSP”, declara edilul băcăuan pe 10 aprilie.
Costurile s-au ridicat la 971.000 de lei. Deși în aprilie epidemia era în toi, niciun pacient nu a ajuns la Baza Letea. Lucru valabil până în ziua de azi.
Spitalul Municipal e gata să primească pacienți COVID
Pe de altă parte, autoritățile locale au pus mână de la mână și au amenajat etajele 4 și 5 ale Spitalului Municipal. Investiția a fost finalizată zilele acestea, odată cu relaxarea măsurilor de siguranță anunțată de Guvern. „Etajele 4 și 5 sunt pregătite cu 153 de paturi, dispuse în saloane cu două și un singur pat, iar fiecare salon are baie proprie”, arată autoritățile locale. Personalul medical va fi asigurat din cadrul SJU Bacău.
Investiția a costat 10 milioane de lei, iar alte 1,2 milioane de lei s-au cheltuit pe aparatură. Partea bună este că ambele etaje vor fi folosite și după epidemie, pentru diverse secții ale Spitalului Municipal.
Spitalul Militar, de peste 10 milioane de lei, va fi folosit doar la nevoie
Cel mai nou spital COVID este cel militar, amenajat tot la stadionul Letea. Spitalul Militar de Campanie, care aparține Departamentului pentru Situații de Urgență a fost montat și va deveni funcțional doar când va fi nevoie de el, în cazul în care actualele capacități de tratare a cazurilor de COVID-19 vor fi depășite. Acesta are 56 de paturi, amplasate în 19 corturi, prevăzute cu aer condiționat și toalete mobile. De asemenea, acest spital va fi prevăzut atât cu un laborator RT – PCR propriu cât și cu un container separat pentru laboratoare medicale.
Spitalul a fost achiziționat prin intermediul UNIFARM din Olanda și a costat 10.7 milioane de lei + TVA. De notat este că acest spital va deservi și județele vecine, în caz de nevoie.
Valul doi ar putea să nu mai vină
În total, cele 3 spitale COVID din Bacău au la dispoziție peste 400 de paturi pentru pacienții infectați cu noul coronavirus. Asta în condițiile în care în județul Bacău numărul maxim de pacienți internați cu noul coronavirus a fost de circa 150, la un moment dat. Mai mult decât atât, cele 3 spitale stau goale, deși DSP anunță că în prezent sunt pese 100 de pacienți internați cu coronavirus. Aceștia sunt internați în spitale, îngreunând situația unităților spitalicești.
Prefectul Bacăului susține că amenajarea spitalelor face parte din strategia națională și se dorește ca totul să fie pregătit în cazul unui val doi al epidemiei. Având în vedere previziunile experților, valul doi al epidemiei va avea o intensitate mult mai mică. Mai mult, specialiști OMS chiar îl exclud. Maria Neira, directoarea pentru sănătate publică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat recent că modelele cu care se lucrează elimină „tot mai mult” posibilitatea producerii unui al doilea val important de coronavirus.
Joe_bc a zis
E din ce în ce mai limpede ca, gravitatea acestei pandemii a fost amplificata. Însă, prevenția unor nenorociri, prin ridicarea, chiar și preventiva, a unor spatii de tratare, este salutara…. Dacă nu se făcea, întrebau unii de ce nu s-a făcut? Ca ” ierea” bani? Când se face, întrebarea este,’ ‘ de ce ați cheltuit banii?.. S-avem pardon!!!
Semanam al naibii de bine cu niște români… ?
feedback a zis
articol tendentios , subscriu cu ceea ce a scris Joe. Daca ar fi fost nevoie de paturi si nu ar fi fost gata la timp, ce scandal ar fi fost, ca nu se face nimic pentru noi, ca murim cu zile. Acum s-a facut, noroc ca aveti, ca oricum valul 2 nu e exclus 100%. ce bine ca e….ce mirare….asta e normalitatea! Spitalul Militar ca si baza de la Letea sunt formate din module care pot fi oricind refolosite in caz de calamitati naturale care vor aparea din cauza modificarilor climatice. Spitalul Municipal, la fel, va putea fi folosit in continuare. Noroc de criza asta ca sunt gata 3 paliere/etaje….ca altfel se mai acuzau unii pe altii de rea vointa ani de zile de acum inainte!!! Acum sa fie cadre medicale suficiente…
vlad tepes a zis
Pacientii care au nevoie de consultatii de specilitate in policlinica stau pe strada, mai iese arar care o aistenta/un gardian care striga…gastoenterologie…un pacient….Si restul…isi dau duhul stand in picioare!