Echipajul velierului Phoenix, format din Marius și Cătălina Albu, străbate de câțiva ani mări și traversează oceane, inspirat de aventura corabiei Speranța, din romanul „Toate pânzele sus”, de Radu Tudoran. De data aceasta ținta a fost Noua Zeelandă.
Aventura începută în 2009 este în curs de desfășurare. Mai multe probleme ivite pe parcursul călătoriei au deviat traseul pentru că velierul Phoenix dă semne de oboseală. E de înțeles, în condițiile în care barca are o vârstă respectabilă. Pentru reparații capitale, Marius și Cătălina Albu au ales Australia, unde au ajuns în decembrie 2011. Mai mult de jumătate de an, cei doi au stat cu Phoenix în șantier, iar după numeroase „lifting-uri” barca a devenit din nou aptă să navigheze. În noiembrie 2012, aventurierii băcăuani au părăsit Australia și s-au îndreptat spre Noua Zeelandă. „După două săptămâni de traversare pe Marea Tasmaniei, am ajuns în Insula de Nord a Noii Zeelande – spune Cătălina Albu. Ne-am oprit cu velierul într-unul dintre porturile din Auckland, cel mai turistic oraș din Insula de Nord. După două luni de acomodare, am schimbat viața de la bordul unui velier cu un nou statut: acela de turist. Am închiriat o mașină și am pornit în călătorie. Obiectivul principal a fost vizitarea Insulei de Sud, care este un punct de atracție pentru turiștii din întreaga lume. Sunt renumite peisajele în care s-au turnat diverse filme, cum ar fi «Lord of The Ring» sau «The Hobbit»”.
Au lăsat marea pentru munte
Pentru a ajunge pe Insula de Sud, Marius și Cătălina Albu au traversat cu mașina Strâmtoarea Cook, la bordul unui feribot. Au debarcat în orașul Picton, iar de acolo au pornit spre primul obiectiv turistic: Muntele Cook. Aoraki sau Muntele Cook face parte din lanțul muntos numit Alpii de Sud, situat în Parcul Național care-i poartă numele. Cei doi s-au oprit în orășelul Twizel, situat în apropierea parcului și au campat într-un loc destinat caravanelor și corturilor. „Am făcut un trekking pe Valea Hooker până aproape de baza muntelui, care este cel mai înalt vârf din Noua Zeelandă, având 3.754 metri altitudine – a declarat Marius Albu. Vremea a fost superbă, muntele fiind spectaculos”. Aventura a luat o altă destinație și anume regiunea Otago, unde exploratorii s-au oprit într-un orășel cochet, numit Arrowtown, renumit pentru minele de aur care au atras numeroși aventurieri dornici de îmbogățire începând cu anul 1867. După Arrowtown, turiștii băcăuani au vizitat orașul Queenstown, capitala turistică a Insulei de Sud, unde au încercat să conjuge aventura. „Am început cu Shotover Jet, o călătorie cu o barcă de viteză pe râul Shotover – povestește Cătălina. Strecurându-ne printre canioane și zburând aproape peste obstacole, această experiență ridică adrenalina la cote înalte. Este cea mai faimoasă aventură, unică în lume. Marius a continuat cu o partidă de rafting pe același râu. Într-una din zile am mers cu mașina pe un drum accidentat, Skippers Canyon. A fost o experiență care a pus la încercare abilitățile șoferului și calitățile «off road» ale mașinii”.
Tărâmul fiordurilor
Situată în partea de Sud-Vest a Noii Zeelande, Fiordland este renumită pentru peisajele alpine îmbinate spectaculos cu fiorduri adânci. Cel mai spectaculos fiord este Milford Sound. „Am luat un vas de croazieră care ne-a plimbat de-a lungul celor 15 km, cât măsoară fiordul până la ieșirea în Marea Tasmaniei – spune Cătălina Albu. Pereți înalți de rocă, având înălțimi de 1.200 de metri, străjuiesc fiordul. Numeroase cascade spală pereții abrupți, ceea ce face ca peisajul să fie impresionant. În plus, coloniile de foci și delfini ne-au făcut călătoria mult mai frumoasă”. Au vizitat apoi Insula Stewart, a treia ca mărime dintre insulele care aparțin de Noua Zeelandă, renumită pentru flora și fauna variată. Numeroase populații de păsări și-au găsit adăpost pe această insulă, foarte cunoscute fiind păsările kiwi și o specie de albatros de mari dimensiuni.
Destinație finală
Ultima destinație a cuplului Marius și Cătălina Albu a fost stațiunea Hanmer Springs, situată în regiunea Canterbury, în partea de Nord-Est a Insulei de Sud. Hanmer Springs este o destinație turistică foarte populară, principala atracție fiind reprezentată de băile termale, descoperite la începutul secolului 19. Timp de o săptămână, cei doi s-au bucurat de efectele tămăduitoare ale apelor termale, izvoarelor sulfuroase sau minerale. „În Insula de Sud se instalase toamna – spune Cătălina Albu. Temperaturile scădeau pe zi ce trece, iar munții se acoperiseră de zăpadă. După o săptămână de concediu la băi, am părăsit Hanmer Springs și ne-am îndreptat spre Nord. Am trecut cu ferryboat-ul în Insula de Nord și am ajuns înapoi la casa noastră de pe apă. Circuitul Insulei de Sud a durat mai bine de o lună, însă am fost norocoși, pentru că am avut parte de o vară uscată, pentru prima dată după cincizeci de ani”.
Odată întorși pe pământ românesc, cei doi povestesc cu satisfacție despre aventura din Noua Zeelandă. În concluzie, jurnalul de bord al echipajului de pe velierul Phoenix păstrează amintirea unei aventuri de neuitat.
Ramona IONESCU
Lasă un răspuns