Cei doi militari de la Baza 95 Aeriană Bacău care au murit joi în urma prăbușirii unui elicopter în comuna băcăuană Berești – Bistrița, au fost înmormântați în orașele natale. Maistrul militar clasa a III-a Laurențiu Chiru a fost înmormântat în orașul Titu din județul Dâmbovița. Plutonierul Vasile Manolache și-a găsit odihna veșnică în municipiul Adjud din județul Vrancea. Cei doi au avut parte de înmormântare cu onoruri militare.
Ramona IONESCU
Duminică a fost zi de doliu pentru Armata Română. Maistrul militar clasa a III-a Laurențiu Chiru și plutonierul Vasile Manolache, decedați în urma accidentului aviatic care a avut loc joi în comuna băcăuană Berești – Bistrița, au fost înmormântați în localitățile de domiciliu. Cei doi militari erau angajați ai Bazei 95 Aeriene Bacău, iar pe 7 martie 2013 și-au pierdut viața într-un tragic accident. Elicopterul militar IAR 330 Puma Socat s-a prăbușit la marginea comunei băcăuane Berești – Bistrița, în timpul executării unui zbor în formație. IAR 330 Puma Socat este un elicopter de atac ce poate fi modificat pentru a executa și misiuni de tip Medevac. Chiru avea 33 de ani, era necăsătorit și avea funcția de mecanic de bord. Manolache avea 37 de ani, era căsătorit, avea un copil și era sanitar militar. Familiile celor doi au primit asigurări din partea ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușa, că vor beneficia de sprijin material pentru înmormântarea militarilor. Dușa a venit în Bacău imediat după aflarea veștii, iar vineri dimineață, a participat la Baza 95 Aeriană Bacău la ceremonialul militar și religios ținut în memoria militarilor decedați. Reprezentanții MApN se ocupă îndeaproape și de soarta celor trei militari care au supraviețuit accidentului. Locotenent-comandorul Petru Pricop și caporalul cls. a III-a Doru Nănescu, sunt internați la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central, iar căpitanul Cătălin Balmuș, internat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca. Acesta din urmă a fost operat, însă este în stare gravă, având un prognostic evolutiv rezervat.
Doliu la Titu și la Adjud
Duminică, la ora 12.00, sicriul în care se afla maistrul militar Laurențiu Chiru a fost scos din capela Bisericii Sfinții „Constantin și Elena” din centrul orașului Titu, județul Dâmbovița. Trupul neînsuflețit al lui Chiru a fost transportat în Dâmbovița, vineri noapte, de un convoi militar. Presa locală relatează că sicriul a fost așteptat de rudele îndurerate. Cei care l-au cunoscut pe militar spun că Laurențiu Chiru, detașat la Baza 95 Aeriană Bacău, era cunoscut ca un pasionat al zborului. De mic visa să zboare, iar de când a devenit aviator a acumulat mii de ore de zbor cu aparatul Puma Socat 330. Laurențiu Chiru a absolvit școala militară în 2004 și a fost repartizat în baza de elicoptere de la Titu. Ulterior, unitatea a fost mutată la Otopeni, la Baza 90 Transport și redislocată la Baza 95 din Bacău. Maistrul militar Laurențiu Chiru era necăsătorit și avea funcția de mecanic de bord. El a avut parte de o înmormântare cu onoruri militare, eveniment la care au participat alături de familie și prieteni, colegi și reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale. În cimitirul municipiului Adjud, județul Vrancea, s-au tras duminică salve de foc. La ora 13.00, plutonierul Vasile Manolache a fost înmormântat la rândul său cu onoruri militare. La eveniment au participat parlamentari vrânceni, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, șeful Statului Major General, general – locotenent Ștefan Dănilă, piloți, familia, rudele și prietenii celui decedat. Manolache avea 37 de ani, era căsătorit, avea un copil de 6 ani și era sanitar militar. La 7 martie 2013, Vasile Manolache a făcut un ultim zbor cu elicopterul. El era sanitar militar încadrat la Baza 95 Aeriană Bacău, iar joi participa la un zbor de antrenament. Prietenii lui Manolache spun despre el că era un om de viață, dedicat meseriei pe care o practica cu pasiune. Înainte de a-l conduce pe ultimul drum, prietenii, colegii și familia și-au luat rămas bun de la militarul depus în casa părintească din Adjud. Duminică, la ora 13.00, plutonierul Vasile Manolache a fost înmormântat cu onoruri militare.
Anchetă secretizată
Până la această dată, nu a fost făcută publică nicio informație legată de stadiul desfășurării anchetei sau cauzele posibile care ar fi putut conduce la prăbușirea evenimentului. Epava elicopterului prăbușit joi după-amiază în județul Bacău a fost ridicată de un elicopter MAI de la fața locului, iar rămășițele aeronavei au fost transportate la Baza 95 Aeriană Bacău și depozitate într-un hangar, în vederea continuării cercetărilor. Epava a fost sigilată și se află în prezent în custodia procurorilor militari. O comisie complexă a Ministerului Apărării Naționale verifică elicopterul pentru a stabili cu exactitate cauzele accidentului aviatic. Un rol determinant în acest caz îl are echipajul aflat în elicopterul care zbura în formație cu Puma Socat 330. Supraviețuitorii accidentului vor fi la rândul lor audiați, iar declarațiile acestora îi vor ajuta pe anchetatori să deslușească acest caz.
Lasă un răspuns