Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, față de D.C.T., avocat în cadrul Baroului Bacău. Procurorii îl cercetează pe avocat pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.
Conform unui comunicat de presă, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul Mircea Alexandru Stănciulescu, ofițer de poliție în cadrul Biroului 6 de Poliție Rurală Traian, județul Bacău, la data săvârșirii faptei, în prezent aflat în stare detenție, pentru executarea unei pedepse privative de libertate, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
DNA Bacău informează că în ordonanțele procurorilor se arată că există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
„În perioada 12 – 14 ianuarie 2013, inculpatul D.C.T., în calitate de avocat în cadrul Baroului Bacău, a intermediat pretinderea sumei de 1.500 euro, de către suspectul Stănciulescu Mircea Alexandru, de la o persoană (denunțător în cauză) cercetată într-un dosar penal instrumentat de lucrători ai Biroului 6 de Poliție Rurală Traian, jud. Bacău. Ofițerul de poliție a pretins suma de bani respectivă pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu, în sensul de a depune diligențele necesare în direcția soluționării favorabile a sesizării formulate pe numele denunțătorului, prin schimbarea declarațiilor date de părți sau neînregistrarea efectivă a dosarului penal. Infracțiunea nu s-a mai concretizat, pentru că denunțătorul nu a reușit să mai facă rost de suma de bani pretinsă”, se arată în comunicatul DNA Bacău.
Anchetatorii precizează că ofițerul de poliție Mircea Alexandru Stănciulescu a fost trimis în judecată pe 5 august 2014 de către procurorii anticorupție pentru infracțiuni similare. Astfel, în iulie 2014, procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au reținut sub acuzația de luare de mită și trafic de influență, după ce ar fi cerut 15.000 lei de la o persoană pentru a-i rezolva favorabil un dosar penal.
Mircea Alexandru Stănciulescu i-a solicitat în repetate rânduri unui martor denunțător suma de 15.000 lei în vederea rezolvării favorabile a unui dosar penal, în care acesta este cercetat pentru infracțiunea de loviri sau alte violențe. De asemenea, inculpatul i-a promis denunțătorului că va interveni și pe lângă procurorul de caz pentru ca acesta, la rândul lui, să dispună o soluție de clasare a cauzei.
Procurorii anticorupție l-au prins în flagrant pe subinspectorul de la Poliția Capitalei, asupra sa fiind găsită suma de 4.500 lei, solicitată și primită de la martorul denunțător.
În comunicatul DNA, se face precizarea că „efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.
D.C.T. nu este singurul avocat din Baroul Bacău acuzat de ilegalități, în urmă cu un an, Cristian Cojocaru a fost condamnat în primă instanță la 2 ani și zece luni de închisoare, cu executare, pentru trafic de influență. Apelul făcut de avocat este încă pe rolul Curții Supreme. De asemenea, Alexandru Tabarcea, avocat în Baroul Bacău, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, într-un dosar ce vizează prejudicierea Rafinăriei Dărmănești.
Lasă un răspuns