Eșecul pe linie înregistrat de Primăria Bacău în implementarea proiectelor cu fonduri europene ar putea scoate de două ori bani din buzunarul băcăuanilor. O dată, pentru că edilii nu au fost capabili să le termine până la 31 decembrie 2023, iar finalizarea se va face cu bani de la bugetul local, iar a doua oară, dacă proiectele nu se concretizează nici la finalul anului viitor, caz în care din impozitele băcăuanilor se vor plăti și banii primiți până acum de la Uniunea Europeană.
Doar 93 de milioane lei, din cele peste 325 milioane aprobate la finanțare au fost decontate de Primărie, restul de peste 200 milioane – două treimi din fonduri – rămânând neabsorbite. Problema a fost discutată în Consiliul Local Bacău într-o ședință de câteva ore, la capătul căreia primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu nu a reușit să lămurească amplitudinea pagubei pe care o va provoca bugetului local eșecul implementării proiectelor pe fonduri europene.
Asandei: „După 31 decembrie, niciun ban din exercițiul 2014-2020 nu mai poate fi accesat!”
Mai tranșant a fost Vasile Asandei, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord Est (ADRNE). Prezent la inaugurarea unui proiect de succes al Consiliului Județean Bacău, a lămurit ce se va întâmpla în 2024, dar și după aceea. „La finalul acestui exercițiu financiar, 2014 – 2020 (prelungit cu 3 ani – n.n), la 31 decembrie, ne vom uita la toate proiectele, și avem mai multe categorii: finalizate și nefinalizate. Cele nefinalizate pot fi etapizate, care au, în anumite condiții să meargă parțial în următorul exercițiu financiar; proiecte care, dacă nu s-au terminat, vor trebui finalizate pe banii beneficiarilor. Adică, după 31 decembrie, niciun ban din exercițiul 2014-2020 nu mai poate fi accesat, plătit către beneficiar. Adică beneficiarul, de exemplu o primărie, trebuie să facă plăți către constructor, iar plățile se fac obligatoriu până la sfârșitul acestui an. Rambursarea cheltuielii de către programul de finanțare se poate face și ulterior, până în martie 2024”, a declarat Asandei, pentru Ziarul de Bacău.
„Deci dacă nu se întâmplă așa și, să spunem, ai proiectul la 60-70%, ești obligat să termini pe banii tăi fie în 2024 (pentru așa-numitele proiecte nefinalizate), fie până în 2026 (pentru cele nefuncționale, de valori mai mari). La capăt, dacă nu termini proiectul nici pe banii tăi, dai toți banii înapoi. Uniunea Europeană nu finanțează proiecte neterminate, care nu-și fac treaba, nu au impact! Poți să fii la 95%, dacă nu termini proiectul dai toți banii înapoi! Situația foarte clară o vom vedea după 31 decembrie 2023, când lista proiectelor va fi clară”, a mai avertizat directorul geneeral al ADRNE.
Avertisment pentru nerespectarea proiectului
Directorul general al ADRNE a fost solicitat să comenteze și situația, întâlnită în Bacău, unde conducerea Primăriei Bacău susține că a subțiat stratul de asfalt din unele intersecții, pentru a putea asfalta mai multe străzi din oraș. „Pentru realizarea oricărui proiect, există o documentație tehnică. Acel proiect tehnic trebuie pus în operă, așa cum este el conceput. Nu este admisibil ca realizarea în practică să se facă diferit de ceea ce scrie în proiectul tehnic. Dacă se întâmplă așa ceva, evident, colegii mei care monitorizează proiectele acestea semnalează neregula, opresc finanțarea, sesizează organele în drept. Deci nu e vorba să admitem noi ceva, noi ne uităm la documentație, la regulile proiectului, care trebuie respectate întrutotul”, a avertizat directorul general al ADRNE.
Administrația Viziteu nu a reușit să finalizeze niciun proiect cu fonduri europene în perioada de eligibilitate a cheltuielilor, respectiv să le încheie până la 31 decembrie 2023. Edilul obținut în Consiliul Local prelungirea implementării proiectelor, până în decembrie 2024. Vezi lista proiectelor eșuate AICI!
DNA când vii? a zis
La ce să te aștepți de la unul care și-a dat spor pentru implementarea unor proiecte pe care le-a ratat sau de la un administrator public care a pierdut finanțarea de 2 milioane euro la Insula de Agrement?Au expertiză.
Lolita a zis
Au luat asfalt de la firmele coordonate de fugarul Arsene și l-au întins pe asfaltat modificând proiectele proiectele?
Doar lui Piștea putea să-i treacă prin cap așa ceva, el fiind cel care a dat în gard Insula de Agrement.Competentul de primar nu intră în discuție, el săracu spune că dezvoltă orașul …
Ana a zis
Partea cea mai proastă e că sunt lucrări de mântuială șinpe care băcăuanii le vor suporta din propriul buzunar.
Fana Ta a zis
Viziteu rezumă-te la angajări și chermeze.Astea îți ies cel mai bine deocamdată….
radu a zis
sa plateasca. cand iti bati joc de vot si deci de orasul tau, meriti sa platesti. cand votezi ca turma niste specimene aparute de pe facebook ca prin farmecul curcubeului, meriti sa platesti. din pacate orasul se scufunda iremediabil pt niste nimeni ajunsi in functii cu votul dat la misto.
#marcabanudacaestiprost
Funia de par a zis
O violonistă face pistă de biciclete la Bacău.Ce frumos!? O finanțare pierdută integral la creșă nr.3 datorită unor incompetenți.Frumos.Un iaz apărut peste noapte într-un loc în care trebuia să fie un pilon al unei pasarele.Minunat.Diriginții de șantiere de sute de mii de euro pentru monitorizări de fațadă.Sublim…..EȘEC!
Tatiana a zis
Ce proiect de succes terminat are Consiliul Județean Bacău??. Nu numai Primăria are proiecte neîncepute și care nu or să fie făcute niciodată și consiliul județean are pe hârtie o grămadă de proiecte de care nici nu s au apucat ( Parcul Atletic, Bibliotecă, construirea unui nou muzeu, reabilitarea palatului administrativ). Să vă duceți pe strada pe strada Nicolae Titulescu și să vedeți panoul din curtea muzeului. Pe panou e trecut reabilitarea muzeului de artă și extinderea clădirii, nu scrie datat începeri lucrări ci data finalizării iunie 2025 și e proiect cu bani europeni .
sandu a zis
noapte buna, tatiana.
veteranul a zis
deci sanse mari sa bagam mana in buzunare si mai adanc. Probabil santierele vor fi abandonate, iar cetatenii se vor impiedica de pavelele scoase inca ceva vreme, pana cand vor reusii unii intreprinzatori sa le ia pe toate. Cand zic intreprinzatori ma refer la aceia care mai au cate o curte de pavat, ceva carari prin gradina de aranjat, etc,