– din cei peste 5.000 de „bacalaureati” din acest an, patru au reusit sa obtina zece pe linie – succesul, spun absolventele, pentru ca e vorba despre patru eleve, se datoreaza invataturii asidue in toti cei patru ani de liceu, dar si hazardului, „picind” la bac pe subiectele dorite
Lavinia Cadar, Alina Ioana Lazar, Cristina Ioana Chirales si Eliza Sotcan sint cele patru absolvente de liceu din judet, care se pot mindri cu un bac de zece pe linie. Eleve eminente ale colegiilor „Gheorghe Vranceanu” din Bacau, „Grigore Moisil” din Onesti si „Costache Negri” din Tirgu Ocna fetele spun ca au reusit sa treaca peste „examenul de maturitate” cu note maxime datorita, 90%, invataturii, dar si pentru ca au avut noroc de subiecte „frumoase”.
Daca Eliza Sotcan, absolventa Colegiului National „Costache Negri” din Tirgu Ocna s-a aratat mai rezervata in declaratii, motivind faptul ca este preocupata de examenele de admitere la facultate, celelalte „bacaulaureate de zece” au fost de acord sa ne impartaseasca putin din experienta examenului de maturitate.
Noroc de Ultima noapte de dragoste…
Alina Lazar, absolventa a Colegiului National „Gheorghe Vranceanu” din Bacau, profilul matematica-informatica, spune ca, in special in acest an scolar, a invatat pe rupte. Stia ca nu e de glumit cu bacul, in plus o medie mare ii va da posibilitatea sa urmeze facultatea dorita. „Am invatat foarte mult, dar am avut si noroc. Acesta din urma a venit la romana, prin «Ultima noapte de dragoste, intiia noapte de razboi» a lui Camil Petrescu, roman pe care l-am citit chiar inainte de bac si care m-a cucerit, efectiv”, ne-a spus Alina. La informatica si matematica „nu avea voie” sa ia mai putin de zece, fiind materiile de baza in toti cei patru ani de liceu, la engleza nu a fost greu, in plus engleza e „ca si a doua limba” pentru ea, iar la sport a fost usor dupa atitia ani in care a facut dans de performanta. „Au fost patru ani extraordinari, iar fara implicarea profesorilor si sustinerea parintilor poate nu as fi ajuns aici, liceul fiind, cred eu, cea mai importanta etapa in dezvoltarea unui tinar. De altfel, mi s-ar parea nedrept sa spun ca am avut un profesor preferat, pentru ca toti au fost preferati”, a mai zis Alina. Acum se pregateste de admiterea in doua facultati simultan, stiinte economice si litere, in Bucuresti, de la anii studentiei avind asteptari, evident, mai mari decit de la cei de liceu.
„Am incredere in scoala romaneasca!”
La rindul ei, absolventa a Colegiului National „Gheorghe Vranceanu” din Bacau, dar a clasei de filologie, Lavinia Cadar, olimpica pe tara la latina, a recunoscut ca reusita unui bacalaureat de zece s-a datorat putin si norocului. „Au picat exact subiectele pe care le stapineam cel mai bine si pe care mi le doream. Dar am si invatat mai mult decit se putea. Pina ca si la examenul de latina am avut emotii desi n-ar fi trebuit, poate”, povesteste Lavinia. Despre pasiunea pentru latina spune ca a capatat-o datorita profesoarei din liceu, Florentina Neculau, cea care, de altfel, de-a lungul anilor, a format generatii de olimpici nationali la aceasta materie. „Nu m-am gindit niciodata ca voi studia latina cu atita pasiune, mai mult, le spuneam parintilor ca obiectul acesta nu e de mine. Am intrat, insa, la liceu si, pur si simplu, m-am indragostit de profesoara. De altfel, toti profesorii au fost minunati si le multumesc pentru asta”, a mai spus Lavinia. Pentru mai departe, viseaza sa urmeze relatii internationale si studii europene, la Cluj. „Mi-ar placea sa plec apoi, in strainatate, dar vreau sa fac aici studiile pentru ca am incredere in scoala romaneasca!”, a conchis olimpica.
„Emotiile sint, se pare, constructive”
„In cazul meu, fara emotii, poate ca nu as fi reusit sa dau tot ce am mai bun din mine, la examen”, ne-a impartasit secretul notelor de zece la bacalaureat Cristina Ioana Chirales, absolventa Colegiului National „Grigore Moisil” din Onesti. Mai important decit atit, insa, a fost, sustine fosta liceeanca, faptul ca a invatat mult pentru examenul de maturitate. „Am lucrat toate variantele de subiecte care au fost publicate online si cred ca asta m-a ajutat foarte mult”, a zis Cristina. Desi a terminat o clasa cu specializarea matematica-informatica, pentru una dintre probele la alegere la bacalaureat, si-a ales chimia organica si nu informatica. „Ma pregatesc de admitere la medicina, la Tirgu Mures. De aceea am ales chimia, materie care imi place foarte mult. Stiu ca la medicina ai practic de invatat toata viata, dar eu consider acest lucru ca pe o investitie de succes pe termen lung. Parintii si profesorii sint cei care m-au ajutat sa-mi gasesc si sa-mi dezvolt inclinatiile. Ca viitor medic, sper sa nu am de gind sa plec din tara”, a mai spus, hotartita, Cristina.
In judetul Bacau, la examenul de bacalureat au participat 5.996 de absolventi de liceu. Dintre acestia, 5.095 au fost declarati reusiti si 898 respinsi. In prezent, comisiile au de reevaluat 1.005 lucrari, in urma contestatiilor, rezultatele finale urmind sa fie afisate joi, 9 iulie.
Domnisoara Sotcan numa zece nu merita... a zis
Se stie destul de bine ca la Tirgu-Ocna, in general, se face carte, dar nu chiar de nota 10 la Bac. Dar regula asta nu se aplica daca mama e o matroana fosta directoare PSD-ista care intre timp a promovat la Inspectoratul Judetean Bacau. Asa se explica cum teza respectiva a fost ajutata acolo cu cateva sutimi sa fie perfecta, de zece. Propun o comisie ministeriala in acest caz, care sa re-corecteze si sa ancheteze prin sondaj, daca domnisoara are chiar asa cunostiinte ”inalte”.
... a zis
Acuzele fara probe nu fac decat sa umbreasca din meritele unor copii ce au muncit! Nu mi se pare corect!
gandacul a zis
normal. de aia a si refuzat sa comenteze.
cineva revoltat a zis
Nu mai vorbiti daca nu stiti despre ce este vorba! Eliza este o fata extraordinara care merita pe deplin acel 10! Invidia este cea care vorbeste in voi!
Domnisoara Sotcan numa zece nu merita... a zis
Da, probabil ca Eliza este o fata deosebita, dar coruptia mamei lasa o umbra asupra ficei. Probabil ca numai dupa ce Eliza va intra la o facultate buna de stat (nu una privata unde totul e pe bani), si va confirma ceva acolo, sau chiar mai sus, la nivel international lumea o sa recunoasca valoarea ei. Astfel se va sti daca e influenta ”doamnei inspectoare” sau pe bune valoarea ei. Dar dupa cum o stie lumea pe maica-sa, probabil va deveni si ea un cadru de partid cu e Domnisoara Ritzy.